Sony Vaio VPCW1S1E - barevně, mobilně a multimediálně

9. 11. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dnes si představíme Vaio s poněkud komplikovaným názvem, ale přitažlivým vzhledem i výbavou. Jedná se totiž zcela jasně o stylovku, která i díky své ceně není jen běžným spotřebním zbožím. Vedle barvitého designu může zaujmout i poměrně kompaktním tělem s 14'' displejem, Procesorem Core 2 Duo, přiměřeným pevným diskem nebo dedikovanou grafickou kartou od NVIDIA. Doporučená koncová cena jde těsně přes 20 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio VPCW1S1E - barevně, mobilně a multimediálně

Se 14'' notebookem jsme se již nějakou chvíli nesetkali, ale neznamená to, že by tyto notebooky zažívali až takový ústup ze slávy. Spíše trošku hledají tu správnou podobu, jakou na dnešním trhu nabídnout. Mobilitě vládnou mininotebooky, kterým takovýto počítač nemůže konkurovat, a to ani cenou, naopak proti větším protivníkům na trhu mají malé notebooky nevýhodu ve výkonu – hůře se chladí. U tohoto Vaia ovšem Sony přišlo se správnou myšlenkou, udělat z něho designový kousek, který spíše než jako kompromis vychází jako notebook, který si od svých konkurentů vzal to lepší.

Velkou chloubou je nabídka barev, vedle obvyklejší černé a bílé existují i růžová, červená a modrá varianta, které se ale na malém českém trhu budou shánět o něco hůře. Design se vyznačuje velikou lehkostí a elegantní jednoduchostí. Barevně je notebook vždy zcela sladěn, černá vždy zůstává na spodní straně, kolem rámečku displeje a na klávesnici, jen u bílé varianty je bílé kromě spodku vše, u růžové nechybí tato barva ani kolem displeje, ovšem klávesnice je bílá. Sony dokonce rezignovalo na svůj poznávací prvek – trubicovité panty víka displeje.

Rozměry šasi jsou 341 x 233 x 27,5 – 38,5 mm, hmotnost 2,4 kg. Notebooky s hmotností pod dva a půl kilogramu už mohu hodnotit jako relativně mobilní, a teď nemyslím už pouze na převážení či přenášení, ale i pracovně. Sice to není žádný tablet a v jedné ruce by se držel špatně, ale zdaleka už tolik neobtěžuje. Souhrnem bych z tohoto hlediska mohl toto Vaio doporučit těm, kteří notebook více přenášejí, mohou si dovolit trošku oslňovat designem a nemají zase příliš hluboko do kapsy – třeba zabezpečenějším studentům nebo mladému ambicioznímu malopodnikateli. Ve větších společnostech by chyběla možnost dokování a rozšířené možnosti správy, navíc pro solidního manažera bude připadat jen fádní černá...

14'' displeje jsou sice v poslední době vidět méně často, na spoustě míst je nahrazují 13'' konkurenti, ovšem i „čtrnáctky“ mají svoje výhody, zejména v ergonomii. V těchto třídách oblíbené HD Ready rozlišení (1366 x 768 pixelů) s poměrem stran 16:9 nabídne podstatně větší plochu, na které bude písmo čitelnější a větší, takže jeho sledování nebude tolik unavovat. Displej je vyroben technologií X-black, povrch obrazovky je sice lesklý, ale má sníženou odrazivost, což napomáhá práci ve světelně nestejnorodých podmínkách, třeba při cestování. Navíc ho podsvěcují LED, což se pozitivně podepíše na spotřebě energie. O polohování kurzoru se stará vícedotykový dvoutlačítkový touchpad.

Další výhodou 14'' notebooků je fakt, že už jsou dost prostorné pro plnohodnotné procesory, takže nepotkáme žádný Atom nebo různá jednojádrová CULV řešení, ale dvoujádrové Core 2 Duo P7450 (2,13 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB) s TDP sníženým na 25 W. Čipset PM45 Express není nijak moc zajímavý, ale napovídá, že zde potkáme dedikovanou grafickou kartu. Je jí NVIDIA GeForce GT 230M s 512 MB GDDR3 paměti, ta se pochopitelně navyšuje ještě o paměť sdílenou se systémem. Tato grafika patří v aktuální generaci na rozhraní nižší a střední třídy, má 48 unifikovaných shaderů, 128bitovou paměťovou sběrnici a jádro v taktu 500 MHz. Systémová paměť má velikost 4 GB, v počítači jsou osazeny 2 moduly DDR3-800. Díky standardně dodávanému 64bitovému systému lze pochopitelně adresovat a tedy i použít paměť celá.

Pevný disk má kapacitu 320 GB, což lze v malém notebooku ocenit, další parametry jsou zcela standardní, tedy SATA rozhraní a rychlost rotace datových ploten 5400 otáček za minutu. Obdobná situace panuje i u optické mechaniky, setkáme se tedy s DVD Super Multi vypalovačkou pro všechny běžně dostupné formáty DVD a CD. S informacemi o baterii se u Sony tradičně šetří, ale víme, že jde o lithium-iontový článek s dobou výdrže kolem 225 minut na jedno nabití.

Konektivita je na notebook pro domácí využití velice dobrá, i když nejnovější trendy třeba v podobě eSATA konektoru do notebooku ještě nedorazily. Ale popořadě: bezdrátově jsou k dispozici Wi-Fi a/b/g/draft-n a Bluetooth 2.1+EDR, „drátově“ pak gigabitový ethernet. 3 USB doplňuje i FireWire, dále obrazové výstupy pro externí VGA a HDMI, audio vstup a výstup, slot pro paměťové karty MS/Pro/Duo a SD a také pro ExpressCard /34.

Multimediální vlastnosti zajišťují také webkamera s mikrofonem a stereo reproduktory stejně jako podpora 3D Surround. Zajímavá je i možnost jednoduchým stisknutím speciálního tlačítka vypnout obrazovku.

Standardním operačním systémem jsou Windows 7 Home premium 64bit, další nainstalovaný software představují například Vaio Media Gallery, Vaio Movie Story, Easy Media Creator 10, Adobe Reader, MS Office trial nebo McAfee Internet Security Suit trial nebo balíček od Google. Záruka platí po dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Sony Vaio VPCW1S1E v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo P7450 (2,13 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce GT 220M, HDD 320 GB , Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Windows Vista HP je 21 627 Kč bez DPH (25 810 Kč s DPH).

Představení

Diskuse