Lenovo ThinkPad SL300 - mobilně do malých firem

2. 3. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Model SL300 je nejmenší ve své řadě, se 13'' displejem jde o vysoce mobilní řešení střední třídy. Vedle energeticky úsporného Core 2 Duo procesoru najdeme i velký SATA disk a nebo třeba digitální grafický výstup. Najdou se i technologické bonbónky jako je LED podsvícení displeje a pro ThinkPady typické zdvojené ovládání kurzoru. Doporučená koncová cena se přitom stále pohybuje u cifry 25 000 Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad SL300 - mobilně do malých firem

ThinkPady vždycky patřily mezi „lepší“ značky, přestože některé řady byly vlastně docela levné. Lenovu však začaly utíkat peníze ve small business sféře, o kterou dříve nijak neusilovalo, a to i přes pozdější nasazení řady 3000 z "vlastní stáje". Proto přišla zcela nová řada SL, mířená právě do těchto sfér se specifickými požadavky - kde hořčíkové šasi a extrémní zabezpečení není tak ceněné jako lesklý displej a grafická karta schopná rozběhnout i hry či připojení na domácí TV - a vycházející ze dobré obchodní značky ThinkPad. Jak tedy vypadá podle Lenova dostupný, ale dostatečně kvalitní notebook s dobrým poměrem cena/výkon v kategorii těch mobilnějších, kde hiend stojí přes 40 tisíc?

Osobně si myslím, že jednou z oblastí, kde je vidět snaha přiblížit notebook "ne-korporátnímu" zákazníkovi, je design. Nedovoluji si příliš hodnotit jeho praktičnost, ovšem na fotkách to vypadá na velmi rozumný kompromis mezi klasickými „krabicoidními“ a „cihlovitými“ tvary pro ThinkPady tak typickými, a odlehčenou elegancí lehounce zaoblených linií. Na druhou stranu tyto notebooky nejsou vybaveny technologií RollCage (vnitřní výztužný rám). Barva je pochopitelně zcela tradiční – černá, byť na víku přibyl náznak lesku. Šasi má rozměry 318 x 238 x 36 mm, hmotnost činí 2,1 kg, což umožňuje již snadné nošení i na větší vzdálenosti nebo po dlouhou dobu.

Displej se zdá být komponentou, na kterou budou moci majitelé eSeLek být hrdí – 13,3'' leštěný displej má rozlišení 1280 x 800, což mi při této úhlopříčce přijde jako vhodné jak co se týče jemnosti obrazu, tak velikosti pixelů a tedy i třeba písmen. Hlavní devizou je však LED podsvícení, které ušetří nejednu minutu při chodu na baterie, o dalších výhodách typu tenčí displej ani nemluvě. U více méně thin-and-light notebooku překvapí leštění povrchu displeje, protože při pohybu či práci venku to nejpraktičtější nebývá, ale zase si je možno užít sytějších barev v kanceláři. Jako výhodu nezapomínají u Lenova zmínit i webkameru na víku displeje. Poznávacím znamením všech ThinkPadů je i zde použitý UltraNav, tedy kombinace touchpadu a trackpointu, každý s vlastní sadou tlačítek.

Hardwarové vybavení notebooku snad nemůže vůbec nikoho překvapit. Kombinace Core 2 Duo procesoru a integrované intelovské grafiky je pro počítače, kde je důležitá výdrž na baterie, absolutně typická. Konkrétní součástky hned rád vyjmenuji: Intel Core 2 Duo P7370 (2 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB, 25 W TDP) vyráběný 45nm procesem a GMA X4500MHD z čipsetu Intel GM45. Je jasné, že grafický výkon na nejnovější hry postačovat nebude, u starších byste ale neměli mít výrazné problémy a třeba akceleraci videa zvládá tento čip bez obtíží, o práci ani nemluvě. Dále jsou v počítači vloženy 2 GB RAM, jde o jediný DDR2-667 modul, což je v podstatě velmi levné řešení, škoda, že se výrobce nerozhodl pro DDR3, ale zatím by asi zbytečně zvedal cenu zařízení.

Pevný disk je připojen přes SATA rozhraní a disponuje kapacitou 320 GB, rychlost otáček datových ploten výrobce neuvádí, ale bylo by velice překvapující, pokud by to nebylo právě 5400 rpm. Ani u optické mechaniky nemůžeme čekat nic extra speciálního, čipset je sice „Blu-ray ready“, ale musíme si vystačit se Super Multi DL DVD vypalovačkou. Baterii tvoří šestičlánkový Li-Ion akumulátor s výrobcem udávanou dobou výdrže 4 hodiny 30 minut. Bližší technické specifikace neuvádí.

Konektivita je ve standardu, tedy čtyřkombinace WI-Fi a/g/draft-n, gigabitový ethernet, Bluetooth a modem. O připojení dalších externích zařízení se stará trojice USB 2:0 portů a jeden FireWire, grafické výstupy reprezentují externí VGA a HDMI, zvuk zase dvojice minijacků. Pro úplnost není problém číst datové karty (čtečka SD/SD HC/xD/xD Type H/MMC/MS/MS PRO) a nesmí chybět ani ExpressCard slot. Zabezpečení pak obstarává čtečka otisků prstů.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows Vista Business, z dalšího software musím uvést ThinkVantage technologie, což je propracovaný balík programů pro správu systému, dále dostanete trial verzi MS Office 2007, další bloatware výrobce nezmiňuje. Záruka je 1 rok carry-in pro nákup na IČO, 2 roky pak pro fyzické osoby-nepodnikatele. Záruka jde za příplatek dále rozšířit o dobu trvání, servis on-site atd.

Doporučená koncová cena pro Lenovo ThinkPad SL300 v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo P7370 (2 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB, 25 W TDP), 2 GB RAM, integrovanou grafikou Intel GMA X4500, SATA HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, FireWire, Bt a s Windows Vista Busienss je 25 397 Kč bez DPH (30 296 Kč s DPH).

Představení

Diskuse