Asus U80V - praktik pro práci i zábavu

21. 9. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Kompaktní 14'' Asus pohybující se na hraně pracovního a multimediálního notebooku má řadu předpokladů oslovit dost odlišné zájemce - designem, hmotností, konektivitou a ergonomií se hodí i pro mobilnější nasazení do práce či školy, hardware jako procesor Core 2 Duo, dedikovaná grafika od AMD/ATI a HD Ready rozlišení displeje zase nahrává multimedialitě i občasným gamerům. DKC se přitom drží pod 20 000 Kč bez DPH.

Asus U80V - praktik pro práci i zábavu

Někdy se mi zdá, že 14'' notebooky zažívají pomalý ústup z výsluní, válcují je zejména 13'' konkurenti. Přesto může být i tato úhlopříčka zajímavá zejména tam, kde je zapotřebí zlepšená mobilita a míra kompaktnosti, ale nechce se příliš ubírat z ergonomie, třeba proto, že notebook má zůstat jediným přístrojem majitele. Navíc se do 14'' těla vejdou podstatně výkonnější hardwarové součástky, které v menších přístrojích už je obtížné chladit.

Design notebooku se mi dost zamlouvá, což je samozřejmě velice subjektivní, ovšem zdá se, že jednoduchý a praktický vzhled notebooků se opět dostává do módy. Rovné jasné linie, minimum detailů, které jsou většinou jen podmíněny nutností (tlačítka touchpadu ve stříbřité barvě), střízlivá barevnost – zde tedy jednolitá šedočerná barva – řadí notebook spíše do business kategorie, ale nijak bych se mu nepodivil ani v rukou nějakého „free“ studenta v aule VŠ. Rozměry notebooku jsou 351 x 243 x 22-32,6 mm, je pravda, že rámeček kolem displeje by možná mohl být ještě maličko užší, ale získaly by se opravdu jen milimetry, obtížněji by se do víka umisťovala i vestavěná webkamera. Hmotnost 2,15 kg už umožňuje notebook přenášet poměrně volně a další snižování váhy, i když by se určitě hodilo, by už bylo krajně obtížné.

Displej má stále populárnější rozlišení 1366 x 768 pixelů, je tedy HD Ready a s HD obsahem nebude problém ani z hlediska výkonu. Rovných 14'' úhlopříčky není zcela obvyklých, ale výrobce se tak zřejmě snaží vyjít vstříc moderním trendům, až poměr stran zůstal 16:9. I jinak se jedná o moderní displej, má LED podsvícení pro optimalizaci energetických nároků a lesklý (glare) displej blízký spíše multimediálnímu použití. Podsvícená chiclet klávesnice má černou barvu a na detailních fotkách vypadá příjemně a užitečně, doplněna je dvoutlačítkovým touchpadem.

Poměrně dost velký důraz se kladl u konstrukce tohoto notebooku i na výkon, svědčí o tom použití procesoru Intel Core 2 Duo T6600 (2,2 GHz, 2 MB L2 cache, 800MHz FSB) a čipset Intel PM45, který naznačuje i použití dedikované grafické karty. Zde najdeme AMD/ATI Mobility Radeon HD 4570 s 512 MB VRAM, která je vyrobena 55nm procesem a obsahuje 80 streamovacích jednotek. Do dvou slotů lze umístit až 4 GB DDR2 pamětí, aktuálně je dodáván s 2x 2GB DDR2-800 moduly.

Pevný disk má kapacitu 320 GB, je připojen přes SATA rozhraní a má rychlost 5400 ot./min, což z něj dělá dnešní standardní součást notebookové výbavy. Obdobné to je i s optickou mechanikou, Super Multi DVD vypalovačka s kompletní podporou médií je dneska samozřejmostí a nechybí ani zde. Šestičlánková LI-Ion baterie má kapacitu 5600 mAh a je až s podivem, že výrobce udává dobu výdrže pouze 2,5 hodiny.

V rámci konektivity je přítomna Wi-Fi karta s podporou b/g/draft-n, gigabitový ethernet a Bluetooth 2.1 + EDR adaptér. Mezi porty hraje prim trojice USB, následují HDMI a VGA port, dvojice audiokonektorů s podporou S/PDIF, čtečka paměťových karet 7v1 (MMC/ SD / XD / MS/ MS Pro/ MS-Duo/ SM ) a úzký ExpressCard /34 slot. Výbavu považuji za dnešní typickou a k dokonalosti mi chybí pouze eSATA port, klidně i se čtvrtým USB, ale bohužel... Již zmiňovaná webkamera nabízí i technologii rozlišování tváří, čímž nahrazuje čtečku otisků prstů a umožňuje se rychleji přihlašovat do aplikací chráněných heslem.

Počítač je vybaven operačním systémem MS Windows Vista ve verzi Business 32-bit s možností bezplatného upgrade na Windows 7. Dále ovladači, utilitami pro používání systému a technologií (čtečka karet, webkamera atd..), z dalšího software se výrobce zmiňuje o trial verzi MS Office. Záruka na notebook je 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Asus U80V v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T6600 (2,2 GHz, 2 MB L2 cache, 800MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou AMD/ATI Mobility Radeon HD 4570 s 512 MB VRAM, HDD 320 GB , Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Windows Vista B je 17 863 Kč bez DPH (21 331 Kč s DPH).

Představení

Diskuse