Toshiba Satellite L550 - levný DTR

26. 10. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Mezi DTR notebooky je poslední dobou trochu těsno, proto Toshiba přichází s jednoduchým 17'' přístrojem, který nabídne procesor Intel Core 2 Duo střední třídy, dedikovanou grafiku, slušivý design a ještě poměrně agresivní cenovou politiku - doporučená koncová cena je hluboko pod 20 000 Kč bez DPH.

Toshiba Satellite L550 - levný DTR

Notebookový trh už přerostl trh se stolními počítači a během posledních týdnů jste i na našem webu mohli jasně vidět, proč tomu tak je. Mini notebooky hluboko pod deset tisíc, levní všeumělové, dostupné DTR notebooky i hrubý výkon Core i7 procesorů v mobilním balení. Ony totiž už ani 15'' notebooky nejsou takovým hitem, jakým bývaly, se snižováním cen si uživatelé rádi dopřávají specializovanější notebooky, navíc není problém mít na pohyb po světě mini notebook a k tomu doma jeden jako náhradu desktopu (DTR notebook). Dokonce za cenu, která by před pár lety nestačila ani na jediný slabší kousek.

Satellite L550 je jednoznačně zajímavý DTR notebook patřící někam do dnešního mainstreamu – přijatelná cena a slušný hardware tomu napovídají. Outfit notebooku je naopak velice atraktivní, což je jistým znakem těchto domácích pomocníků (oproti profesionální sféře). Ocelově šedý (spíše lesklý šedo-černý) plast těla a víka notebooku kontrastuje s obdobně lesklým sněhobílým krytem s klávesnicí, která obsahuje i numerický blok. Jinak má notebook jasné rovné a oblé linie, není nějak přezdobený, ale ani nedopracovaný. Rozměry těla jsou 416 x 272 x 36-40 mm a při minimální hmotnosti lehoulince překračující 3 kg už mobilita není na nijak úchvatné výši, mně by se s takto „hmotným“ notebookem (a to si přičtu ještě adaptér a myš) příliš tahat nechtělo, na druhou stranu na danou úhlopříčku je to hmotnost více než příjemná.

17,3'' displej nepatří mezi ty nejběžnější, ale vzhledem k HD+ rozlišení (1600 x 900 pixelů) je větší úhlopříčka bezesporu výhodou a dobrým kompromisem mezi obvyklejšími 16'' a 18'' obrazovkami (i když použití Full HD by bylo ještě zajímavější). Pro domácí multimediální použití je samozřejmostí leštěný povrch, „filmový“ poměr stran 16:9 a potěšitelné je i použití LEDek pro podsvícení.

Základem je, jak je téměř u všech notebooků obvyklé, sada Centrino 2. Procesor Intel Core 2 Duo T6600 (2,2 GHz, 2 MB L2 cache, 800MHz FSB) spolupracuje s klasickým intelovským čipsetem PM45 a dedikovanou grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 4570. Jedná se o lepší z low-endových grafik od AMD/ATI, jde však o nejnovější generaci, takže starší hry nebudou činit problém, u těch novějších však už můžete být na štíru s nastavením detailů a produkovaným FPS. Další částí je operační paměť, ta má velikost 4 GB, fyzicky to jsou dva 2GB DDR2-800 moduly. Vzhledem k možnosti objednat 32 i 64bit verzi OS, můžete mít k využití i plnou velikost.

Pevný disk má průměrnou kapacitu – 320 GB, je pochopitelně připojen přes SATA rozhraní a rychlost rotace datových ploten je také standardních 5400 ot./min. Optická jednotka je pouze typu Super Multi DVD, v souvislosti s použitým displejem je trošku škoda, že výrobce už nevolil alespoň Blu-ray kombo, jinými způsoby se vám HD obsah bude do notebooku dostávat těžko. O použité baterii se dozvíme jen velice málo, totiž že je (jako 99% všech používaných) lithium-iontová a že podle MobileMarku 2007 udrží přístroj v chodu 2:30 hodiny. Jedinou jistotou tak zůstává fakt, že notebook se s baterií i napájecím adaptérem dodává.

Výbava porty a konektory je jednoduchá a praktická. Wi-Fi b/g a Bluetooth bezdrátově, Fast Ethernet po kabelu, Trojice USB, z nichž je jeden kombinován s eSATA, dvojice audiojacků, analogový externí VGA port a digitální HDMI a čtečka paměťových karet MMC, MS/Pro a SD. Jako drobný doplněk je zde i webkamera s integrovaným mikrofonem.

Počítač je vybaven operačním systémem Windows 7 ve 32 nebo 64bitové edici Home Premium. Další software je zejména bloatware typu trialverze McAfee nebo MS Office, zajímavější je třeba program Toshiba Face Recognition na rozpoznávání obličeje pomocí webkamery. Záruka činí 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Toshiba Satellite L550 v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T6600 (2,2 GHz, 2 MB L2 cache, 800MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD 4570, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP 64 bude kolem 17 500 Kč bez DPH ( 20 825 Kč s DPH).

Představení

Diskuse