Sony Vaio FW 51ZF/H - multimediálních 8 GB RAM

19. 10. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

16'' DTR multimediální notebook od Sony nabízí vše, co je potřeba pro zábavu, běžnou i náročnější domácí práci a ve slušné míře i pro hraní her. Video si díky displeji užijete v HD kvalitě, nechybí Blu-ray optická mechanika a také kvalitní mainstreamová grafická karta. Všemu vévodí výkonný procesor Core 2 Duo doplněný 8 GB RAM, velký pevný disk a také nejnovější operační systém od MS - Windows 7 Home Premium 64bit. Doporučená koncová cena činí necelých 40 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio FW 51ZF/H - multimediálních 8 GB RAM

VAIO FW 51ZF patří po designové stránce mezi ty nápaditější přístroje a osobně ho musím velmi pochválit. Lesklý stříbrný plast sice nepatří mezi mé oblíbené materiály, jinak toho ale mnoho vytknout nemohu. Poznávacím znamením snad všech Vaio notebooků jsou originálně zpracované panty víka displeje, zde se přidává i hezký prolis u černé chicklet klávesnice a oble jemné linie celého těla.

To má rozměry 384 x 261 x 29-37 mm, hmotnost navíc činí 3,2 kg, což u 16'' přístroje už zrovna málo není. Podle toho je také potřebné přistupovat k mobilitě, přístroje nad 3 kg se už k běžnému transportu příliš nehodí, přestože vás k tomu situace může donutit a pak to ve spojení s kvalitním přepravním obalem určitě lze – ale bez pohodlí. Výdrž baterie sice má přesahovat 3 hodiny, ale bezesporu jen ve velice šetřivém provozu, proto se asi toto Vaio bude cítit lépe na stole, pokud možno i poblíž zásuvky.

Displeje s úhlopříčkou 16,4'' se nám rychle šíři, i díky poměru stran 16:9 nemusí být o tolik větší než 15'' konkurenti, ale při sledování HD filmů už palec navíc oceníte. Zejména když je k dispozici rozlišení Full HD (1920 x 1080), které by při běžné práci na menším displeji již mohlo způsobovat obtíže třeba přílišnou drobností písma. Opticky by na tom displej špatně být neměl, na jedné straně je k dispozici technologie výroby X-black, na druhé pak podsvícení dvěma výbojkami. To je sice řešení velkorysé, ale poněkud zastaralé, věřím, že lépe by posloužila kolona kvalitních LED.

Hardwarově je Vaio navrženo tak, abyste na nedostatek výkonu nenarazili při jakékoli domácí práci, i kdyby měla zahrnovat střih videa ve vysokém rozlišení a podobné radosti. Dokonce i nové hry budou hratelné, byť nastavení detailů může být poněkud individuální. Základem tohoto výkonu je procesor Core 2 Duo T9600 (2,8 MHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB) spolu s čipsetem PM45. O grafiku se stará dedikovaná karta od AMD/ATI Mobility Radeon HD 4650. Ta se vyrábí 55nm procesem, obsahuje 320 streamovacích shaderů a technologii Avivo pro hardwarové přehrávání filmových kodeků. Příjemnou zajímavostí je fakt, že notebook obsahuje maximum operační paměti, kterou je možné dnes do notebooků osadit – 8 Gb ve dvou 4GB modulech typu DDR2-800. Umožňuje to použitý 64bitový OS Windows 7.

Pevný disk se honosí kapacitou 500 GB, za což mohu chválit, ostatní parametry jsou obvyklé – SATA rozhraní, 5400 rpm. Optická mechanika umí číst Blu-ray disky, na DVD a CD může pochopitelně i zapisovat, v budoucnu by měla být k dispozici i mechanika s plnou schopností zápisu na BR média. Jak je u Sony zvykem, o baterii se toho moc nedozvíme, jde o Li-Ion článek s dobou výdrže kolem 200 min (3 hodiny 20 minut) podle MobilMarku 2007.

Konektivita plně odpovídá požadavkům dnešního domácího počítače, k dispozici je gigabitový ethernet, Wi-Fi a/b/g/draft-n a Bluetooth 2.1+EDR. U konektorů bych si díky použití FireWire (pro kamery nebo třeba externí zvukovky) dovolil mluvit o lehkém nadstandardu, to by ovšem nesměl chybět eSATA port. Bohužel jsou k použití pouze 3 obyčejné USB 2.0, již zmiňovaný FireWire, dvojice audiojacků, analogový i digitální výstup obrazu (VGA a HDMI), sloty pro SD a MS /Pro/Duo paměťové karty a úzký slot ExpressCard 34.

Z multimediálních vlastností ještě připomenu digitální kameru s rozlišením 1,3 MPix, zabudované mikrofony a reproduktory a také 3D Surround systém Dolby Sound Room. Prakticky na nule je naopak zabezpečení, krom softwarových hesel je k dispozici pouze zámek Kensington.

Počítač je vybaven operačním systémem Windows 7 v 64bitové edici Home Premium. Dalším soft- a bloatwarem obsaženým na disku je například Win Media Player 11, Vaio Media Plus, Movie Story, Adobe Reader, Premiere Elements a Photoshop Elements, Easy Media Creator, McAfee Internet Security Suite trial a další. Záruka činí 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Sony Vaio FW 51ZF/H v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T9600 (2,8 MHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 8 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD 4650, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, FireWire, Bt a s Windows 7 HP 64 činí bude 37 807 Kč bez DPH (44 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse