Fujitsu Amilo Mini - malý notebook s malou cenou

6. 4. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Každý má v nabídce mini-notebook, doba si to žádá. Kategorie je to mladá, takže trh není až tak úplně rozdělen, a kousek z něho se snaží ukousnout svým Amilem Mini i Fujitsu. Malinký a lehoučký přístroj je vybaven 9'' displejem s výměnnými kryty a je postaven na hitu malých notebooků - procesoru Intel Atom. Velikost i hmotnost dostali svou daň v nižším výkonu představovaném integrovanou grafikou nebo PATA diskem. Doporučená koncová cena ale začíná na 7000 Kč bez DPH.

Fujitsu Amilo Mini - malý notebook s malou cenou

Zatímco Siemens opustil svůj joint-venture podnik a se známými značkami jako je LIFEBOOK nebo právě Amilo se budeme setkávat jen ve spojení s Fujitsu, většina modelů ve výrobním programu stále využívá zajeté výrobní procesy. A model Mini si razí vlastní designovou cestu. Je zajímavé, kolik malých notebooků umí skloubit eleganci s podobou hračky. Ale většinou se líbí.

Šasi má rozměry 232 x 175 x 29-35,8 mm. Je celé z plastů, ale jednu specialitku přeci jen má – víko notebooku je překryto výměnným plastem, takže můžete svůj notebook naladit do celé škály barev včetně růžové, oranžové, červené nebo modré. Materiál to sice nijak výjimečný není, ale při konstrukci je myšleno na to, že takovýto mini-notebook je určen především na přenášení a pohyb v terénu. Ostatně tomu nasvědčuje i hmotnost, právě 1 kg. Přesto buďte na svůj notebook opatrný, prací v terénu se rozhodně nemyslí paintballový zápas ani návštěva cukrárny s několika malými dětmi a šálky sladké čokolády.

Ve víku notebooku je zabudována obrazovka s úhlopříčkou 8,9'', kolem displeje je poměrně hodně široký rámeček, který na jednu stranu ukazuje, že při konstrukci možná mohlo být místo využito lépe (nebo použita o palec větší obrazovka). Rozlišení displeje je 1024 x 600 pixelů, označení je pak W(ide)SVGA, tedy širokoúhlé SuperVGA. Pro použití za proměnlivých světelných podmínek (jízda vlakem...) je displej matný, nemusíte se tedy bát „zrcadlového efektu“, kterým leštěné displeje často trpí. K ovládání kurzoru je určen touchpad se dvěma tlačítky, ta jsou jednotlivě umístěna po bocích dotykové plochy, pod touchpad už by se nevešla.

Jako u naprosté většiny mini-notebooků je i zde použit platforma s procesorem Intel Atom, model N270 (1,6 GHz, 512 kB L2 cache, 533 MHz FSB), který pro potřeby tohoto notebooku má více než dostatečný výkon, pokud pokud bude majitel používat malý notebook k účelům, ke kterým byl zamýšlen (přehrávání hudby, surfování po internetu, psaní). Čipsetem pro Atomy je už tradičně Intel 945GSE s integrovanou grafickou kartou GMA950. Je nutné vzít v potaz, že jde o součástku předminulé generace, pokud ovšem oželíte náročnější hry (dokonce i ty starší), pro internet, kancelářské programy, prezentace nebo DVD filmy bude sloužit pořád výborně. Dále je počítač vybaven jediným paměťovým slotem pro 1 GB DDR2-533 RAM, tento modul je také osazen a podle informací výrobce více paměti už počítač ani nepodporuje (svým způsobem ani nesmí kvůli licenci na OS). Navíc 1 GB je pro používaný operační systém dostatečný.

Pravděpodobně největší, a to celkem citelnou brzdou bude pro Amilo pevný disk. Na dnešní dobu už velice netradičně je v přístroji zamontován 60GB 1,8'' PATA disk s rychlostí otáčení ploten 4200 rpm. Navíc má cache (vyrovnávací paměť) pouze 2 MB. Podobný disk jsme nepředstavovali už více než rok. Do malého těla Amila Mini se optická mechanika vůbec nevešla, v případě potřeby jste odkázáni na externí USB zařízení nebo sdílení mechaniky po síti, proto se přesuneme k baterii. Li-Ion akumulátor má čtyři články, kapacitu 2200 mAh a dává napětí 14,4 V. Kvůli nízké kapacitě také nezaručí vysokou výdrž, tedy na poměry mini-notebooků, v režimu nečinnosti udává výrobce výdrž 4:25 hod., při nenáročné práci kolem 2:35 hod.

Možnosti konektivity jsou na samém základě, ale pořád s dostatečnou praktickou použitelností – představuje je Wi-Fi adaptér pro pásma b/g, fast ethenet (10/100 Mbit/s) a Blutooth modul. Se skromností se přistupovalo i k portům a jejich výčet mnoho času nezabere – 2x USB 2.0, dva audiojacky (mic/line in a phone), výstup pro externí VGA, čtečka paměťových karet (MMC, MS, MS Pro, SD) a velice praktický ExpressCard slot, byť jen v menší verzi (34 mm) Pro alespoň základní multimediální schopnosti je notebook vybaven i 1,3 Mpx webkamerou a vešly se i stereofonní mikrofony a reproduktory.

Operačním systémem jsou Windows XP Home SP3, v počítači je i software třetích stran, namátkou Adobe Reader, Norman Antivirus, CyberLink YouCam. Záruka je platná po dobu dvou let bez rozlišení nakupujícího, zdarma je možné si zaregistrovat službu opravy při náhodném poškození na dobu 6 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Fujitsu Amilo Mini v konfiguraci s procesorem Intel Atom N270 (1,6 GHz, 512 kB L2 cache, 533 MHz FSB), 1 GB RAM, integrovanou grafikou Intel GMA 950, HDD60 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 2x USB 2.0, Bt a s Windows XP Home je 12 490 Kč bez DPH (16 886 Kč s DPH).
Ve verzi s Linpusem pak pouze 7150 bez DPH (8508,5Kč s DPH).

Představení

Diskuse