FSC LIFEBOOK T5010 - tablet s modulární šachtou

12. 1. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

LIFEBOOK T5010 je manažerský tablet se 13'' displejem a bohatou výbavou, který nejen že je výborným pracovním pomocníkem, ale také vaším osobním reprezentantem. S úsporným procesorem Intel Core 2 Duo mu nebude chybět výkon, 320GB pevný disk obsáhne všechna vaše data, modulární mechanika nabídne optickou mechaniku nebo umožní prodloužit pracovní dobu pomocí sekundární baterie. A pro uživatele, kteří jsou stále v pohybu, zde je i 3G/UMTS modem a TPM čip pro odpovídající zabezpečení. DKC však činí téměř 55 000 Kč bez DPH.

FSC LIFEBOOK T5010 - tablet s modulární šachtou

Snad každý větší výrobce notebooků, který chce oslovit střední a vyšší management, tedy opravdovou business třídu klientů, má ve své nabídce nějaký ten tablet. Odklápěcí a otočné displeje opravdu mají něco do sebe a možnosti čmárat si perem poznámky podlehne téměř každý – tedy pokud si to může dovolit.

Jako všechny LIFEBOOKy, i tento je postaven na kombinaci levných, byť kvalitních plastů, s mnohem dražším, ale také lehkým a odolným magnéziem, které chrání především víko notebooku. Velká většina notebooku je v černé, a to včetně rámečku displeje, pouze okolí klávesnice a touchpad jsou šedostříbrné. Rozměry notebooku jsou 319 x 244 x 36,5 – 38,5 mm, což velice blízce odpovídá velikosti displeje. Nejnižší dosažitelná hmotnost jsou 2 kg, což ovšem předpokládá prázdnou modulární šachtu. Vzhledem k tomu, že si tablet lidé často drží jednou rukou a druhou na převrácený displej zapisují poznámky, může být i tato váha nepříjemná, ale pořád přístroj patří mezi velmi lehké a mobilní. V okamžiku, kdy ho budete pouze přenášet, vám dva kilogramy vadit nebudou.

U tabletu je vždy kruciální záležitostí displej a jeho kloub. Ani o jedno se bát nemusíte, středový kloub je z kvalitního materiálu a vypadá dostatečně masivně, i když je samozřejmé, že přes veškerou odolnost tablety vyžadují jemnější zacházení. Displej má úhlopříčku 13,3'', rozlišení 1280 x 800 pixelů, tedy WXGA, a do Čech se dodává verze s matným povrchem, který má při mobilním nasazení oproti leštěnému zásadní výhodu v tom, že se neleskne a zobrazovaná data jsou snáze viditelná v jakýchkoli podmínkách, třeba i na slunci. Pro práci v režimu s převráceným displejem používá technologii aktivního digitizéru, neobejdete se tedy bez příslušného stylusu. Vedle něj lze notebook ovládat i dvoutlačítkovým touchpadem.

Českým zákazníkům nabízí FSC dvě konfigurace, liší se však jen dvěma komponenty, pevným diskem a přítomností či nepřítomností 3G modemu, rozdílná je ještě kapacita paměti, ostatní charakteristiky mají stejné, pojďme se tedy s nimi seznámit. Základem je Centrino sada s procesorem Intel Core 2 Duo P8600 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB). Písmeno P v kódu procesoru udává, že má TDP snížené na 25 W, je tedy ve spotřebě energie šetrnější a méně zatěžuje baterii. Spolupracuje s čipsetem Intel 45GM, který se rovněž stará o zpracovávání grafiky, a to díky integrovanému grafickému čipu GMA 4500MHD. Ten musí veškerou paměť sdílet se systémem a ve 3D aplikacích výkonem zrovna neoplývá, ale na tabletech se ani hry, ani jiné programy náročné na 3D výkon neočekávají. Přesto buďte bez obav, kancelářskou práci, video i internet zvládá s přehledem a na dlouhých nudných cestách si přeci jen některou starší či nenáročnou hru také zahrajete. Systémová paměť sestává v nižší konfiguraci z jednoho 2GB DDR3-1066 modulu, u konfigurace nižší je k němu přidán ještě jeden 1GB modul totožných technických vlastností.

Jak jsem předesílal, další rozdíl je v kapacitě pevného disku, který může mít i 320 GB, muže být ale také pouze poloviční, tedy 160 GB. V obou případech se jedná o SATA disk, v prvním oceníte kapacitu, neboť rychlost otáčení 5400 ot./min je běžná, v případě druhém zase výkon vyzdvižený díky 7200 ot./min. U jakéhokoli notebooku potěší alespoň malá flexibilita v rámci hardware. Zde ho představuje modulární šachta, ve které je umístěna optická mechaniky, Super Multi DVD vypalovačka. Pokud chcete dokoupit další vybavení, na výběr je některý další pevný disk nebo sekundární baterie. Mechaniku také můžete v zájmu minimalizace hmotnosti nechat prázdnou. Primární baterii představuje lithium-iontový akumulátor se 6 články, výkonem 56 Wh a kapacitou 5200 mAh, s ním dle měření programem Mobile Mark 2005 provedeném výrobce může počítač běžet dlouho přes 5 hodin, se sekundární baterii (41 Wh, 3800 mAh) vám pak notebook bez obtíží vydrží celý pracovní den (tedy s výhradou, že zdaleka ne každý manager pracuje pouze osm hodin).

Notebook obsahuje všechna základní datová rozhraní, pro komunikaci to jsou především Wi-Fi a/g/draft-n a gigabitový ethernet, nechybí ani Bluetooth, ovšem zastaralý analogový modem už je nahrazený současným bezdrátovým 3G/UMTS modemem, tedy v dražší konfiguraci. Dále jsou po bocích přístroje rozmístěny 3 USB 2.0 porty společně s jedním FireWire, dvojice audiovýstupů a bohužel jediný grafický výstup – externí VGA. Vzhledem k mobilitě však právě tenhle výstup použijete bezesporu nejčastěji . Pro připojení projektorů. Pokud na pracovišti toužíte po velkém digitálním displej, musím vás odkázat na digitální výstupy dokovací stanice (DVI i HDMI), pro jejíž připojení zde systémový port také nechybí. Vyjmenovat mi zbývá ještě sloty, jsou zde tři – pro paměťové karty (SD), pro zabezpečovací SmartCard karty a pro moduly ExpressCard.

K zabezpečení patří vedle dvojice štěrbin pro zámek Kensington i čtečka otisků prstů a TPM čip, jde tedy o velice pokročilé řešení. A pohodlné bude díky webkameře i pořádání videokonferencí.

FSC LIFEBOOK T 5010 je dodáván s operačním systémem Windows Vista Busienss a možností downgrade na Windows XP Tablet PC Edition. Z dalšího software je zde mimo ovladačů celá řada zajímavých utilit pro správu počítače, napájení, zabezpečení a aktualizaci ovladačů, z různého bloatware pak Adobe Reader, trial MS Office, Nero Essential a Norton Internet Security. Záruka je platná po dobu tří let s opravou u zákazníka do 24 hodin.

Doporučená koncová cena pro FSC LIFEBOOK T5010 v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo P8600 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 3 GB RAM, integr. Graf. Intel GMA 4500MHD, SATA HDD 320 GB 5400 rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, FireWire, Bt, 3G/UMTS a Windows Vista Business je 57 590 Kč bez DPH (68 532 Kč s DPH).
Slabší sestava s 2 GB RAM, 160GB SATA HDD 7200 rpm a bez 3G modemu je za DKC 54 980 Kč bez DPH (65 426 s DPH).

Představení

Diskuse