Ultrapřenosná VBI - Walk, Courier, Career

14. 4. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

V dnešním článku se zároveň podíváme rovnou na tři novinky od VBI - modely Walk, Courier a Career, které vycházejí ze 12tipalcového šasi Compal JFT00 a jejich výhodou je kromě nízké ceny dobrá přenositelnost a zajímavá výbava. Konkrétní modely se liší pouze konfigurací komponent. Nejlevnější z dnešní trojice, model Walk s procesorem Intel Celeron M, je možné pořídit za doporučenou koncovou cenu málo přes 10 000 Kč bez DPH.

Ultrapřenosná VBI - Walk, Courier, Career

Všechny tři dnes představované modely vycházejí z šasi Compal JFT00, jehož charakteristickou vlastností je 12tipalcový lesklý displej a z toho vyplývající menší rozměry a nižší hmotnost, což jej předurčuje i pro každodenní přenášení a nasazení v terénu. Výhodou notebooků VBI oproti konkurenci vždy byla agresivní cenová politika, která zůstala zachována i zde. Dnes popisované modely jsou vhodné i pro studenty a ostatní uživatele, kteří z jakéhokoli důvodu trvají na nízké ceně.

V úvodní části článku se podíváme na šasi notebooků a další společné prvky, ve druhé části se pak podrobněji podíváme na parametry, ve kterých se od sebe tyto notebooky navzájem liší.

Podobně jako u mnoha ostatních notebooků VBI ani šasi Compal JFT00 svým vzhledem příliš nezaujme. Jedná se o další „nudný“ černý plastový notebook, na kterém je vidět nutnost snížení nákladů. To ale na druhou stranu nemusí být na škodu, protože existuje velké množství uživatelů, kteří právě takovýto přístup oceňují. Ne každý totiž chce svým notebookem dávat najevo svůj statut či postavení.

Rozměry notebooku vycházejí z 12“ displeje, konkrétní hodnoty činí 300 x 222 x 32 mm při hmotnosti 1,9 kg. Vrchní hrana víka je tvořena lesklým černým plastem, který se velmi jistě stane častým objektem čistění díky snadnému zachycení nejrůznějších otisků, šmouh či škrábanců. Otevřený notebook nepotěší zejména při pohledu na klávesnici. Výrobce se totiž rozhodl tlačítko Fn umístit úplně do rohu na úkor klávesy Ctrl a příliš nepotěší ani „zmenšené“ směrové klávesy. Škoda, že nebyl využit celý poskytnutý prostor. Nad klávesnicí se ještě nachází zapínací tlačítko, několik dotykových senzorů a indikační diody. Pod klávesnicí se nachází touchpad se dvěma oddělenými tlačítky a mírně zapuštěná čtečka otisků prstů. Zapomenout nesmíme na displej, který používá běžné rozlišení 1280 x 800 bodů. Viditelný je také výrazný rámeček a webová kamera ve vrchní hraně.

Nové modely VBI jsou postaveny na dnes již poněkud zastaralé, ale stále rozšířené čipové sadě Intel GM965, jejíž součástí je také integrované grafické jádro Intel GMA X3100. Ani u levných 12tipalcových přenosných počítačů již dnes nemůže chybět DVD vypalovačka, která je samozřejmě i zde. Pro ozvučení bude muset postačit jeden reproduktor s výstupem na přední hraně. Vhodnější tak bude spíše připojit sluchátka nebo externí reproduktory. Webová kamera byla zmíněna již výše, vězte tedy, že jí sekunduje také vestavěný mikrofon.

Všechny tři notebooky mají společně také integrovaný Bluetooth, Wi-Fi (Intel WiFi Link 5100 s podporou 802.11 a/b/g/draft-n), síťovou kartu i modem. Pro přihlášení k systému či zabezpečení počítače je možné využít integrovanou čtečku otisků prstů, která je umístěna v pravé spodní části základny pod klávesnicí.

Rovněž nabídka portů je víceméně standardní – 3x USB, Express Card, čtečka paměťových karet (Secure Digital, Multimedia Card, Memory Stick, Memory Stick Pro), RJ-11, RJ-45, VGA, vstup pro mikrofon a výstup na sluchátka. Absenci moderních rozhraní typu eSATA či HDMI zatím nelze v této cenové kategorii považovat za závažnější chybu, i když je pravdou, že tyto porty již pronikají i sem a své využití by si rozhodně našly. Standardní součástí dodávky je také šestičlánková Li-Ion baterie s kapacitou 4800 mAh, která docela výrazně přesahuje za zadní část počítače. K notebookům je možné zakoupit operační systém Windows Vista i Windows XP.

Nejlevnější z dnes představovaných modelů, VBI Walk, je osazen procesorem Intel Celeron M540 s frekvencí 1,86 GHz (533 MHz FSB, 1 MB L2 cache), 2 GB operační paměti DDR2 na frekvenci 667 MHz a pevným diskem s kapacitou 250 GB (Seagate Momentus, 5400 ot./s., 8 MB vyrovnávací paměti). Jeho cena bez operačního systému činí 11 301 Kč bez DPH (13 448 Kč s DPH).

Druhý model v pořadí, VBI Courier, je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Core Duo T3200 s frekvencí 2 GHz (667 MHz FSB, 1 MB L2 cache), 3 GB operační paměti (1+2 GB DDR2 667 MHz) a pevným diskem Seagate Momentus s kapacitou 320 GB a rychlostí 5400 ot./s. Cena bez operačního systému je 12 319 Kč bez DPH (14 660 Kč vč. daně).

Třetí dnes představená novinka, VBI Carier, je osazena procesorem Intel Core Duo T3400 s frekvencí 2,16 GHz (667 MHz FSB, 1 MB L2 cache), 4 GB operační paměti DDR2 667 MHz a diskem s kapacitou 500 GB (Seagate Momentus, 5400 ot./s., 8 MB vyrovnávací paměti). Cena bez operačního systému činí 13 481 Kč bez DPH (16 042 Kč s DPH).

Představení

Diskuse