Lenovo ThinkPad W700 - brutální výkon v obleku

5. 1. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Požadujete naprosto nekompromisní výkon a slova jako Crysis vám nic neříkají, zatímco vaše sny začínají úvodní obrazovkou Photoshopu? Právě pro profesionální grafiky je určena pracovní stanice W700, která nabídne i čtyřjádrový Intel Extreme procesor, 4 GB DDR3 RAM, nejvýkonnější profesionální grafickou kartu od NVIDIA, dvojici pevných disků a ještě UltraBay s Blu-ray mechanikou. Také 17'' displej s obrovským rozlišením a celou řadu specialit včetně integrovaného malého tabletu. Ovšem doporučená koncová cena neklesá pod 85 000 Kč bez DPH za základní verzi.

Lenovo ThinkPad W700 - brutální výkon v obleku

Stýská se vám po dobách, kdy vlastnictví notebooku znamenalo jasný signál o postavení majitele, kdy stotisícový účet za barevnou „čtyři osm šestku“ nebyl nic zvláštního? Tak tyto doby už se jistě nevrátí, ovšem statisícovou účtenku přeci jen dostanete, pokud zatoužíte po pracovní stanici ThinkPad W700. Přesto nečekejte obdiv na první pohled a davy fanynek toužících si sáhnout na největší a nejtěžší Lenovo vůbec. Designem se totiž vůbec nijak neliší od všech ostatních ThinkPadů – černá barva bez zvláštních detailů, jednoduché linie, krabicoidní tvar – prostě jako nenápadný bankéř v černém obleku. Ale pokud vedle W700 někdo položí vyzývavě herní přístroj s rudě podsvícenými plameny na víku, můžeme se jen pousmát, s pravděpodobností hraničící s jistotou si s ním W700 v ničem nezadá.

Pro tento ThinkPad krejčí střihnul oblek o velikosti 410 x 310 x 41 mm a nešetřil ani na materiálech. Z vnějšku jsou to sice povětšinou jen plasty, ovšem hned pod nimi se nachází tzv. Roll Cage, tedy bytelný slitinový rám chránící veškerý hardware uvnitř, a ani u víka se bát nemusíte, magnézium najdete i tam. Při položení na váhu ukáže ručička hodnotu 3,8 kg. Pokud si tento fakt spojíme s rozměry, je jasné, že s přenášením to nebude žádný med, ale u přístroje s výkonem hravě porážejícím i řadu stolních počítačů je to nutnost a rozhodně to neberu jako výtku, ostatně i vzhledem k 17'' konkurenci není hmotnost nijak veliká.

Zvláštní specialita a lákadlo především pro profesionální grafiky se skrývá u ovládání notebooku, a že je co vyjmenovat. Jako u všech ThinkaPadů je i zde obvyklá dvojice zařízení ovládající kurzor – trackpoint a touchpad, každý s vlastní sadou tlačítek. Něco speciálního však čeká napravo od touchpadu – Wacom tablet, tedy digitálně aktivní plocha o rozměrech cca 120 x 80 mm. Je k ní dodáván stylus a celé zařízení umožňuje přesnou práci s grafikou – vybírání oblastí, retuše nebo třeba přímo kreslení. Namapovat ho lze podle použití jak na celou obrazovku, tak pro zvýšení přesnosti pouze na její část. Jedinou nevýhodou oproti externím tabletům tak zůstává nutnost přivyknout na jeho pevné umístění, ale zase šetříte jeden USB konektor a tablet nikde nezapomenete a neztratíte. A pro dokonalost má klávesnice i plnohodnotnou numerickou část.

