Acer Aspire 5737Z - elegantní domací kino

19. 1. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Nový Aspire je elegantní notebook určený především na běžná domácí multimédia, zejména pak sledování filmů. Tomu odpovídá nejenom širokoúhlý displej s poměrem stran 16:9 a úhlopříčkou 15,6'', ale také dedikovaná grafická karta NVIDIA a řada multimediálních doplňků. Pojďme se podívat na notebook s DKC 15 000 Kč, postavený na nepříliš běžné kombinaci Pentium Dual-Core a čipsetu NVIDIA.

Acer Aspire 5737Z - elegantní domací kino

V poslední době se stále rozrůstá kategorie multimediálních počítačů, jejichž hlavním posláním je plnit úlohu multimediálního zábavního centra v domácnosti. Přizpůsoben je tomu zejména displej, který má úhlopříčku 15,6 palce a „filmový“ poměr stran 16:9. Aby byl zážitek ještě lepší, nesmí chybět hezký design, kvalitní zvuk, řada dalších nejrůznějších moderních doplňků či digitální obrazový výstup pro připojení pořádné obrazovky.

Acer Aspire 5737Z se může chlubit velmi zajímavým designovým zpracováním, které výrobce nazývá „Gemstone.“ Jeho základem je v poslední době tolik oblíbený, a bohužel také nepraktický, černý lesklý plast, který sice vypadá do momentu, než uživatel začne notebook používat, velmi přitažlivě, pak ovšem začne neustálý boj s nejrůznějšími nečistotami a otisky prstů. Do černé barvy je laděn celý počítač, kryt víka oživuje logo výrobce. Dalším charakteristickým prvkem pak je kloub spojující displej se základnou. Přesné rozměry notebooku jsou 383 x 250 x 26 – 37 mm, hmotnost pak činí 2,92 kg.

Displej s úhlopříčkou 15,6 palce používá rozlišení 1366 x 768 bodů, které je vhodné pro sledování filmů, případně hraní her, které již poměr stran 16:9 podporují, méně vhodné je ale již pro práci s dokumenty či internetem, kdy je uživatel nucen častěji posouvat obsah. Na notebook se chlubí dobrou odezvou s hodnotou 8 ms. Ve víku displeje můžeme nalézt webovou kameru Acer CrystalEye a mikrofon.

K ovládání počítače je určena klávesnice, kterou výrobce doplnil o numerický blok. Ten se zde mohl objevit na úkor multimediálního dotykového panelu, který se ve starších verzích tohoto šasi nacházel na levé straně od klávesnice. Klasickou součástí dnešních přenosných počítačů je také touchpad, zde nezvykle umístěný více k levé straně z důvodu zachování jeho běžné pozice vzhledem ke klávesnici. Ve specifikacích lze nalézt informaci, že touchpad podporuje technologii multigesture, tedy možnost pomocí tahů více prstů zároveň např. otáčet obrázky či je zvětšovat.

Velmi zajímavé je použití čipové sady NVIDIA nForce MCP79MX spolu s procesorem Intel Pentium Dual Core T4200 (2 GHz, 1 MB L2 cache). Operační paměť používá moderní technologii DDR3, v této konfiguraci jsou osazeny celkem 3 GB paměti prostřednictvím jednoho modulu s kapacitou 1 GB a jednoho s kapacitou 2 GB. Paměť je možné rozšířit maximálně na 4 GB.

Pevný disk s kapacitou 320 GB s rychlostí 5400 ot./s bude jistě dostatečný pro uložení mnoha hodin filmů i hudby, vypomoci případně může běžná DVD vypalovačka. Blu-ray by bylo jistě pěkné, nicméně v notebooku za tuto cenu s ním ještě nějakou dobu počítat nemůžeme. Dedikovaná grafická karta GeForce 9400M z dílny NVIDIA má 256 MB vlastní paměti a podporuje technologie NVIDIA Pure Video HD, DirectX 10 a Shader Model 4. Její výkon bude dostatečný pro pohodlnou práci s multimédii či na občasné hraní starších her, na moderní herní trháky to ale příliš nebude.

Do počítačové sítě je možné připojit Acer Aspire 5737Z prostřednictvím klasické gigabytové síťové karty nebo bezdrátově prostřednictvím Wi-Fi InviLink Nplify s podporou standardů 802.11 b/g/draft-n. Konektorová výbava ničím nevybočuje z dnes zaběhlých zvyklostí a setkat se tak můžeme se čtyřmi USB konektory, analogovým VGA a digitálním HDMI výstupem, čtečkou paměťových karet 5v1 (SD, MMC, MS, MS Pro a xD), jedním výstupem na sluchátka (kombinovaným s digitálním výstupem), vstupem na mikrofon, RJ-45 konektorem a konektorem pro připojení napájecího adaptéru.

O ozvučení filmů a her se stará dvojice stereofonních reproduktorů optimalizovaných pro Dolby Surround. Protože se jedná o počítač pro domácí použití, nesetkáme se s příliš bohatými možnostmi zabezpečení – ty tvoří tedy možnost notebook zaheslovat nebo uzamknout prostřednictvím Kensington zámku. O napájení se stará šestičlánková baterie s kapacitou 48,8 W – stačit by měla zhruba na 2,5 hodiny provozu. Dodávaný napájecí adaptér s výkonem 65 W by ji měl zpět na původní kapacitu dobít za 3,5 hodiny.

Předinstalovaný operační systém Windows Vista Home Premium doplňuje celá řada dalších aplikací a utilit. Mezi ty patří Acer eRecovery Management, Acer Arcade Deluxe zahrnující Cinema, Album, Music, Acer HomeMedia, Acer Crystal Eye, Acer GridVista, Acer Launch Manager, Acer GameZone, McAfee Internet Security Suite 60-day trial verze, CyberLink PowerDirector trial verze, Adobe Reader, NTI Media Maker, Microsoft Works 8.5 with Office Home and Student 2007 Trial.

Doporučená koncová cena modelu Acer Aspire 5737Z v konfiguraci 423G32MN (Intel Pentium Dual Core T4200, 3 GB RAM, 320 GB HDD, NVIDIA GeForce 9400M 256 MB, Windows Vista Home Premium) činí 15 390 Kč bez DPH (18 314 Kč s DPH) a vztahuje se na něj dvouletá záruční lhůta.

Představení

Diskuse