Asus M60J -Core i7 v akci

12. 10. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus M60J patří mezi první notebooky, které na trh přináší novou generaci procesorů - Intel Core i7 - a kolem toho se také všechno točí. V 16'' počítači tak najdeme všechno směřované k vysokému výkonu: nový procesor, teoretickou možnost vytvořit ze dvou HDD RAID, zajímavou grafiku od NVIDIA i Blu-ray optickou mechaniku. Cena je přiměřená výkonu, a tak bude notebook na českém trhu stát výrazně přes 30 000 Kč bez DPH.

Asus M60J -Core i7 v akci

Asus M60J je 16'' DTR notebook zaměřený na pokročilejší domácí uživatele, kteří si sami doma chtějí editovat video, pracovat s digitální fotografií nebo hudbou – v podstatě pro fandy do technologií. Ale protože Asus do něj stihl zabudovat nejnovější procesor od Intelu – Core i7 – vzbudil řádný ohlas. Pojďme se podívat, jak vypadá a chviličku se zdržíme i u nové platformy Callpela.

Na první pohled není notebook nijak revoluční, vysoce lesklé černé plasty už mají svou módní vlnu (snad) pomalu za sebou, i když, jak vidno, se s nimi budeme setkávat už napořád. K vzteku tedy budou věčné otisky prstů, na druhou stranu naleštěný přístroj vypadá opravdu krásně. Zajímavější je pracovní plocha notebooku – nad klávesnicí je poměrně nápaditý panel ovládání multimediálních prvků – hlasitost, programovatelná tlačítka apod. Vše pomocí dotykových senzorů. Maličko netradičně jsou umístěny i reproduktory Altec Lansing – hned pod víkem, takže vlastně tvoří orámování multimediálního panelu. Chicklet klávesnice obsahuje i numerický pad, dvoutlačítkový touchpad má vestavěnou čtečku otisků prstů na pozici kolečka myši.

Tělo notebooku má rozměry 370,5 x 260,5 x 30,43-40,6 mm, což dobře odpovídá použitému displeji, ovšem minimální hmotnost 3,3 kg (bez druhého disku i 90W adaptéru) není zrovna nízká. Spolu s nevelkou výdrží tak notebook ukazuje, že jeho místo opravdu bude spíše na stole v dosahu elektrické zásuvky a do terénu se moc nepohrne.

Displej má úhlopříčku 16,1'' a je možná nejslabší součástí tohoto notebooku. Ne že by byl špatný, ale použití CCFL podsvěcovacích trubic namísto LED zamrzí, také pouze HD ready rozlišení (1366 x 768pixelů) lesklého panelu je na tenhle notebook spíše málo, zejména když uvážíme přítomnost Blu-ray (pouze čtecí) mechaniky. Nač by byla, když ne na filmy. Navíc i poměr stran je 16:9, tedy filmový.

Jak vidno, krása tohoto notebook leží především uvnitř a jmenuje se Callpela. To je totiž název nové platformy, na které jsou stavěné mobilní procesory Core i7a čipsety PM55. Nutno říct, že co se výkonů týče, nemá dnes Intel vůbec žádnou konkurenci. Procesory Core i7 mají dnes čtyři jádra, každé z nich podporuje práci se dvěma vlákny (technologie Hyper-Threading známá už z Pentií 4), navíc každé jádro může být samostatně vypnuto. Toho využívá i technologie Turbo Boost, tedy schopnost jader zvyšovat svojí frekvenci, navíc podle vytížení – při použití všech jader zde použitého i7-820QM má každé základní frekvenci 1,73 GHz, při použití jediného ovšem může zvýšit svou frekvenci až na 3,06 GHz. Použit je 45nm proces. Druhým velkým pokrokem bylo napodobení AMD co se práce procesoru a čipsetu týče. Paměťový řadič byl přesunut také přímo do procesoru a severní můstek čipsetu byl zrušen. V případě dedikovaných grafických karet jsou do procesoru také rovnou vsazeny PCI Express linky, integrované řešení ovšem zůstává na čipsetu (verze GM55). Nová je i sběrnice QPI. Více najdete také v našem článku o technologiích generace Clarksfield.

Přímo v Asusu M60J najdeme procesor Core i7-820QM (4x1,73 GHz, 8 MB L2 cache, 4,8 GT/s (propustnost v gigatransferech) QPI, 45 W TDP) a čipset PM55, který se stará především o řadiče SATA, USB apod. Grafickou kartu dodala NVIDIA, je jí model GeForce GT 240M s 1 GB vyhrazené paměti. V jiném počítači by možná vzbudila nadšení, ale vedle i7 procesoru je taková.. akorát. Bez problémů vystačí i na náročnější hry, jen u těch nejnovějších budete muset krotit detaily, někdy i trošku více. Na všechnu další práci včetně editace videa je to přímo luxusní řešení. Paměťový systém sestává ze 4 GB DDR3-1333 ve dvou 2GB modulech.

Pevný disk je z hlediska kapacity na dnešním notebookovém vrcholu – 500 GB, při zapojení přes SATA sběrnici a s 5400 otáčkami datových ploten za minutu pak standard. Zajímavější je však druhá (v dostupné konfiguraci prozatím prázdná) šachta pro pevný disk. Při nákupu stejného modelu HDD nebo dokonce dvou 7200 otáčkových můžete mít pekelně rychlé a nebo bezpečné RAID pole. Napevno je v notebooku také usazena combo mechanika Blu-ray (pouze zápis) / Super Multi DVD vypalovačka. Baterie má šest Li-Ion článků s kapacitou 4800 mAh, což ve spojení s tak výkonnými součástkami samozřejmě implikuje velmi krátkou dobu výdrže, výrobce jí neuvádí, podle dosažitelných neoficiálních údajů se pohybuje kolem 2 – 2,5 hodiny.

Konektivita je na dnešek standardní, nic obzvláště nepřekvapí – WI-Fi a/b/g/draft-n od Intelu, gigabitový ethernet a Bluetooth v2.1+EDR, naopak se potvrzuje, že modemům je odzvoněna a přestože jejich výrobní cena je maximálně v řádu desetikorun, na notebook už nepatří. Naopak u portů a různých interface je situace více než potěšitelná, na bocích přístroje najdeme čtveřici USB s eSATA konektorem, FireWire, dvojici zvukového vstupu a dvojici výstupu (jednou se S/PDIF), externí VGA port, digitální HDMI a sloty pro ExpressCard a čtečku paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD). Samozřejmě nechybí ani webkamera.

Přístroj by se měl dodávat především s operačním systémem Windows 7, zatím jsou k dispozici i Windows Vista, včetně Business edice,která umožňuje i přechod na Windows XP. Z dalšího software mohu uvést Adobe Acrobat Reader, Power Director, Medi@Show, WinDVD8 BD nebo trial verzi Norton Internet Security. Záruka je platná po dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Asus M60J v konfiguraci s procesorem Intel Core i7-820QM (4x1,73 GHz, 8 MB L2 cache, 4,8 GT/s QPI, 45 W TDP), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce GT 240M, HDD 500 GB , Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt a s Windows 7 bude 33 529 Kč bez DPH (39 900 Kč s DPH).

Představení

Diskuse