FSC LIFEBOOK P8020 - lehký elegán v klavírním laku

16. 3. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Miniatura, ale zároveň plnohodnotný profesionální a reprezentativní nástroj - to je LIFEBOOK P8020. 12'' pomocník je založen na nízkonapěťovém procesoru od Intelu, ale i při svých skromných rozměrech a muší váze obsahuje dostatečně velký pevný disk, vestavěnou optickou mechaniku, plnou konektivitu včetně UMTS modulu a také kvalitní zabezpečení. A v zrcadlovém klavírním laku přitáhne oči všech kolem. Za kvalitu se ovšem platí, v našem případě se doporučená koncová cena zastavila až těsně pod 60 tisíci korunami (bez DPH).

FSC LIFEBOOK P8020 - lehký elegán v klavírním laku

LIFEBOOK P8020 patří mezi špičkové produkty, určen je především pro vyšší management, kde jde především o vysokou mobilitu a nenápadný luxus. S nenápadností to možná bude složitější, ale všechno ostatní dostalo P8020 do vínku.

Šasi má rozměry 280,4 x 210,1 x 28.5-37,4 mm, schová se tedy i pod list papíru A4, hmotnost je navíc pouze 1,3 kg, není tedy nijak na obtíž, nosit ho lze snad i ve větší kabelce a i práce s notebookem v jedné ruce bude bezproblémová. Materiály, ze kterých se tělo přístroje vyrábí, u FSC tradičně nezmiňují, přestože se není zač stydět. Pokud budete chvíli na webu FSC hledat, najdete i brožurku o způsobech testování, kde je také poznámka o magnéziových slitinách u všech LIFEBOOKů. U mobility tedy snad není co vytknout. Design notebooku je spíše praktický a stroze elegantní, což je do značné míry dáno i rozměry a určením notebooku. Ovšem víko displeje se superlesklým klavírním lakem vypadá exkluzivně. Jako trvalou součást notebooku tak ale doporučuji i nějakou leštěnku...

Displej má již zmiňovanou úhlopříčku 12,1'' a rozlišení WXGA, tedy 1280 x 800 pixelů, což je na tak maličké obrazovce už velmi jemné a písmenka budou opravdu znatelně menší. Obsaženy jsou i oblíbené novější technologie – nástup leštěných displejů ještě do pravěku nespadá, podsvícení LED je trendem zítřka a zde pány inženýry za diody chválím. Pro ovládání kurzoru je určen pouze dvoutlačítkový touchpad s integrovanou čtečkou otisků prstů.

Základním výpočetním kamenem je úsporný procesor Intel SU9400 (1,3 GHz, 3 MB L2 cache, 800 MHz FSB), jeho maximální TDP je pouhých 10 W. I čipset je ten se zkratkou pro ekonomičnost – Intel GS45 (s jižním můstkem ICH-9) s vestavěným grafickým jádrem GMA 4500MHD. Jeho výhody jsou v malém notebooku zřejmé – minimum spotřebované energie a odpadního tepla, prostorová nenáročnost a výkon více než dostačující na práci i zábavu (včetně starých, nepříliš náročných 3D her). Do tohoto LIFEBOOKU dává výrobce pouze 2GB RAM moduly DDR3 s kmitočtem 1066 MHz, sestavy se liší pouze tím, zda je tam jeden či dva. Do budoucna výrobce slibuje i 8GB paměť, to ovšem stejně jako 4GB vyžaduje i 64bitový operační systém.

Pevné disky v tuzemsku nabízených sestavách jsou dvojí, jednak 160GB, jednak 320GB, menší z nich ovšem s rychlostí rotace ploten 7200ot./min, kapacitnější se bohužel točí pouze 5400krát za minutu. Pro technologické nadšence je připraveno i 64GB SSDéčko, ovšem pouze za příplatek. Velmi pozitivně hodnotím i fakt, že notebook obsahuje integrovanou DVD Super Multi DL vypalovačku, což při jeho rozměrech a zejména hmotnosti není vždy samozřejmé. Zvláštní kapitolou je u mobilního přístroje práce bez přístupu k elektrické síti. Baterií je šestičlánkový LI-Ion akumulátor s celkovou kapacitou 8700mAh. Dobu výdrže prozatím výrobce neudává (ale upřesní později), každopádně bych očekával výdrž po celou pracovní dobu.

Šířka možností konektivity je u mobilních notebooků také jednou z těch zásadních otázek. U Fujitsu a Siemense zvolili Wi-Fi kartu Intel a/g/draft-n, gigabitový ethernet od Marvella a Bluetooth modul. Starý analogový modem se už do notebooku nevešel, tak ho raději nahradili slotem na SIM kartu a 3G/UMTS modulem pro bezdrátové spojení. Dále jsou n notebooku tři USB porty, FireWire, konektor externí VGA, dvojice audiojacků a zejména konektor pro dokovací stanici, kde je k dispozici i DVI výstup. N notebook se naštěstí vešel i slot pro ExpressCard a také pro čtečku paměťových karet (MMC/SD). Ve víku nechybí ani webkamera, zabezpečení je zase zajištěno kombinací čtečky otisků prstů a TPM čipu a také slotem pro SmartCard.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows Vista Business, dále obsahuje celou řadu různého bloatware jako Adobe Acrobat Reader, Nero Essentials, Norton Internet Security, Odyssey Client a další. Záruka je platná po dobu tří let, po registraci včetně opravy na místě do 24 hodin.

Doporučená koncová cena pro FSC LIFEBOOK P8020 v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo SU9400 (1,3 GHz, 3 MB L2 cache, 800 MHz FSB, 10 W TDP), 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel GMA X4500, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, FireWire, Bt a s Windows Vista Business je 59 330 Kč bez DPH (70 602 Kč s DPH).

Představení

Diskuse