Fujitsu Esprimo Mobile M9410 - 14 palců do firmy

11. 5. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Notebook s lepší přenositelností už dnes může znamenat leccos. Dnes si představíme širokoúhlý 14'' Esprimo notebook řady M založený na Centrino sadě s procesory Core 2 Duo, výbornou konektivitou i zabezpečením, mobilitou a také odolností v podobě magnéziového víka displeje. Nechybí velký pevný disk a například modulární mechanika pro lepší flexibilitu. Doporučená koncová cena začíná na 30 000 Kč bez DPH

Fujitsu Esprimo Mobile M9410 - 14 palců do firmy

Relativně malý a lépe přenosný plnohodnotný notebook od Fujitsu je určen především do podnikové sféry, vedle jednoduchého solidního designu v kombinaci černého plastu s podobně odstíněným magnéziovým víkem o tom svědčí také standardizované příslušenství prakticky pro všechny řady Esprimo notebooků – to může IT oddělení ušetřit řadu starostí s dokupováním přesně toho pravého hardware – nikdy se nemohou splést.

Tělo tohoto notebooku je sice plastové, víko s displejem už je ale z o dost sofistikovanějšího materiálu – hořčíku, resp. jeho slitiny. Jde o velice pevný a přitom lehký materiál, což bezesporu oceníte na cestách. Víko je připevněno k tělu panty nad tělem, nikam se tedy nezaklápí a je tak jednak možno ho otevřít i do velice tupého úhlu, jednak lze využít zadní stranu i pro několik portů. Hmotnost notebooku je 2,3 kg, což není vzhledem k mobilitě až tak málo, ale pořád ušetříte půl „kila“ oproti větším 15'' notebookům aniž byste slevili z výkonnostních nároků. Rozměry zavřeného notebooku jsou 335 x 245 x 37,9 mm, platí pro ně prakticky totéž co pro hmotnost.

Displeje v obou v tuzemsku oficiálně nabízených sestavách mají úhlopříčku 14,1'', od toho konec konců odvozuji i „hrubou“ velikost šasi, a rozlišení WXGA+, tedy 1440 x 900 pixelů, což znamená na této úhlopříčce spíše menší body a tedy také jemné zobrazení s malými ikonkami a písmeny, ale pro mě osobně pořád příjemné. Protože je notebook určen pro mobilní práci v nejrůznějších světelných podmínkách, je povrch displejů matný. K ovládání kurzoru slouží obvyklý dvoutlačítkový touchpad se čtečkou otisků prstů na místě tlačítka prostředního. Klávesnice je navíc odolná proti menšímu polití, přesto doporučuji se tohoto vyvarovat.

V Čechách jsou prodávány dvě sestavy, liší se prakticky pouze hardwarovou výbavou, například procesorem. Setkat se můžeme s dvěma výrobky od Intelu, procesory Core 2 Duo T9550 (2,66 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz) nebo P8600 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz). Oba jsou doplněny o čipset Intel 45GM a využívají tedy vestavěné grafické řešení Intel GMA X4500MHD sdílející paměť se systémem. Grafický výkon je tedy především kalibrovaný pro práci či používání internetu, dnes ovšem není u integrovaných grafik problémem ani akcelerace videa nebo 3D enginů starších a méně náročných her, zejména spokojíte-li se s nízkými detaily. Paměti jsou dodávány v konfiguracích 2+2 nebo pouze 1x2 GB, ovšem vždy v podobě DDR3-1066 modulů, jsou tedy svižné i energeticky nenáročné.

Pevný disk mají obě sestavy stejný, je jím SATA disk s kapacitou 320 GB a rychlostí rotace ploten 5400 rpm, tedy dnešní lepší standard. Vedle pevné montáže pro HDD obsahuje toto Esprimo ještě modulární šachtu. Ta je běžně osazena DVD Super Multi mechanikou, ovšem podle vlastních potřeb ji můžete nahradit sekundárním pevným diskem, sekundární baterií nebo ji prostě nechat prázdnou a ušetřit tak cca 150 g hmotnosti. Primární baterie má kapacitu 5200 mAh a výkon 57 Wh, založena je na šesti Li-Ion článcích. Dobu výdrže výrobce odhaduje na 5 hodin v minimálním provozu, se sekundární baterií (šest článků, 3800 mAh, 41 Wh) až na 8 hodin.

Konektivita je založena na Wi-Fi kartě, buď značky Atheros se standardy b/g, nebo intelovskou a/g/draft-n. Druhým pevným článkem je Bluetooth modul a třetím gigabitový ethernet. Dále si můžete zvolit buď analogový modem, nebo podstatně zajímavější 3G UMTS bezdrátový modem. V oblasti portů máte k využití připraveny tři USB 2.0 porty, z toho jeden kombinovaný s eSATA pro externí disky, dvojici audiojacků, externí VGA, sloty čtečky paměťových karet a ExpressCard (34/54=širší varianta), v případě UMTS modemu ještě také slot pro SIM kartu. Posledním, ale veledůležitým je slot pro replikátor portů, který přidává například 4 USB včetně jednoho s eSATA, DVI port, LPT a COM port a další. Schopnosti notebooku dokresluje výbava TPM čipem (pouze ve dražší konfiguraci), zámkem Kensinton, webkamerou a stereo mikrofony.

Notebooky mají nainstalovaný operační systém Windows Vista Busienss s možností downgrade na Windows XP a další řadu klasického bloatware zahrnujícího Adobe Reader, Norton Internet Security trial, Nero Essentials a také ovladače a obslužné prográmky pro kameru, UMTS atd. Záruka je na dva roky systémem Collect 'n' Return.

Doporučená koncová cena pro Fujitsu Esprimo Mobile M9410 v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo P8600 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz), 2 GB RAM, integrovanou grafikou Intel GMA X4500MHD, SATA HDD 320 GB 5400 rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Windows Vista Business je 30 720 Kč bez DPH (36 557 Kč s DPH).

Představení

Diskuse