Acer Aspire One 751h - HD-Ready mini notebook

8. 6. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Jedním z hlavních nedostatků mini notebooků s displeji 16:9 je mizerné vertikální rozlišení, omezující již tak dost omezený prostor pro občasnou práci. Acer proto přichází s mini notebookem s větším (11,6'') displejem disponujícím plným HD-ready rozlišením a LED podsvícením. Vedle toho nový Aspire One nabídne procesor Intel Atom, širokou konektivitu včetně možnosti 3G modemu a také bohatou barevnou škálu. Doporučená koncová cena přitom nepokoří ani magických 10 000 Kč bez DPH.

Acer Aspire One 751h - HD-Ready mini notebook

Mini notebooky (též často označované kontroverzním názvem netbooky) asi netřeba příliš mnoho představovat, není lepší pocit, než vzít svůj kilový stroječek a běžet třeba do školy nebo chytat taxi.. jsou velice mobilní, často lehce hračkoidně vypadající (ale proč ne) a také občas trochu nevýkonné. Ale to je charakter třídy, nikoli výtka – mini notebooky nikdy neměly konkurovat svým "dospělým" kolegům, ale měli přinést něco více, než je PDA, MP3 přehrávač či papírový zápisník.

Mini notebooky vždycky hodně sází na design, koneckonců, dokud je prakticky použitelný pouze Intel Atom a „vnitřnosti“ notebooků jsou doslova „na jedno brdo“, není se čemu divit. Acer vsadil na lesklé plasty, které vypadají opravdu dobře a jsou i dost žádané, s praktičností je to ovšem horší, takže leštit a leštit, ať je jako zrcadlo... Na výběr máte celkem ze čtyř barev, krom běžných černé a bílé jsou dalšími možnostmi ještě zářivě modrá a rudá. Rozměry jsou 284 (š) x 198 (d) x 25.4 (h) mm, hmotnost záleží na baterii, ale nevyšplhá se přes 1,35 kg, což znamená pořád ještě perfektní mobilitu a minimální starosti s přenášením, i když bez obtíží seženete ještě o dva dekagramy lehčí konkurenty – ale s menšími rozměry a LCD.

Hlavní chloubou notebooku je bezesporu displej, alespoň to tak vyplývá z prezentace produktu. Je jím 11,6'' displej s překvapivě velkým rozlišením 1366 x 768 (WXGA) a poměrem stran 16:9. Tento poměr (a občas i rozlišení) jsou poměrně oblíbené mezi většími notebooky, hlavně kvůli širokoúhlým filmům. Z hlediska běžné práce to ovšem taková výhra není, okna už jsou často velmi nízká a je třeba hodně rolovat. Druhou věcí jsou další specifikace: LED podsvícení není mezi mini notebooky zas až tak vzácné, ale stejně ho chválím kvůli řadě výhod – nižší spotřebě, menší tloušťce a často i lepšímu podání barev. Povrch displeje je lesklý, což jde ruku v ruce s jeho poměrem stran – na multimédia výborné, ovšem u mobilního zařízení nepraktické, při častém používání bez možnosti ovlivnit pozici zdroje světla můžete vidět místo pracovní plochy jen zrcadlo. K polohování kurzoru slouží vícedotykové zařízení s celou řadou užitečných funkcí včetně schopnosti „roztahovat“ obrázky atd.

Tak jako prakticky všechny notebooky, i Aspire One je postaven na procesoru Intel Atom, modelové číslo Z520 (1,33 GHz, 512 kb L2 cache, 533 MHz FSB) a zajímavém čipsetu Intel US15W. Dohromady mají oba čipy spotřebu pouhých 4,3 W. Pochopitelně tomu odpovídá i výkon, Atomy přesně odpovídají třídě a velikosti mini notebooků, vestavěné grafické jádro GMA X3100 (minulá generace) je také osekané až na kost a s ničím více než kancelářskými aplikacemi, internetem nebo filmy si moc neporadí. Pro své určení je ale disponováno dostatečně. Podle specifikací na webu Intelu nemá navíc řadič SATA, čemuž odpovídá i neuvádění typu disku na stránkách Aceru, z čehož mi vychází tušení, že použitý pevný disku bude na paralelním rozhraní. Pro paměť je připraven jediný soDIMM slot, je v něm běžně osazený jeden 1GB modul bez uvedení pracovní frekvence, maximálně můžete používat 2GB DDR2-800 modul.

O pevném disku jsem se již zmiňoval, je jím 2,5'' 160GB disk bez jakýchkoli dalších specifikací, pravděpodobně připojený přes PATA. Optickou mechanikou, jak je u mini notebooků obvyklé, nedisponuje. Zato máte na výběr ze dvou Li-Ion baterií, buď šestičlánkové s výkonem 57 Wh, kapacitou 5200 mAh a dobou výdrže až 6 hodin, případně z tříčlánkové s výkonem 24 W, kapacitou 2200 mAh a výdrží až 4 hodiny.

Zatímco konektivita je dobrá, obsahuje jak Wi-Fi b/g modul, 10/100 LAN adaptér, Bluetooth a u vybraných modelů i 3G UMTS/HSDPA a GSM/GPRS/EDGE modem s podporou všech využitelných frekvencí, portů je jen nezbytné minimum. Najdeme zde tři USB porty, dvojice audiojacků, externí VGA a čtečku paměťových karet. Jediným nadstandardem je tak snad webkamera ve víku notebooku.

Stejně jako prakticky všechny mini notebooky je i Aspire One 751h vybaven operačním systémem Windows XP Home. Nechybí ani řada nainstalovaného bloatware od MS Works trial po McAfee Internet Security. Doba záruky je jeden rok při nákupu na IČO, dva roky pak pro fyzické osoby.

Doporučená koncová cena pro Acer Aspire One 751h v konfiguraci s procesorem Intel Atom Z520 (1,33 GHz, 512 kb L2 cache, 533 MHz FSB), 1 GB RAM, sdílenou grafikou GMA X3100, HDD 160 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, Bt a s Windows XP Home je 9 890 Kč bez DPH (11 769 Kč s DPH).

Představení

Diskuse