Lenovo IdeaPad S12 - VIA practica

7. 9. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Trh s mini notebooky dostává dalšího do konkurenčního boje. IdeaPad S12 od Lenova se snaží využívat pověsti svých větších bratří a přitom přichází i s velice zajímavými a málo viděnými komponenty od firmy VIA. Kromě jejich procesoru, čipsetu a grafické karty nabízí 12'' LED displej, až 2 GB RAM a také slušnou konektivitu a komunikační nástroje. To vše v trendy designu, lehkém a kompaktním balení a DKC pod 10 000 kč bez DPH.

Lenovo IdeaPad S12 - VIA practica

IdealPady S série jsou v produktové řadě Lenova řazeny k těm nejlevnějším a nejdostupnějším. Zaměřeny jsou na širokou spotřebitelskou obec a i v jejich marketingu se příliš na business kvalitu a spolehlivost nenaráží, což ovšem neznamená, že by jedno či druhé IdeaPadům chybělo. IdeaPady mají být především lehkým a mobilním doplňkem k plnohodnotným notebookům, případně jejich alternativou pro nejjednodušší práci (druhé PC v rodině) nebo sofistikovaný „zápisník“ pro studenty či prezentační nástroj pro mobilní pracovníky. Design je tedy mnohem více odlehčený a módní a odkazů na stále malinko „cihlovité“ ThinkPady najdete jen naprosté minimum. Naopak bylo upuštěno od fordovského „..jakoukoli barvu, pokud chtějí černou“, notebooky jsou krom této a bíle i v dalších veselých barvách, navíc s nenápadným, ale aktuálním kroužkovým designem na víku. Rozměry tohoto mini notebooku jsou 292 x 216 x 22- 29 mm, hmotnost od 1,55 kg dle použité baterie.

Displej má, jak je patrno z názvu, úhlopříčku 12,1'', v S řadě má ještě o dva palce menšího kolegu. O podsvícení displeje se starají LED, displej je lesklý (glare). Při své velikosti (nebo malosti, chcete-li) má rozlišení 1200 x 800 bodů (WXGA), které mi připadá téměř ideální. Je už dosti jemné a písmenka nebudou zrovna největší, ale stále čitelná a pracovní plocha bude mít příjemný rozsah. Vítaným pokrokem v ergonomii je „velká“ notebooková klávesnice, žádné zmenšované trápení. Touchpad, běžný to nástroj pro polohování, je umístěn pod klávesnicí a podporuje i práci více prsty (Multi-Touch).

Kolem těchto IdeaPadů se toho hodně napovídalo v souvislosti s platformou NVIDIA Ion, ovšem pozor, v aktuálně dostupné verzi najdeme zásadní součástky z produkce firmy VIA. Lenovo se tím pustilo na dost tenký led, protože světu notebooků včetně těch nejmenších vládne Intel se svým Atomem a i Ion platforma spoléhá na intelovské procesory. Pojďme se tedy podívat, co dokázalo Lenovo s VIA Nano. Použit je procesor VIA Nano U2250 s taktem 1,3+ GHz, 800MHz V4 FSB a 1 MB L2 cache, TDP max. 10 W. K tomu je třeba poznamenat, že se jedná o 64bitový jednojádrový procesor. Podobně jako konkurence umí měnit svou pracovní frekvenci (až do 1,6 GHz) a pochopitelně i spotřebu (při nečinnosti pouze 0,1 W). Čipset VIA VX800 MSP se zpronevěřuje svému označení, neboť se jedná o All-In-One čipset, tedy vlastně jen čip. Jsou v něm spojeny oba můstky a integrováno i grafické jádro VIA Chrome9 HC3. Podporuje DirectX až po 9c, ovšem jeho 3D grafický výkon je opravdu nedostatečný. Vyrovnává to především výbornou dekomprimací videokodeků MPEG-2/4, WMV9 apod., obecně se dá říci, že grafika Chrome 9 vám bude činit problémy pouze při pokusech hrát na tomto malém notebooku 3D hry (nebo pracovat v AutoCADu :-D ), jinak jsou jeho hranice až u přehrávání full HD videa, což je ovšem vlastní všem jednojádrovým ULV procesorům včetně Atomu. V přístroji je osazen 1 GB DDR2-667 RAM, lze rozšířit až na 2 GB.

Pevný disk je napojen na SATA rozhraní, má kapacitu 160 GB a rychlost rotace datových ploten je 5400 rpm. Jako všechny mini notebooky, ani tento optickou mechaniku nemá. Dodává se s (větší) šestičlánkovou Li-Ion baterií, která ho má udržet v chodu až 6 hodin, k dispozici je i menší tříčlánkový akumulátor, ten se pozitivně projeví na hmotnosti, negativně pak samozřejmě na výdrži.

Konektivitu zajišťuje Wi-Fi adaptér b/g , Fast Ethernet (10/100 LAN) a Bluetooth modul. K dispozici jsou 3 USB porty, analogový VGA obrazový port, dvojice audiojacků, ovšem s podporou Dolby Headphone, slot pro ExpressCard a čtečka paměťových karet 4v1 (MMC, MS/Pro, SD).

Operačním systémem jsou Windows XP Home, ovšem řadu činností lze provádět pomocí technologie Lenovo Quick Start bez plného spuštění systému (přehrávání hudby, prohlížení WWW, IM messaging či Skype). Zajímavou technologií je i Lenovo VeriFace, tedy rozeznávání obličeje integrovanou webkamerou. Kromě řady Lenovo utilit by měla být nainstalována pouze trial verze MS Office 2007. Záruka je v době trvání 24 měsíců, typ carry-in.

Doporučená koncová cena pro Lenovo S12 v konfiguraci s procesorem VIA Nano U2250 s taktem 1,3 GHz, 800MHz V4 FSB, 1 MB L2 cache, TDP max. 10 W, 1 GB DDR2-667, grafikou VIA Chrome9, HDD 160 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, Bluetooth a s Windows XP Home je 9390 Kč bez DPH (11 174 Kč s DPH).

Představení

Diskuse