Acer Extensa 7630EZ - základ v 17 palcích

30. 3. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Řada Extensa je v nabídce firmy Acer myšlena především jako nejlevnější plnohodnotné notebooky pro firemní klientelu. Tomu odpovídá zaměření především na výpočetně méně náročnou práci - procesor Intel Pentium Dual Core, integrovaná grafická karta, ale na druhou stranu také velký SATA disk a 17'' displej. Nechybí ani draft-n Wi-Fi a Bluetooth, přitom cena je pořád hluboko pod 15 000 Kč bez DPH.

Acer Extensa 7630EZ - základ v 17 palcích

Acer Extensa 7630 si rozhodně nehraje na něco, čím není. Je to prostě jednoduchý a praktický počítač s velkým displejem. Vhodný je určitě do firemní sféry či třeba státní správy tam, kde se nebude přehnaně nosit do terénu, ale kde se vyžaduje určitá mobilita a zároveň ergonomie z hlediska velikosti obrazovky. A hlavně kde se musí hodně hledět na ekonomičnost.

Šasi je jednoduché a nenápadné, díky matně tmavé barvě nebudou problémem ani žádné otisky, materiálem je zjevně plast, ale pro dané použití je to očekávatelné. Rozměry jsou 396 x 286 x 35,2-44 mm, přičemž hmotnost je 3,4 kg i s baterií, což na 17'' notebook je příjemné číslo. S mobilitou to pochopitelně nejsilnější není ať už díky hmotnosti nebo konstrukci, ale pořád je to notebook a má všechny zásadní výhody (i nevýhody), které z toho plynou.

Displej má úhlopříčku 17'' a rozlišení WXGA+ (1440 x 900 pixelů). Příliš dalších údajů výrobce neudává, ale spíše půjde o matný (dnes trošku synonymum pro business) displej. Výhodou je velká plocha displeje, takže není problém sledovat na displeji prezentaci nebo film třeba i se skupinou lidí. V rámečku obrazovky nechybí ani obligátní webkamera a vestavěný mikrofon, není problém tedy ani s případnými IP telefonními rozhovory. Ovládání kurzoru je řešeno tradičním touchpadem.

Notebook není konstruován na nějaké obtížné výpočty, náročnou grafiku, naopak mnohem více byla na zřeteli ekonomická stránka věci. Někde se tedy muselo i šetřit. Jedním takovým místem je i procesor. Intel vyrábí své Pentia Dual Core na velice starém a ve srovnání s technologií Core 2 zastaralém základě, ale hlavní technologie, tedy dvě fyzická jádra a škálu šetřících technologií, vám nabídne. V této Extense najdeme Pentium Dual Core T4200 (2 GHz, 1 MB L2 cache, 800 MHz FSB) propojené s čipsetem Intel GL40 Express, který obsahuje zpomalenou verzi integrovaného grafického čipu GMA 4500M, který je schopen si nasdílet až 1759 MB ze systémové paměti. Podporuje i hardwarovou akceleraci základních kodeků (H.264, VMW9, MPEG-2) a ulehčuje tak práci procesoru. V moderních 3D hrách sice nezazáří, ale pro ně není notebook ani zamýšlen. Vybavení pamětí je na dnešním standardu, jsou zde 3 GB DDR2 pamětí ve dvou modulech, tedy jeden 2GB a jeden 1GB. Přesné frekvence bohužel Acer neuvádí.

Možná díky růstu SSD trhu a tedy zpomalujícímu se vývoji pevných disků už i velkokapacitní HDD spadly na cenu, kdy můžeme potkat pěkné kousky i v levných noteboocích, zde půjde o SATA disk s kapacitou 320 GB a rychlostí rotace datových ploten 5400 ot./min. Optická mechanika obhospodařuje všechna běžná DVD a CD média včetně dvouvrstvých, na příslušná pochopitelně i zapisuje. K notebooku je dodávána Li-Ion baterie se šesti články a kapacitou 48,8 Wh. Notebook by v chodu měla udržet 2 hodiny, což mi připadá jako velmi realistický předpoklad, notebook sice nemá přehnané nároky kvůli hardwaru, ale velký displej i nižší třída notebooku a jeho provedení se na spotřebě také podepíšou.

Vymyslet něco zásadního na konektivitě dnešních notebooku prakticky nejde, prozatím se čeká na WiMAX sítě. Extensa tedy disponuje dnes běžnou výbavou sestávající z Wi-Fi b/g/draft-n adaptéru, gigabitového ethernetu a Bluetooth. Malým, ale bezvýznamným překvapením se tak může stát jedině nepřítomnost analogového modem, ale jde o natolik zastaralé zařízení, že pohřešovat ho bude opravdu jen málokdo. Podobně jednoduchá, ale účelná je i sestava konektorů. Čtyřikrát je zde USB, dále výstup pro VGA a trojice audiokonektorů. Chybí tedy jakýkoli nadstandard (čtečky, sloty..), ale buď ho nahradíte periferiemi připojitelnými přes USB, a nebo je jednoduše oželíte, jde přeci o základní pracovní nástroj pro firmy.

Notebook je distribuován buď s operačním systémem Windows Vista Home Premium nebo s Linpusem (linuxový zaváděč), rozdíl v cenách je právě 1700 Kč. V notebooku můžete najít i další programy jako jsou Adobe Reader, Corel WinDVD, MS Office trial, McAffee trial, NTI Media-Maker a další, doporučuji realisticky zvážit jejich využitelnost a nadbytečné odinstalovat. Záruka trvá po dobu dvou let.

Doporučená koncová cena pro Acer Extensa 7630EZ v konfiguraci s procesorem Pentium Dual Core T4200 (2 GHz, 1 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 3 GB RAM, integrovanou grafikou Intel GMA X4500M, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt a s Windows Vista HP je 14 190 Kč bez DPH (16 886 Kč s DPH).
Ve verzi s Linpusem pak pouze 12 490 bez DPH (14 863 s DPH).

%text-footer%

Představení

Diskuse