HP ProBook 4510s - firemní dříč

18. 5. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Jednoduchý, ekonomický, přijatelně vybavený - takový je ProBook 4510s. 15'' notebook nejnižší cenové relace pro použití ve firemním sektoru i pro nenáročné domácí uživatele nabídne jak levný procesor Celeron, tak výkonnější Core 2 Duo, pevný disk s nadprůměrnou kapacitou, LED podsvícení, výběr mezi dedikovanou a integrovanou grafikou a dokonce možnost používat příplatkový 3G bezdrátový modem. Specialitou je i plnohodnotná klávesnice. Doporučená koncová cena začíná pod 10 000 Kč bez DPH.

HP ProBook 4510s - firemní dříč

ProBooky jsou jednoduché pracovní notebooky, které sázejí především na poměr cena/výkon, i když v našem případě bývá upřednostněna spíše cena. Design je černě strohý a nenechává nikoho na pochybách, že tady jde o pracovní nástroj a nikoli módní doplněk. Přesto má jednu velice specifickou vlastnost, která ho hned na první pozornější pohled odliší snad od všech jeho konkurentů v této třídě – totiž plnohodnotnou gumovou klávesnici – a ano, o gumu nejde, to numerický blok je v 15'' šasi to neobvyklé a jsem zvědav, kdy se k nám do redakce dostane na testy, to kvůli ergonomii, takovéto rozvržení určitě bude vyžadovat řadu kompromisů.

Šasi je vyrobenou pouze z plastu a přestože celková hmotnost notebooku nepřesahuje 2,6 kg, což je na jeho třídu váha opravdu nízká, výrobce sám ve svém hodnocení nechává mobilitu pouze na úrovní „slabá“ - spíše tedy kvůli odolnosti těla, které při tom asi nebude o mnoho horší než kterékoli v této kategorii, prostě se jen musíme podívat pravdě do očí. Rozměry pak jsou 371,8 \xD7 249,6 \xD7 31,5 mm, zde tedy o mnoho nevybočuje. Víko se vyklápí za notebook, zadní stranu nejde tedy použít pro různé porty a navíc je omezen i maximální úhel vyklopení.

Ve víku si hoví 15,6'' displej s poměrem stran 16:9 a rozlišením 1366 x 768 pixelů. Jeho hlavní devízou je podsvícení pomocí diod – v takto levném počítači nejsou tyto displeje vidět moc často. Nelze předpokládat, že půjde o špičku v obrazovkové nabídce, ovšem snížená spotřeba a nižší konstrukce jsou neoddiskutovatelné. Pod již zmiňovanou plnohodnotnou klávesnicí je dále běžný dvoutlačítkový touchpad.

Hardwarové osazení kombinuje vždy dvojice silnějších a slabších součástek a existuje tedy široká paleta možných sestav, v Čechách jsou prodáváno sedm typizovaných. První dvojicí jsou procesory. Pro nenáročné uživatele je tu velmi levný, ale slabý procesor Intel Celeron T1600 (1,66 GHz , 1 MB mezipaměti L2, 667 MHz FSB ), po výkonu toužící zvolí Core 2 Duo T6570 (2,10 GHz, 2 MB mezipaměti L2, 800 MHz FSB). To je sice také z nejslabší dodávané řady, ale vyšším výkonem i lepšími funkcemi se vyplatí. Druhou dvojicí jsou čipsety. Oba jsou z řady Intel 45, jednou však dostanete typ GM45 s integrovanou grafikou, která je pro běžné nasazení zcela dostačující, druhým typem je GL45, ke kterému patří karta ATI Mobility Radeon HD4330. Jde o samý spodek nabídky a výkon rozhodně není na nejnovější hry, ale podpora DirectX 10.1 a propracovanější práce s videem a hrubý nárůst výkonu vás přesvědčit může. U pamětí pak jde o kombinace jedno a dvougigabytových modelů DDR2-800, a to do složení 1 x1 GB, 1+1 GB, 1 x 2 GB a 1+2 GB.

Pevné disky jsou připojeny přes SATA rozhraní a mají standardní rychlost otáčení 5400 ot./min, dodávají se v kapacitách 250 nebo 320 GB. Optická jednotka není jen obyčejná Super Multi vypalovačka s podporou dvouvrstvého zápisu, ale umí vypalovat i na LightScribe média. Baterie má šest Li-Ion článků a výkon 47 Wh, k dispozici je i dokoupitelná silnější osmičlánková (63 Wh) baterie. Doby výdrže výrobce neuvádí.

Konektivitu obstarává Wi-Fi karta od Intelu (a/b/g/draft-n) nebo Broadcomu (b/g), Bluetooth modul, Gigabitová LAN karta analogový modem a volitelně i moderní 3G bezdrátový modem HP un2400 EV-DO/HSPA . U portů není seznam dlouhý, přesto je praktický: čtyři USB porty, externí VGA a digitální HDMI (možno převést redukcí na DVI) a dvojice jacků pro zvuk. Doplňuje je ExpressCard 54 slot a čtečka paměťových karet.

I u software si můžete vybírat, HP ve většině svých firemních produktových řadách nabízí výběr mezi FreeDosem (pro furmi se zakoupenými multilicencemi), a Windows Vistami Home Basic nebo Business. Navíc HP podporuje i linuxové profesionální distribuce Red Flag a SuSE Enterprise. Jako obvykle najdeme na disku i řadu dalšího software, z firemních mohu jmenovat HP QuickLaunch, Recovery Manager, HP ProtectTools a další, z dalšího třeba Roxio Creator nebo InterVideo WinDVD. Záruka je platná po dva roky.

Doporučená koncová cena pro HP ProBook 4510s v konfiguraci s procesorem Core 2 Duo T6570 (2,10 GHz, 2 MB mezipaměti L2, 800 MHz FSB), 2 GB RAM, integrovanou grafikou Intel GMA X4500MHD, SATA HDD 320 GB 5400 rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt a s OS FreeDos je 11 122 Kč bez DPH (13 235 Kč s DPH).

Představení

Diskuse