Compaq Presario CQ60 - dostupná multimédia

16. 7. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Řada Compaq Presario od HP je zaměřena na cenově dostupné notebooky pro domácí uživatele. Takový je i model CQ60 - za doporučenou koncovou cenu blížící se 10 000 Kč bez DPH nabídne 15,6'' HD-Ready displej, platformy Intel i AMD a základní, ale pro většinu lidí dostatečnou výbavu rozhraní.

Compaq Presario CQ60 - dostupná multimédia

Design Presaria je vyveden ve velmi zajímavé stříbrno-černé barevné kombinaci, která na první pohled ani příliš neupoutá, ani nijak neurazí. Kvůli použití lesklých plastů bude uživatel nucen notebook často čistit, nebo se smířit s nepříliš exkluzivním vzhledem díky velmi snadno vznikajícím šmouhám a otiskům prstů.

Mírně větší rozměry šasi - 378 x 252 x 35,1 mm - jsou dané použitím displeje s úhlopříčkou 15,6 palce. Hmotnost činí dle konfigurace 2,75 – 2,96 kg. Rozměry ani hmotnost není možné brát jako nevýhodu, jedná se o běžnou vlastnost notebooků této kategorie. Zde se spíše než s častým přenášením počítá s použitím jako druhého počítače v domácnosti, který bude většinu času trávit na pracovním stole. Občasné přenášení však samozřejmě notebooku nebude činit žádné potíže.

Větší rozměry mají také své výhody - v tomto případě totiž umožnily osazení pohodlné klávesnice včetně vyhrazeného bloku pro psaní číslic. Nad klávesnicí se nacházejí pouze dvě tlačítka – vypínač a tlačítko pro práci s bezdrátovými sítěmi. Pod klávesnicí se dle očekávání nachází velký stříbrný touchpad, který je mírně zapuštěný pod okolní plochu a disponuje dvěma oddělenými tlačítky a plochou pro rolování.

V nabídce výrobce se nacházejí modely osazené procesory společností AMD i Intel, každý si tak bude moci vybrat dle svého gusta. Z dílen společnosti AMD se jedná o procesory Athlon X2 QL62, QL64 a QL 65 s frekvencemi od 2,0 do 2,1 GHz. Intel v současné době zastupuje procesor Intel Celeron T1600 s frekvencí 1,66 GHz a Pentium Dual-Core T3400 s frekvencí 2,16 GHz. Všechny modely jsou vybaveny minimálně 2 GB operační paměti DDR2 s možností maximálního rozšíření na 4 GB.

V případě pevného disku je nabídnuto dle konfigurace 250 či 320 GB. Jedná se o standardní 2,5“ pevný disk s rychlostí 5400 ot./min. připojený přes rozhraní SATA. Osazená optická mechanika rovněž ničím nevyniká – jedná se o dnes běžně používaný typ s podporou zápisu na disky CD a DVD s podporou oboustranných médií a technologií LightScribe.

Již výše je zmíněno, že displej disponuje úhlopříčkou 15,6 palce. Mezi jeho další charakteristiky patří poměr stran 16:9, který je vhodný pro pohodlné sledování filmů (uživatel se nesetká s černými pruhy na horní a dolní straně) a rozlišení 1366 x 768 bodů. Pro podsvícení se nepoužívá LED, ale starších světelných trubic. Nad displejem samozřejmě nemůže chybět webová kamera s integrovaným mikrofonem. Data dodává displeji integrované grafické jádro – v případě modelů s procesory AMD se jedná o čip NVIDIA GeForce 8200M, v případě modelů s procesory Intel pak o čip Intel GMA 4500MHD.

Co se týče nabídky rozhraní a komunikačních možností, ani zde notebook nijak nevyniká v porovnání s ostatními modely. Nabídne bezdrátovou síťovou kartu Wi-Fi s podporou protokolů IEEE 802.11 b/g a klasickou síťovou kartu 10/100 Mbps. Dnes již je možné za mírnou nevýhodu počítat absenci rozhraní Bluetooth. Celkem překvapivě se pak ale setkáváme s analogovým modemem, který z výbavy dnešních počítačů rychle mizí.

Notebook je dále vybaven celkem třemi USB 2.0 porty, digitálním konektorem HDMI a analogovým VGA pro připojení displeje či projektoru, konektorem RJ45 pro připojení k počítačové síti, konektorem RJ11 pro připojení telefonní linky a dvěma audio konektory. Příznivce digitální fotografie potěší přítomnost čtečky paměťových karet s podporou formátů Secure Digital, MultiMedia, Memory Stick, Memory Stick Pro a xD Picture.

Protože se nejedná o pracovní počítač, nemůžeme očekávat žádné pokročilé možnost zabezpečení – uživatel může využít jen běžné systémové prostředky. Z dodávaného softwaru nejvíce potěší kancelářský balík Microsoft Works a DVD přehrávač CyberLink DVD Suite. V případě operačního systému se setkáváme se dvěma variantami – se systémem Windows Vista Basic a Windows Vista Home Premium. O napájení se stará 6článkový Li-Ion akumulátor, který by měl dle výrobce postačit na zhruba 3 hodiny běžného provozu.

Model HP Compaq CQ60 v konfiguraci s dvoujádrovým procesorem AMD Athlon QL-65 s frekvencí 2,1 GHZ, 4 GB operační paměti, 320 GB pevným diskem a operačním systémem Windows Vista Home Premium je v současné době možné pořídit za doporučenou koncovou cenu 13 017 Kč bez DPH (15 490 Kč s DPH) se standardní dvouletou zárukou.

Představení

Diskuse