Toshiba Tecra S10 - firemní dříč s 3G

14. 12. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba ve své podnikové linii nabízí i model S10. Tento 15'' univerzál nabízí až překvapivě zajímavé drobnosti jako je sériový port nebo možnost dokování, přitom je vybaven procesory Core 2 Duo, moderní dedikovanou grafickou kartou od NVIDIA i sofistikovaným řešením zabezpečení. Možné je mít i sestavu s 3G bezdrátovým modemem. Notebook, který může být zajímavý nejen pro profíky, ale i domácí uživatele, přitom stále stojí hluboko pod 25 000 Kč bez DPH.

Toshiba Tecra S10 - firemní dříč s 3G

Tecra S10 je jistě notebook, který může zaujmout lecjakého uživatele, zdaleka není jen pro profíky. I když cenově už patří na začátek střední třídy, bohatě to vynahrazuje. Potěšit může totiž i lehce paranoidní jedince, jako jsem já, svými schopnostmi zabezpečení, díky kvalitním komponentům by neměl mít problém ani s multimédii nebo trochou 3D zábavy. Ale pojďme se na něj podívat blíže:

Šasi z kombinací matně černých a šedostříbrných plastů nápaditostí nijak nevyniká, přesto je mezi často fádně šedočernými pracovními notebooky něčím jiná, i když zrovna mě tato odlišnost příliš za srdce nechytla. Ani rozměry šasi 361,3 \xD7 265 \xD7 37,1 - 39,1 mm a hmotnost 2,8 kg není ničím moc zajímavá, hodnoty jsou to veskrze průměrné, mobilitou notebook nevyčuhuje, na běžné nošení či práci v terénu to rozhodně není, ale zase ho v brašně donést do školy nebo zaměstnání i s nějakou tou cestou tramvají problém nebude.

Displej má úhlopříčku 15,4'' a pro mě ideální rozlišení WSXGA+ (1680 x 1050 pixelů), které má při této úhlopříčce pořád ještě relativně čitelné fonty a přitom nabízí doopravdy velikou pracovní plochu. Žádnými dalšími technologickými výstřelky obrazovka nedisponuje, tedy žádné LED, což je dost škoda, žádné leštění, což u pracovního notebooku ovšem nevadí. Jako standard je zde i webkamera s mikrofonem, takže i videohovory nebudou žádným problémem.

Do České republiky se Tecra S10 dodává ve dvou konfiguracích, hlavním rozdílem je přítomnost 3G modemu a různé operační systémy, ale dva rozdíly jsou i v hardware. Potkáme se tu tedy i s dvěma procesory a pevnými disky. Procesory nesou jmenovku Intel Core 2 Duo, první pak P8700 (2,53 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), druhý T9600 (2,8 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB). Jim sekunduje čipset PM45 Express a grafická karta NVIDIA Quadro NVS 150M. Jak napovídá název modelové řady, jde o profesionální řešení s certifikacemi pro řadu pracovního software, navíc by Quadra měly mít stabilnější ovladače. A ani výkon na tom nebude špatně, i nejnovější hry by měly chodit, byť často se sníženými detaily nebo nižšími fps. Paměti jsou nainstalovány ve dvou modulech o celkovém součtu 4 GB, jsou to typy DDR2-800. Sice tak nezbývá žádný volný slot na rozšíření, ovšem se 4 GB by měl vystačit každý dostupný operační systém více než bohatě.

Jak jsem již pravil výše, v dostupných sestavách najdeme dva různé pevné disky, jednak je jím celkem nezajímavý 25OGB disk s 5400 ot./min, ovšem vyšší sestava je vybavena 320GB diskem s 7200 ot./min, což by mohlo znamenat viditelné zrychlení, což je ale vždy nejisté, ovšem docela určitě trochu ukousne z doby chodu na baterie. Přestože výrobce u obou sestav shodně uvádí dobu 3:10 h. podle MobileMarku 2007, silnější sestava určitě rekordmanem nebude. A abych nezapomněl na optickou mechaniku, notebook ji samozřejmě má, ovšem nad DVD Super Multi vypalovačkou se dnes opravdu nikdo nepozastaví.

Konektivita je u pracovních notebooků bezesporu jednou z nejsledovanějších kategorií, vězme tedy, že Tecra S10 má Wi-Fi adaptér pro pásma a/g/draft-n, Bluetooth a Gigabitový Ethernet, navíc ještě pořád nabízí i analogový modem. V dražší ze sestav je pak i 3G bezdrátový modem s technologiemi UMTS/HSDPA a GSM/GPRS/EDGE s teoretickou nejvyšší přenosovou rychlostí 7,2 Mb/s. Široká je i nabídka portů: 4tveřici USB portů, z nichž jeden je kombinovaný s eSATA ocení snad každý, FireWire konektor pak zvukaři a střihači, sériový port pak lidé starající se o průmyslové roboty, CNC stroje apod. Následuje dvojice audiokonektorů, externí VGA, slot pro paměťové karty 5v1 (MMC, MS/Pro, SD, xD) a slot pro PC Card. Největším problémem tohoto přístroje je tedy asi absence digitálního obrazového výstupu, což ovšem nahrazuje port pro dokovací stanici a možnost používat tento výstup z ní. Zabezpečení firemních notebooků je také velmi sledovaná záležitost, zde je jednak TPM čip a čtečka otisků prstů, jednak i příprava pro sledovací systém Computrace a koneckonců i štěrbina pro Kensington lock. Více si už dnes snad ani nejde vymyslet.

Tecry S10 jsou vybaveny OS Microsoft Windows ve verzích7 Professional 32bit nebo Vista Business 32bit, vždy s možností downgrade na XP Professional. Shodně jsou vybaveny i hromadou dalšího software od balíčku Toshiba EasyGuard, Face Rcognition, Disc Creator přes ConfigFree a PC Diagnostic Tool až po software od Google (Picasa, Desktop..) a trial McAfee ISS. Na notebook je poskytována bezpříplatková tříletá mezinárodní záruka.

Doporučená koncová cena pro Toshiba Tecra S10 v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo P8700 (2,53 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA Quadro NVS 150M, HDD 250 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt a s Windows Vista B činí 22 389 Kč bez DPH ( 26 643 Kč s DPH).

Sestava Toshiba Tecra S10-14P, která obsahuje i silnější procesor, větší pevný disk a hlavně 3G modem je novinkou a zatím nemá stanovenou cenu.

Představení

Diskuse