Asus N61VG - multimédia s TV

2. 11. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dnes si představíme multimediální notebook s 16'' displejem, který přes všechny ostatní klady, jako je Intel Core 2 Duo procesor, 500GB SATA harddisk, slušná výbava porty včetně HDMI a eSATA, zaujme především dedikovanou kartou od NVIDIA a kombinovaným analogovým i digitálním TV tunerem. Navíc by měla být dostupná i konfigurace s Windows 7. Doporučená koncová cena přitom začíná na 17 000 Kč bez DPH.

Asus N61VG - multimédia s TV

16'' úhlopříčky displeje a s tím související velikost na rozhraní mezi „univerzály“ a DTR notebooky zažívá s nástupem poměru stran 16:9 nebývalý rozkvět. Do této kategorie patří i dnes popisovaný model.

Asus je navržen velice střídmě a jednoduše, kombinuje matnou tmavě šedočernou barvu těla notebooku a klávesnice se stříbřitým panelem nad klávesnicí, který obsahuje hlavně vypínač notebooku a několik ovládacích tlačítek. Víko notebooku ctí barvu těla, je ovšem ozvláštněno jemným ozdobným rýhováním a pochopitelně stříbrným logem Asusu. Klávesnice je v chicklet provedení a vešel se i malý numerický blok.

Rozměry těla jsou 384 x 265 x 27,8-37,4 mm a přesně odpovídají průměru třídy, ovšem s hmotností už od 2,71 kg patří k tomu nejlepšímu. Nahrává to i mobilitě, takže tento původně multimediální stroj bych si dovedl představit i v brašně či batohu studenta nebo zaměstnance, co si rád odnese práci domů. Zajímavé by bylo porovnat hmotnost s výdrží na baterie, výrobce však nikde odhadovanou dobu neudává, dle neoficiálních zdrojů to má ale být pouze kolem 2 hodin.

Displej má úhlopříčku přesně 16'', rozlišení je HD Ready, tedy 1366 x 768 pixelů, což nic převratného není, ale na DVD filmy to krásně postačuje. Tomu nasvědčuje i použitý poměr stran obrazovky, totiž „filmový“ 16:9. Plocha je pro co nejlepší podání barev leštěná, vysoký jas a kontrast má sympaticky zajišťovat LED podsvícení.

Jak se již bylo možné dočíst v úvodu, notebook je vystavěn kolem procesoru Intel Core 2 Duo, modelu T6600 (2,1 GHz, 2 MB L2 cache, 800MHz FSB). Tomu sekunduje čipset PM45 a dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GT 220M. Dnes se jedná o entry-level kartu v novější řadě NVIDIA, ovšem výkon má srovnatelný se starší kvalitní kartou GeForce 9600M GT. Má 32 shaderů, jádro je taktováno na 500 MHz a má 128bitovou paměťovou sběrnici (v žebříčku etablovaného serveru notebookcheck.com je na 59. místě, pro srovnání, integrované řešení Intel GMA 4500MHD je 134.). Paměťový systém tvoří dvojice 2GB DDR2-800 modulů, v případě konfigurace s 64bitovým OS (Win 7) lze využít veškerou instalovanou kapacitu, u 32bitových systému pouze 3 GB.

Pevný disk, připojený přes SATA rozhraní, má nadprůměrnou kapacitu 500 GB, otáček je, jak bývá u 2,5'' disků obvyklé, 5400 za minutu. Optická mechanika v podobě DVD Super Multi vypalovačky také poslouží dobře, na některých trzích mimo ČR jsou dostupné i konfigurace s Blu-ray kombo mechanikou. Na informace o baterii je výrobce velice skoupý, do svého zařízení umisťuje šestičlánkovou Li-Ion baterii, podle neoficiálních informací má mít běžnou kapacitu 4400mAh a udržet notebook v chodu kolem 2 hodin.

V konektivitě disponuje notebook dnešním standardem, tedy trojicí zařízení – Wi-Fi b/g/draft-n, gigabitovým ethernetem a modulem Bluetooth 2.1+EDR. Analogový modem tak, kromě řídkých případů a celkem právem, upadá v zapomnění, naopak 3G bezdrátové modemy jsou pořád spíše doménou dražších thin-and-light notebooků. U portů je situace podobná, obsahuje 3 USB porty, přičemž jeden z nich je kombinovaný s eSATA. Dále na bocích přístroje najdeme dvojici audiojacků kombinovaných se S/PDIF výstupem, externí VGA konektor a HDMI, čtečka externích karet (MMC, MS/Pro/Duo, SD, xD) a slot pro ExpressCard.

Protože se jedná o multimediální notebook, musím vyzdvihnout i tyto jeho vlastnosti. Hlavním tahákem určitě bude TV tuner (DVB-T a analog), nechybí ani webkamera, mikrofon a reproduktory se značkou Altec Lansing. Naopak zabezpečení je pouze na úrovni softwarových hesel. A jak je u Asusu zvykem, navíc k notebooku dostanete jednoduchou brašnu a malou cestovní myš.

Notebook se dodává zatím s operačním systémem Windows Vista Home Premium ve 32bit verzi, v nejbližších dnech by měla být k dispozici i konfigurace s Windows 7 Home Premium 64bit. Kromě celé řady firemních utilit a ovladačů obsahuje notebook i více či méně užitečný software jako Adobe Reader 9, Nero 8 Essentials, WinDVD8 BD nebo Trend Micro Internet Security 2009. Na notebook se vztahuje dvouletá mezinárodní záruka.

Doporučená koncová cena pro Asus N61VG v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T6600 (2,2 GHz, 2 MB L2 cache, 800MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce GT 220M, HDD 500 GB , Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Windows Vista HP je 17 134 Kč bez DPH (20 389 Kč s DPH).

Představení

Diskuse