Asus F6Ve - s vůní na cesty

25. 5. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Malý notebook s elegantním designem, hmotností pod dva kilogramy, 13,3'' displejem a solidní hardwarovou výbavou bez nutnosti se podřizovat výraznějším kompromisům - to je Asus F6Ve. Tento model s doporučenou koncovou cenou lehce přes 20 000 Kč bez DPH může také zaujmout zejména dámy díky parfémovanému šasi.

Asus F6Ve - s vůní na cesty

Notebooky určené pro častější přenášení s hmotností pod 2 kilogramy se až do nedávné doby mohly většinou chlubit spíše menším výkonem a orientací „na strohé“ pracovní nasazení. Asus si ale uvědomil, že existují uživatelé, kteří i na cestách využijí vyšší výkon (např. pro práci s videem či hraní her), a připravil proto model F6Ve.

Asus F6Ve dokáže zaujmout na první pohled ještě v zavřeném stavu. Lesklé víko je totiž potaženo speciální vrstvou, kterou výrobce nazývá „Libera“ a je ozdobeno ladnými vlnkami. Pocit z vnějšího provedení je vyšperkován nanesením jemného, osvěžujícího parfému, který se začne uvolňovat po zapnutí počítače. Notebook je možné zakoupit ve dvou barevných provedení – černém a bílém. Výrobce zašel tak daleko, že každá z těchto dvou barevných verzích je doplněna jiným typem parfému.

Rozměry (31,2 x 23,2 x 3,2 – 3,52 cm) notebooku jsou dány použitím 13ti palcového LCD displeje a spolu s hmotností těsně pod dva kilogramy (1,95 kg se tříčlánkovou baterií) nebudou činit problémy ani při častějším přenášení např. do školy do práce. Displej se může pochlubit rozlišením 1280 x 800 bodů a úsporným LED podsvícením, které je dnes využíváno u stále většího počtu modelů.

I otevřený notebook dokáže zaujmout uhlazeným designem a různými použitými doplňky. Mezi ty patří např. mřížka reproduktorů umístěná poměrně nezvykle na panelu s displejem či elegantně umístěné indikační diody na spodní hraně pod touchpadem. Ten je spolu s klávesnicí jediným ovládacím prvkem. Tlačítka „myši“ jsou rozdělena čtečkou otisků prstů.

Hardwarová výbava Asusu F6Ve vychází z aktuální čipové sady Intel PM45 Express. Podle zvolené konfigurace je možné počítat s použitím celé řady procesorů počínaje levným a méně výkonným Pentiem Dual Core až po skutečně výkonný Core 2 Duo T9550 s frekvencí 2,66 GHz a 6 MB L2 cache paměti. Procesor je doplněn maximálně 4 GB operační paměti staršího typu DDR2 na frekvenci 800 MHz.

Výrobce se rozhodl pro použití grafické karty ATI, konkrétně pak novinky Mobility Radeon 4570. Toto řešení zcela jistě potěší řadu uživatelů, kteří po svém notebooku požadují rozumný výkon i na graficky náročnější operace. 512 MB vyhrazené videopaměti je možné doplnit až o dalších 1280 MB sdílených z paměti RAM prostřednictvím technologie HyperMemory. Karta disponuje 80 stream procesory a podporuje technologii DirectX 10.1.

Klasický 2,5 palcový pevný disk připojený skrze rozhraní SATA nabídne kapacitu až 500 GB. Chybět samozřejmě nemůže ani dvouvrstvá DVD vypalovačka. Pro majitele rychlých externích disků je zde rozhraní eSATA. Když už jsme nakousli rozhraní, pak vězte, že se na těle notebooků dále setkáme také se třemi USB porty, digitálním HDMI a analogovým VGA rozhraním pro připojení monitoru, audio vstupem i výstupem, rozhraním Express Card a multiformátovou čtečkou paměťových karet 8v1. Aby byla nabídka kompletní, musíme také zmínit webovou kameru a mikrofon.

Konektivitu notebooku zajišťuje gigabitová síťová karta, analogový modem, Wi-Fi realizované prostřednictvím modulu Intel Wireless WiFi Link 5100 ABGN a Bluetooth ve verzi 2.1 s podporou rychlejších datových přenosů EDR.

Pro pohodlnější zabezpečení disponuje notebook i čtečkou otisků prstů, po hardwarové stránce zámkem Kensington. F6Ve může být dodáván se třemi typy baterií - se třemi, šesti i devíti články. Výchozí je zlatá středí cesta - tedy typ se šesti články a výdrží okolo 2,5 hodiny.

Notebook má k disposici ovladače pro operační systémy Windows Vista i XP a dodává se s Windows Vista Home Premium. I u tohoto počítače se můžeme setkat s rozhraním Asus Express Gate, což je miniaturní operační systém založený na Linuxu, který nabídne základní možnosti (internet, obrázky, hudba apod.). EG je uložený přímo na základní desce a pochlubit se může velmi rychlým startem. Další softwarovou výbavu tvoří Norton Internet Security 2008, Adobe Acrobat Reader 8.0, NERO 8 Essentials a celá řada dalších více či méně užitečných utilit od samotného Asusu.

Doporučená koncová cena modelu s procesorem Intel Core 2 Duo T6400 (2 GHz), 3 GB DDR2 800 operační paměti, 320 GB pevným diskem, grafikou ATI Mobility Radeon HD4570 s 512 MB paměti, šestičlánkovým akumulátorem a operačním systémem Windows Vista Home Premium se pohybuje okolo 22 394 Kč bez DPH (26 649 Kč s DPH). Součástí standardního balení je optická myš a brašna.

Představení

Diskuse