UMAX VisionBook W760TG - patnáct palců za cenu deseti

14. 9. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

UMAX se svým nejzákladnějším 15'' VisionBookem může cenou konkurovat mini notebookům. Hlavními výhodami jsou především oproti mini notebookům výkonnější procesory Intel Celeron či Core Duo, dostatečně veliký disk a možnost bez jakýchkoli omezení používat operační systém Windows XP. Doporučená koncová cena začíná už na 8490 Kč bez DPH.

UMAX VisionBook W760TG - patnáct palců za cenu deseti

Živě si pamatuji, jak jsme jen před pár lety v redakci sledovali závody o nejlevnější notebooky a postupné snižování na „magických“ dvacet, patnáct, deset.... tisíc bez DPH. Pak přišla móda mini notebooků a „magických deset tisíc s daní“ je tak nějak vlastní téhle kategorii. Přesto UMAX přichází s plnohodnotným 15'' notebookem, na kterém nechybí dokonce ani numerický pad klávesnice, a vešel se přesně do téhle kategorie. Nás asi bude hlavně zajímat, jestli má krom úhlopříčky obrazovky proti mini notebookům také něco navíc.

Osobně se musím přiznat, že totálně jednoduchý matně tmavý design počítače se mi osobně velice líbí, bohužel ale mohu soudit pouze podle ateliérových fotek, jako vidíte i vy zde u článku. A neznaje dílenské zpracování mohu říct, že bych šasi notebooku na takto levný segment trhu na první pohled netipoval. A to je pro UMAX určitě bod k dobru. Rozměry šasi jsou 374 x 256 x 25-37 mm, hmotnost začíná na 2,7 kg, což jsou čísla veskrze průměrná. Totéž bych mohl napsat o mobilitě, váha i rozměry umožňují notebook přesouvat prakticky kamkoli, byť s určitým nepohodlím, doporučuji kvalitní brašnu nebo batoh, přímo mobilní práci však považuji už za nepřípadnou – udržet i jen dvě a půl kila v jedné ruce a druhou u toho jezdit po touchpadu není žádný med. A ještě jednu výhodu tohoto notebooku pro mobilitu bych viděl – pokud ho na cestách rozbijete, nebude to bolet zdaleka tolik, jako třeba u pětatřicetitisícového thin-and-light manažéra :-).

Displej je tou ze dvou částí (krom ceny), kterou se notebook může chlubit. Jde o 15,6'' širokoúhlý displej s HD ready rozlišením (SXGA, 1366 x 768 pixelů), poměrem stran 16:9, lesklou (glare) povrchovou úpravou a LED podsvícením, pochvalu tedy zaslouží za energetickou šetrnost. Druhou chvalitebnou součástí je klávesnice, která nejenže ve své šedé s tmavým šasi v pozadí výborně vypadá, ale obsahuje i numerický blok. Touchpad má pak dvě obvyklá tlačítka.

Oproti šasi nebo displeji to ovšem uvnitř počítače vypadá znatelně hůře, zde se UMAX opravdu blíží spíše mini notebookům. Základem nejlevnější verze je procesor Intel Celeron M900 (2,2 GHz, 1 MB L2 cache, 800MHZ FSB) , ovšem ani druhá možnost, Core Duo T4200 (2 GHz, 1 MB L2 cache, 800MHz FSB) nepatří mezi ty nejrychlejší. Jedinou slušnou možností tak zůstává Core 2 Duo P8400, které je však dostupné pouze přes konfigurátor. Čipsetem je lowendový Intel GL40 s podtaktovanou verzí integrovaného grafického jádra GMA4500 MHD, ale i zde má notebook oproti mini varintám s Atomem a většinou starším GMA 950 výhodu. Přesto s žádným velkým 3D výkonem nepočítejte, s novějšími hrami se budete muset prát... Paměti jsou zde instalovány 2 GB DDR2 v jednom modulu, druhý slot tak zůstává pro případné rozšíření.

Pevný disk je na dnešním průměru, což ve srovnání s cenou notebooku potěší. 320GB SATA disk s 5400 otáčkami za minutu je základní volbou, v konfigurátoru naleznete i 500GB alternativu. Optická mechanika také splňuje většinu současných nároků – Super Multi DVD vypalovačka s podporou DL i -RAM disků. 4400MAh Li-Ion článek má notebook udržet v chodu mezi 3 - 4 hodinami v kancelářských aplikacích.

Konektivita je na běžné úrovni vhodné pro nenáročného uživatele, proti mini notebookům se odlišuje krom optické mechaniky hlavně přítomností širokého ExpressCard slotu. Ale popořadě: Wi-Fi b/g, Fast Ethernet (10/100), volitelně i Blutooth a 3G bezdrátový modem (+3000 Kč bez DPH). 3 USB porty, dvojice audiojacků s integrovaným S/PDIF, již zmiňovaný ExpressCard 34/54 slot, slot pro čtečku paměťových karet a pochopitelně i VGA výstup. Zmínit musím i 1,3MPx webkameru.

V nabídce UMAXU se ve stejném šasi představuje také model W760TUN, který má většinu parametrů shodných, obsahuje však navíc výkonnější procesor Core 2 Duo T6500 (2,1 GHz, 2 MB L2 cache, 800MHz FSB), grafickou kartu NVIDIA GeForce G105M, HDMI a eSATA port a také Bluetooth adaptér. Cena ovšem také začíná o 3500 Kč výše.

UMAXy se v základu standardně dodávají bez operačního systému, připlatíte-li si, můžete vybírat mezi Windows Vista HP nebo Windows XP Pro či Home. Obdobně střídmé je i vybavení dalším softwarem, což ovšem považuji spíše za plus. Záruka trvá po dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro UMAX VisionBook W760TG v konfiguraci s procesorem Intel Celeron M900 (2,2 GHz, 1 MB L2 cache, 800MHZ FSB),, 2 GB DDR2, integrovanou grafikou GMA4500 MHD, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0 a bez OS je 8490 Kč bez DPH (10 103 Kč s DPH).

Za výkonnější varietu W760TUN bez OS je stanovena DKC 11 990 Kč bez DPH (14 268 s DPH).

Představení

Diskuse