Acer TravelMate 8371 Timeline - zaměřeno na mobilitu

27. 7. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

TravelMate 8371 spadá do nedávno uvedené řady Timeline a přináší její prvky (optimalizace spotřeby a velmi dobrá mobilita při nízké ceně) do firemního segmentu. Díky tomu najdeme u tohoto 13,3'' notebooku hmotnost těsně nad 1,5kg, nízkonapěťové procesory Intel a velmi tenký profil či dokovací konektor. Doporučená koncová cena přitom začíná na 15 000 Kč bez DPH.

Acer TravelMate 8371 Timeline - zaměřeno na mobilitu

Acer TravelMate 8371 je na první pohled možné zařadit mezi přístroje s dobrou mobilitou, které nejčastěji zahlédneme u pracovně vytížených uživatelů, kteří na cestách ocení kromě nenápadného designu také velmi dlouhou výdrž baterie, které však není dosaženo výraznějším omezením na straně výkonu.

Nový Acer je osazen displejem s úhlopříčkou 13,3 palce, který nabídne #8222;multimediální“ HD-Ready rozlišení 1366 x 768 bodů (16:9). Podsvícení je realizováno pomocí LED. Nad displejem se podle očekávání nachází webová kamera. Rozměry 323 x 228 x 25,3 mm stejně jako hmotnost 1,65 kg jsou vhodným kompromisem pro každodenní přenášení - v dané velikostní kategorii se jedná o jednu z nejnižších hmotností vůbec. Pochvalu si zaslouží zejména velmi malá tloušťka, která dosahuje maximálně hodnoty 2,53 cm.

V zavřeném stavu počítač nijak zvlášť nezaujme, což se dá celkem v klidu říci i po otevření. Celé šasi se až na stříbrná tlačítka touchpadu a jméno výrobce pod displejem nese ve znamení tmavé barvy. Na těle se nenacházejí žádné výraznější rušivé prvky, což by ostatně v této třídě počítačů ani nebylo žádané. Klávesnice nenabízí žádné výraznější úpravy, blok kláves pro práci s textem se nachází po její pravé straně, jedině by mohly vadit zmenšené (půlené) směrové šipky. Pod klávesnicí se nachází touchpad se čtečkou otisků prstů a malým tlačítkem pro jeho rychlou deaktivaci, které přijde vhod např. při psaní textu nebo použití myši. Po vzoru konkurenčních přístrojů dokáže i tento touchpad registrovat více prstů zároveň a využívat je např. pro rotaci obrázků či zvětšování/zmenšování textu apod.

Aby bylo možné dosáhnout co nejlepší výdrže, rozhodli se u Aceru využít čipset Intel GM45 Express a nejnovější úsporné procesory z dílen společnosti Intel. Jedná se o jednojádrový model Intel Core 2 Solo SU3500B (3 MB L2 cache, frekvence 1,40 GHz, 800 MHz FSB) či dvoujádrový Intel Core 2 Duo SU9400 (3 MB L2 cache, frekvence 1,40 GHz, 800 MHz FSB). Procesor pak doplňují až 4 GB operační paměti typu DDR3 s frekvencí 1066 MHz. Operační paměť je v případě potřeby možné rozšířit až na 8 GB.

Pro ukládání dat poslouží pevný disk s kapacitou 500 GB (rozhraní SATA, 5400 RPM). V některých konfiguracích by se mělo dokonce nacházet i modernější SSD úložiště, které by takto koncipovanému počítači zcela jistě slušelo. Pevný disk je chráněn technologií DASP proti otřesům, jež by mohly zařízení poškodit. Do malého a tenkého těla se bohužel již nepodařilo vtěsnat optickou mechaniku, což je pro mnoho uživatelů škoda - dokoupit lze pouze v externím provedení.

Co se týká grafických karet, budou k dispozici modely s integrovaným i dedikovaným grafickým řešením. V prvním případě se jedná o zcela běžný čip Intel GMA 4500MHD, ve druhém pak o ATI Mobility Radeon HD4330 s 512 MB vlastní DDR3 paměti. Záleží tak pouze na uživateli, zda upřednostní delší výdrž nebo vyšší grafický výkon.

Pracovně vytížení uživatelé jistě přivítají velmi dobré možnosti konektivity. Samozřejmostí je integrovaná gigabytová síťová karta a Wi-Fi v podobě modulu Intel 5100 s podporou standardů 802.11 a/b/g/Draft-N a dále Bluetooth 2.0 s podporou rychlejších datových přenosů EDR. V některých modelech se počítá také s osazením WiMAX modulem a zejména v Čechách využitelnějším UMTS/ HSPA modemem.

Nabídka portů a rozhraní obsahuje jen to nejdůležitější. Zde se nachází konektor EasyPort IV pro připojení počítače k dokovací stanici, 3 x USB, analogový VGA konektor pro připojení monitoru či projektoru, konektory pro připojení sluchátek a mikrofonu, RJ45 konektor a pak jen multiformátová čtečka paměťových karet s podporou pro čtení karet SD, MMC, MS, MS Pro a XD. Ve výbavě nechybějí ani zabudované reproduktory a mikrofon.

Počítač je možné zabezpečit prostřednictvím čtečky otisků prstů, která je doplněna několika programy, které násobí možnosti jejího využití. Samozřejmostí je nastavení hesla pro BIOS, administrátora a pevný disk. Nechybí ani možnost hardwarového zabezpečení prostřednictvím zámku Kensington.

Velkou výhodou počítače je jeho výdrž. Na standardně dodávanou 6ti článkovou baterii s kapacitou 5600 mAh by měl totiž vydržet pracovat až 8 hodin. Pro napájení je využito 65 W adaptéru. Na počítač je standardně dodávána dvouletá záruka.

Součástí dodávky je také celá řada softwarové výbavy. Jedná se o software, který zajišťuje správu počítače a hardwaru, mezi které patří např. Acer GridVista, Acer Crystal Eye, Acer Assist, Acer BioProtection, Acer PowerSmart Manager či Acer eRecovery Management. Dále se zde nachází 60denní zkušební verze bezpečnostního balíku McAfee, balíček aplikací od Google, sadu aplikací Microsoft Essentials či komunikační program eSobi.

Notebook Acer TravelMate 8371 v konfiguraci Intel Core 2 Solo SU3500B s frekvencí 1,40 GHz, Intel GMA 4500MHD, 3 GB DDR3 paměti, 320 GB pevným diskem, 6ti článkovou baterií, Bluetooth a snímačem otisků prstů má v současné době doporučenou koncovou cenu 15 190 Kč bez DPH (18 076 Kč s DPH).

Představení

Diskuse