Lenovo IdeaPad S10e - malý pomocník ve třech barvách

23. 2. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Malý notebook IdeaPad od Lenova je šikula, který může díky několika různým barevným provedením a povedenému designu oslovit širokou řadu uživatelů. Založený je na procesoru Intel Atom, má 10'' displej s LED podsvícením, SATA disk, na svou třídu výborné možnosti konektivity a především kvalitní utility v sadě Lenovo Care. Pravdou je, že na svou kategorii má lehce nadprůměrnou koncovou cenu přesahující 10 000 Kč bez DPH.

Lenovo IdeaPad S10e - malý pomocník ve třech barvách

I Lenovo muselo vytvořit přístroj do nové niky na trhu, kterou otevřelo už Eee. Řada IdeaPad se tak už svým názvem odvolává na kvalitní notebooky s výbornou pověstí – ThinkPady. Jejich slávu ale založila americká IBM už před spoustou let, a tak bude zajímavé zjistit, nakolik se tato „sesterská“ značka na půl z Číny uchytí.

Design nejmenšího z IdeaPadů se naštěstí k ThinkPadům zas tolik neblíží – střízlivě hranaté tvary mají něco do sebe, ovšem řadě uživatelů se prostě nelíbí. IdeaPad jde cestou trošku větší oblosti a především barevnosti, kromě fordovské černé („Naši zákazníci mohou mít auto v jakékoli barvě, pokud tedy chtějí černou.“ H. Ford) je tu také bílá a kombinace bílé s červenou, v zahraničí pak další barvy (růžová, modrá). Výrazný „válec“ pantů víka ovšem až příliš nechává vzpomenout na podobná řešení. Rozměry těla jsou 250 x 183 x 22-27,5 mm, hmotnost je 1,25 kg. Bohužel výrobce neuvádí žádné zvláštní materiály použité v konstrukci, lze tedy předpokládat, že jde pouze o plast, což je u ultramobilního zařízení trošku škoda, na druhou stranu je důvod zřejmý – cena.

Pod víkem se ukrývá 10,2'' displej s WSVGA rozlišením (1024 x 576 pixelů), což je na tuto velikost displeje příjemně jemné. Hlavní výhodou však je použití světlo emitujících diod (LED) pro podsvícení – proti klasickému to má (snad kromě ceny) jen výhody: vyšší svítivost, lepší barevné podání, zaznamenatelná úspora energie a v neposlední řadě i možnost užší konstrukce víka. Dále se u Lenova chlubí tím, že klávesnici je zmenšená pouze o 15% a také tím, že použitý dvoutlačítkový touchpad je multidotykový.

Základem pro dostatečný výkon v kombinaci s přijatelnou spotřebou nemůže být v těchto dnech nic jiného, než procesor Atom od Intelu. Jde o model Atom N270 (jedno jádro, 1,6 GHz, 512 kB L2 cache, 533 MHz FSB, 2,5 W TDP) s muzeálním čipsetem 945GSE, v němž je integrovaný grafický čip GMA 950. Ten bez obtíží zvládne všechnu představitelnou grafiku, pro kterou je přístroj vhodný či alespoň použitelný – obrázky, kancelářskou práci i internet a filmy. Pro náročnější 3D hry bude omezením už samotný procesor, grafický čip tomu odpovídá. Paměť počítače je 1 GB DDR2-533, což je ve spojení s použitým OS více než dostatečné, bez problémů by měli být i odvážlivci, kteří by na IdeaPad zkoušeli nainstalovat Windows 7 (doposud vydané jen betaverze).

Takto malý přístroj, jak už je v této kategorii zvykem, nedisponuje optickou mechanikou, jedinou možností je externí připojovaná přes USB, ovšem vzhledem k tomu, že zařízení bývá chápáno jako sekundární (vedle desktopu nebo plnohodnotného notebooku), je asi zbytečná. Pevný disk je stále klasické konstrukce, tedy s rotačními magnetickými plotnami. Vybavení SSD by bylo perfektní, ale odpovídající úložiště by bylo dražší než celý počítač. A tak se spokojíme se 160GB HDD. Šestičlánková Li-Ion baterie má kapacitu 2400 mAh (zhruba jako řada sekundárních baterií pro notebooky s UltraBay) a udrží notebook v chodu dle výrobce až 6 hodin.

Možnosti konektivity nejsou tak široké jako u větších notebooků, ale zase nechybí nic opravdu podstatného. Pro připojení k sítím tu je Wi-Fi adaptér standardů a/g a gigabitový ethernet, pro komunikaci s dalšími zařízeními potom Bluetooth modul. Na těle přístroje jsou dva USB porty (při mobilním nasazení snad stačí – běžně budete připojovat asi jen flashky, sem tam možná tiskárnu), výstup na externí VGA (D-Sub), dvojice audiojacků, slot pro ExpressCard a také čtečku paměťových karet 4v1. Jako obzvláštní výhodu nezapomíná Lenovo uvést přítomnost webkamery a mikrofonu pro konferenční telefonii.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows XP Home, kromě vesměs užitečných utilit od Lenova (OneKey Recovery, Lenovo Energy Management, Lenovo InstantOn, Lenovo Application Launcher) a portálu pro MS Live vás žádný bloatware nezahltí. Záruka trvá po dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Lenovo IdeaPad S10e v konfiguraci s procesorem Intel Atom N270 (1,6 GHz, 512 kB L2 cache, 533 MHz FSB), 1 GB RAM, integrovanou grafikou Intel GMA 950, SATA HDD 160 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 2.0, Bt a s Windows XP Home je 11 362 Kč bez DPH (13 595 Kč s DPH).

Představení

Diskuse