Asus UL30A - muší váha v hliníku

23. 11. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus UL30A patří mezi extrémně štíhlé 13'' notebooky. Sice nedisponuje optickou mechanikou, ale nabízí excelentní mobilitu a dlouhou výdrž na baterie s přijatelným výkonem díky dvoujádrovému ULV Core 2 Duo. Navíc nabízí DDR3 paměti, velký a výkonný pevný disk i digitální obrazový výstup - prostě vše, co netbooky nabídnout nemohou, a to ještě displej chrání víko z hliníku. Přitom doporučená koncová cena jen minimálně přesahuje 15 000 Kč bez DPH.

Asus UL30A - muší váha v hliníku

Asus UL30A je jednoznačně něco jako hozená rukavice mini notebookům, určitě může zaujmout uživatele, kteří potřebují snadnou přenositelnost, nechtějí dávat za notebook horentní sumy a na mini noteboocích nemohou pracovat kvůli příliš nízkému výkonu. Z vlastní zkušenosti mě napadají třeba muzikanti, kteří potřebují provozovat realtimeově multitrackový recording nebo efektovat signál... ale příkladů by se jistě našlo více.

Na první pohled na tomto Asusu určitě zaujme víko displeje z kartáčovaného hliníku, jen je třeba alespoň občas leštit, tohle je materiál sice pevný a obrazovku ochrání, ale lesklý a stejně jako na lesklých plastech uvnitř notebooku na něm bude vidět nejeden otisk palce nebo ukazováčku. Barva plastů může být dvojí, jednak se dodává čistě černá, jednak se světlou plochou kolem černých tlačítek chicklet klávesnice. Rozměry celého notebooku jsou 322 x 233 x 14,8~24,6 mm, hmotnost může začít už na 1,5 kg se 4článkovou baterií. Navíc i zdroj je velice malý a lehký, takže ani s plnou výbavou nepřeleze ručička váhy 2 kg, což umožňuje být na cestách s počítačem opravdu celý den.

Displej má dnes běžnou úhlopříčku 13,3'' s HD ready rozlišením (1366 x 768 pixelů) a má leštěný povrch, což jsou znaky spíše multimediálního notebooku, stejně jako vychvalované reproduktory Altec Lansing. Stejně jako téměř všechny podobné notebooky je i tento bez optické mechaniky. Pro polohování slouží hezký „bodový“ touchapd, který není nijak oddělen od pracovní plochy, pouze vytečkován drobnými prohlubněmi.

Přestože má notebook mnoho co nabídnout, jeho hlavní myšlenkou je určitě použití výrazně silnějšího procesoru proti Intel Atomu. A tak volba padla na procesor z ULV série - Intel Core 2 Duo SU7300 (1,3 GHz, 3 MB L2 cache, 800MHz FSB, 10 W TDP). Přestože v absolutních číslech je to procesor pomalý a nevýkonný, Atomu dává do těla už jen svou architekturou, a to máte k dispozici dvě jádra! Spřažený je s čipsetem GS45 s lehce přiškrcenou grafikou Intel GMA X4500MHD, tedy i s podporou hardwarového dekódování videa. Přesto tahle karta mívá problémy s 3D výkonem a pravděpodobně spustíte jen velmi staré nebo extrémně nenáročné hry.. ale k tomuto notebooku opravdu patří spíše Miny a Karty než Diablo 3 :-) Paměti je naopak dostatek, 4 GB DDR3-1066 by opravdu měly vystačit na cokoli, zejména když jsou ovládány 64bitovým systémem Windows 7.

Pevný disk také mohou netbooky jen závidět, obvykle mají poloviční. Do Asusu se totiž montuje disk s kapacitou 320 nebo 500 GB s rychlostí rotace 5400 ot./min. Mezi většími bratry nejde pochopitelně o nic převratného, ale v této váhové kategorii potěší. Optická mechanika se zde nevyskytuje, není ani nabízena jako příslušenství, nezbývá, než spoléhat na flash disky, síť nebo zkusit libovolnou USB mechaniku... Baterie jsou na výběr dvě. Standardně je dodávána čtyřčlánková s 2200 mAh, případně osmičlánková s až 5600mAh. Při základní baterii udává výrobce dobu provozu až 12 hodin, skutečnost bude pravděpodobně nižší, ale stále vysoce nadprůměrná.

Konektivita je, řekněme, standardní, Wi-Fi adaptér zvládá pásma b/g/draft-n, Bluetooth je ve verzi 2.0+EDR, jen ta síťová karta je jen „fast“, tedy 10/100 Mb/s. I situace kolemportů je téměř spartánská, vše zachraňuje HDMI konektor, který mohu pochválit, vedle něj máme 3 USB porty, dvojici audiokonektorů a čtečku paměťových karet 5v1 (MMC, MS/Pro/SD, xD). Jako speciální výbava je uvedena webkamera s integrovaným mikrofonem, nezapomenu ani na optickou myš a jednoduchou brašnu v ceně notebooku.

Operačním systémem jsou Windows 7 Home Premium 64bit, další software představují především utility od Asusu jako jsou manažer sítí, recovery, ovládání displeje, updatu apod. Chtěl bych věřit, že Asus píše na svém webu pravdu a v notebooku nenajdeme žádný trial bezpečnostního programu typu Norton nebo McAfee. Záruka je poskytována po dobu 2 let.

Doporučená koncová cena pro Asus UL30A v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo SU7300 (1,3 GHz, 3 MB L2 cache, 800MHz FSB, 10 W TDP), 4 GB RAM, integrovanou grafikou GMA X4500MHD, HDD 3200 GB , Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0 a s Windows 7 HP 64bit je 15 118 Kč bez DPH (17 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse