Fujitsu Amilo Xi 3650 - multimédia, hry i grafika ve velkém

3. 8. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Amilo Xi 3650 je klasický DTR notebook se vším všudy. Nabízí veliký 18'' Full HD displej, sadu Centrino 2, realtimeově přepínatelné grafické karty - integrovanou nebo výkonnou dedikovanou od NVIDIA, Blu-ray mechaniku nebo možnost sestavit ze dvou pevných disků RAID. Přitom DKC za tento technologicky i designově vytříbený notebook činí 30 000 Kč bez DPH.

Fujitsu Amilo Xi 3650 - multimédia, hry i grafika ve velkém

Amilo Xi 3650 je DTR (desktop replacement – náhrada stolního PC), který nabízí široké možnosti využití. Jako první mě napadá domácí multimediální centrum, kdy notebook opravdu zvládne nahradit velké PC snad ve všech ohledech a ještě přidá mobilitu. Perfektně také může vyhovovat méně náročnému nadšenci do počítačových her, z „pařanů“ může snad zklamat jen náctileté faktem, že design je velmi jednoduchý a čistý, žádné rudé plameny ani zelené alieny zde, jak je zřejmo z obrázků, nenajdeme. A přestože chybí profesionální grafická karta s certifikacemi od předních výrobců pracovního software, notebook by mohl bez problémů vyhovovat i profesionálním grafikům a 3D modelářům jako pracovní nástroj.

Jak jsem již zmínil výše, design je jednoduchý a čistý, má jasné rovné linie a kombinuje bílou barvu s šedočernými částmi (rámeček displeje, části boků, spodní strana). Výrazně, ale elegantně vypadá i šedý nápis AMILO na víku. U lesklých ploch, zejména bílé opěrce na ruce pod klávesnicí, však nemusí být jednoduché udržet perfektní čistotu, různé šmouhy či otisky prstů budou dost viditelné. Rozměry šasi jsou přizpůsobené velikosti displeje, tedy 438 x 294 x 43,5-50,5 mm, Hmotnost činí téměř 4 kg (3,9 kg minimálně), což celkem jasně vymezuje použití a přenositelnost notebooku - na přemisťování kvalitní brašnu a auto, na práci stůl. Tuto váhu však plně obhájí výbava.

Začněme u displeje. V Čechách prodávaná konfigurace má Full HD displej (1920 x 1080 pixelů), úhlopříčku 18,4 palce a jak dopočítatelno, poměr stran 16:9. Povrch obrazovky je leštěný se všemi výhodami i nevýhodami, které to přináší (sytější barvy a lepší kontrast x vyšší požadavky na světelné podmínky, odlesky), navíc je podsvícen dvěma lampami, kvalitou se tedy může blížit i jednodušším stolním obrazovkám. Odvrácenou stranou mince je pak vysoká energetická náročnost tohoto displeje. Další výhodou tohoto notebooku je plnohodnotná klávesnice, tedy včetně numerického bloku, odolná proti polití a multimediální panel nad klávesnicí. Vypínatelný touchpad se dvěma tlačítky je plně integrovaný do plochy opěrky rukou, je tedy prakticky nerozeznatelný od okolí.

Protože je notebook určen jako náhrada za stolní PC, na hardwarových komponentách se příliš nešetřilo. Toto Amilo je totiž založena na sadě Centrino 2 s procesorem Intel Core 2 Duo T9400 (2,53 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB) a čipsetu Intel GM45. Označení GM napovídá, že je zde integrovaná grafická karta GMX 4500MHD, ovšem netřeba se bát o grafický výkon. Integrovaná karta slouží jako šetřící alternativa, pro plný výkon můžete přímo za chodu počítače přepínat na dedikovanou kartu NVIDIA GeForce 9600M GT, která disponuje 512 MB vyhrazené paměti, další paměť může sdílet se systémem. A protože je systémové RAM dost – 4 GB ve dvou 2GB DDR3-1066 modulech – může si grafika uzmou dohromady až 1295 MB paměti.

V prostorném a slušně uchladitelném šasi se našlo dost prostoru pro dva pevné disky, výrobce osazuje dva SATA 320GB disky s 5400 otáčkami za sekundu a 8MB vyrovnávací pamětí. Disky můžete používat samostatně nebo je spojit do RAID (pole) typu 0 nebo 1. I optická mechanika uživatele potěší, jedná se o kombo Blu-ray mechaniku, Blu-ray disky sice umí pouze číst, na DVD a CD všech běžných formátů (včetně třeba DVD-RAm a DL) i zapisuje. Napájení zajišťuje osmičlánkový Li-Ion akumulátor s kapacitou 4800 mAh a podle výrobce při běžném přehrávání DVD za použití dedikované NVIDIA karty udrží notebook v chodu až 2,7 hodiny.

Konektivita je dostatečná a poplatná novějším technologiím. Wi-Fi je součástí Centrina 2, je tedy od Intelu a podporuje standardy a/b/g/draft-n, Bluetooth je ve verzi 2.1, ethernet gigabitový (LAN 10/100/1000). Výbava porty je perfektně funkční, najdeme zde 4 USB porty, z nichž jeden je kombinovaný s eSATA portem, jeden FireWire (IEE1394) pro kameru nebo externí zvukovku, HDMI port a externí VGA port pro obraz, programovatelnou trojici audiokonektorů (line-in/-out/mic) na čelním panelu a čtvrtý konektor, line-out/ S/PDIF na boční straně, nepletou se tedy dráty, ať už budete chtít používat sluchátka či externí audiosoustavu. Nabídku portů ukončují sloty pro ExpressCard (54/34 mm) a čtečku paměťových karet (MMC, MS, MS Pro, SD, xD). Multimediální specialitou je pak infraport (CIR) pro dálkové ovládání, které je běžně uloženo v ExpressCard slotu.

Multimediální možnosti jsou zvláštní kapitolou tohoto Amila a je co nabídnout – integrovanou webkameru, mikrofón, dvojici reproduktorů doplněnou o subwoofer, dálkové ovládání a zejména možnost vyvést prostorový zvuk díky čtyřem konektorům i analogově (veliké plus). Zabezpečení je naopak pouze na úrovni softwarových hesel, ale nechybí očko pro kensington lock.

Počítač je vybaven operačním systémem MS Windows Vista ve verzi Home Premium 32-bit. Dále ovladači a hromadou více či méně užitečných utilit a nechybí ani řádná dávka bloatware jako jsou trialverze MS Office, Norman, přehrávač multimédií Vista DVD Playback Pack, Adobe Reader, atd.. Záruka na notebook je 24 měsíců typu collect-return.

Doporučená koncová cena pro Fujitsu Amilo Xi 3650 v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T9400 (2,53 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA GF 9600M GT, HDD 2x 320 GB (RAID 0, 1), Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt a s Windows Vista HP je 35 550 Kč bez DPH (39 930 Kč s DPH).

Představení

Diskuse