Sony Vaio VGN-AW31S/B - stylový obr

29. 9. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

18'' Vaio spojuje eleganci a mobilitu notebooků s výkonem desktopu, je to konec konců multimediálně laděný DTR notebook. Vedle procesoru Intel Core 2 Duo nabízí především Blu-ray vypalovací mechaniku, silnou dedikovanou grafickou kartu, disk s nadprůměrnou kapacitou, pohodlnou klávesnici i s numerickou částí a multimediální nadstandard. DKC tohoto notebooku je těsně pod 40 000 bez DPH.

Sony Vaio VGN-AW31S/B - stylový obr

Sony u svých výrobků vždycky dbá především o design a ani toto Vaio není žádnou výjimkou. Rozměrově velký notebook vůbec nepůsobí nějakým monolitickým dojmem, spíše naopak. Černá barva je poměrně praktická, pokud tedy není ve vysokém lesku, a stříbrný proužek podél okraje těla i víka notebooku hezky vizuálně odlehčuje. Nechybí ani typický znak všech notebooků Vaio – výrazné „trubicovité“ panty víka.

Celkové rozměry dosáhly až na 437 x 288 x 37 – 40 mm, ovšem hmotnost ve vývojových laboratořích Sony stlačili na 3,8 kg, což mi na rozměry i výkon notebooku nepřijde vůbec špatné. Samozřejmě podobná stroj už není v pravém slova smyslu mobilní, jeho přesouvání musí být promyšlené a kvalitní batoh nebo brašna budou spíš doplňkem ke kvalitnímu autu. Každopádně silákům nic nebrání notebook zaklapnout a odnést s sebou.

U displeje se Sony chlubí tím, že všechno je „true“, tedy úhlopříčka udává užívaný rozměr displeje, poměr stran je „opravdových“ 16:9 a barvy 100% věrné. Řečí čísel se má věc takto: úhlopříčka 18,4'' rozlišení Full HD (1920 x 1080), poměr stran filmových 16:9. Osvětlení je vyřešeno starší technologií katodových trubic, ale pro dotažení výsledku jsou zde použity trubice dvě. Obrazu podobné použití jednoznačně svědčí, dělá ovšem z displeje součástku velice žíznivou..

Vnitřnosti notebooku jsou pochopitelně od Intelu, na této frontě AMD ztratilo vyjma grafiky veškeré pozice. Výpočetní jednotkou je čip s názvem Intel Core 2 Duo P8700 (2,53 GHz, 3 MB L2 chace, 1066MHz FSB), je vyráběn 45nm procesem a má sníženou TDP na 25 W. Kvůli osazení dedikovanou kartou a jejímu bezproblematickému chlazení ve velikém těla byl použit čipset bez grafiky integrované, tedy Intel PM45 Express. Grafickou kartu dodala kalifornská NVIDIA, u Sony vybrali typ GeForce 9600M GT s 512 MB DDR3 videopaměti a možností další více než gigabyte paměti sdílet se systémem. Karta patří už mezi ty výkonnější, má 32 výpočetních jader a PureVideo technologii, tedy schopnost dekódovat video bez zatížení procesoru. Jako systémová paměť jsou použity dva DDR2-800 moduly, každý o velikost 2 GB, celkově tedy 4 GB, plně využitelné budou však pouze pod 64bit operačním systémem.

Pevný disk žádné zvláštní překvapení nechystá, jedná se o SATA zařízení s 5400rpm, pouze kapacita je lehce nadprůměrná, totiž 500 GB. Oproti tomu optická mechanika je opravdu lahůdkou - Blu-ray Disc vypalovačka s podporou BD-R x 4/-RE x 2/-ROM x 4, problémem není ano Blu-ray Dual Layer, samozřejmostí je i plná zpětná kompatibilita s DVD a CD. Sony už tradičně neposkytuje prakticky žádné informace o svých bateriích, takže i u Vaia víme pouze, že se jedná o Li-Ion článek, který podle MobileMarku 2007 udrží notebook v chodu až 110 minut.

Konektivita je na běžné úrovni, u takto velkého notebooku mne spíše překvapil běžný počet portů, výrobce určitě mohl přidat alespoň jeden USB s eSATA navíc, i tak ale asi budou porty povětšinou stačit. Připojení k sítím a periferiím lze tedy uskutečnit pomocí Wi-Fi a/b/g/draft-n adaptéru, gigabitového ethernetu a Bluetooth. USB jsou na počítači pouze tři, doplňuje je ještě FireWire (IEEE 1394, u Sony jako i.LINK), grafika je k dispozici analogově (D-Sub) i digitálně (HDMI). Pro zvuk je jeden vstup a dva výstupy s podporou S/PDIF, dále zde najdeme čtečku paměťových karet (MS/Pro/Duo, SD), dále slot pro CF karty (CompactFlash) a ExpressCard/34. Další vybavení tvoří vestavěná 1,3Mpix webkamera a zvukový 2.1 systém s vestavěným subwooferem.

Vaio je dodáváno s předinstalovaným operačním systémem Windows Vista Home Premium, dalšími programy jsou například VAIO Music Box, Windows Media Player 11, SonicStage Mastering Studio 2.5, Picture Motion Browser, WinDVD BD 8, VAIO Movie Story, Adobe Premiere Elements 7, Easy Media Creator 10, Adobe Reader 9, Microsoft Office Trial 2007, McAfee Internet Security Suite trial nebo balíček softwaru Google. Pokud některý z těchto programů nemáte rádi, čeká vás chvilka při odinstalovávání... Záruka je v délce 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Sony Vaio VGN-AW31S/B v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T8700 (2,53 GHz, 3 MB L2 chace, 1066MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce 9600M GT, HDD 500 GB , Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Windows Vista HP je 39 487 Kč bez DPH (46 990 Kč s DPH).

Představení

Diskuse