Pro práci s grafikou je připraven displej disponující WUXGA (1920 x 1200) rozlišením s matným povrchem a kvalitním podsvícením dvěma CCFL trubicemi. Vysokým nadstandardem je ovšem automatická kalibrace barev postavená na X-Rite sondě se speciálním HueyPRO softwarem. Slouží k dosažení co nejvěrnějších výsledků na displeji v určitých světelných podmínkách (například v jedoucím vlaku pochopitelně výsledky nic moc nebudou). Pokud by to stále nestačilo, bude možné připojit ještě přívěsný druhý displej (dostupnost tohoto modulu či příslušenství zatím v ČR neznáme). Jak vidno, obrazovka je opravdu maximálně specializována pro práci s grafikou/videem a například čtení dlouhých dokumentů může být vzhledem k titěrným (nebo uměle zvětšovaným) písmenkům značně unavující.


Wacom tablet, drobná štěrbina nad levým horním rohem je X-Rite sonda pro kalibraci obrazu.

V ČR jsou k dispozici dvě sestavy, které mají stejná šasi (včetně tabletu) a displej, ovšem v celé další řadě vybavení se liší. Obě jsou postaveny na sadě Centrino 2, ale už procesory se liší. „Základem“ je Intel Core2 Extreme X9100 (3,06 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), vyšší sestava obsahuje čtyřjádrový (!) Core 2 Extreme QX9300 (2,53 GHz, 12 MB L2 cache, 1066 MHz). Čipsetem je obligátní Intel PM45 Express. Snad nejkrásnější je situace u grafických karet. „Slabší“ volbou je NVIDIA Quadro FX 2700M. Má 48 plně programovatelných Shader jednotek, 256bitovoupaměťovou sběrnici, 512 MB vlastní paměti a výkon přes 7600 bodů ve 3DMark06 (podle notebookcheck.net) - koneckonců jedná se o OpenGL verzi GeForce 9700M GTS. Výkonem je tedy srovnatelná s herní grafikou GeForce 9700 GTS. Perličkou je ovšem druhá možná karta – NVIDIA Quadro 3700M s 1 GB paměti. V současné době je v syntetických testech 3DMark06 vůbec nejvýkonnější samostatnou kartou v žebříčku notebookcheck.net s nástřelem 10 715 bodů (výše jsou pouze zdvojené karty v SLI nebo CrossFire zapojení), jedná se o více než drobně upravenou GeForce 9800M GTX. Má 128 shader jednotek (běžná GF 9800M maximálně 112), ostatní specifikace má společné s předchozí kartou včetně podpory DirectX 10 a OpenGL 2.1. Ve dvou paměťových slotech jsou pro obě konfigurace 4 GB ve dvou modulech DDR3-1066. Teoreticky je možné paměť rozšířit až na 8 GB, neboť je použit 64bitový operační systém. V zahraničí nabízené konfigurace s modulem Robson prozatím v tuzemsku nejsou.

Do notebooku se díky jeho rozměrům s přehledem vešly dvě šachty pro pevné disky, jsou osazeny dvojicí SATA 200GB disků s rychlostí 7200 ot./min a podporují zapojení RAID 0 a 1. Zajímavostí je i možnost kombinace jednoho HDD s jedním SSD, na to ovšem v ČR nenarazíte. Co víc si přát? Třeba UltraBay šachtu s Blu-ray RW mechanikou, kterou nabízí vyšší verze, u nižší bude ve výměnné šachtě pouze Super Multi DVD, optiku můžete také nahradit dalším pevným diskem nebo sekundární baterií. Li-Ion akumulátor s devíti články má podle výrobce udržet notebook v chodu až 2,5 hodiny, ovšem určitě ne v plném zatížení. U podobné pracovní stanice to ale není na závadu.

O nic není tento notebook ochuzen ani v oblasti konektivity. Obsahuje „plnou palbu“, tedy Wi-Fi a/g/draft-n, gigabitový ethernet, Bluetooth i analogový faxmodem. A co teprve u portů – pět USB 2.0 portů (a to nemusíte zapojovat tablet) a FireWire, trojici audiojacků včetně podpory S/PDIF a také trojici obrazových výstupů – DisplayPort, DVI-D a externí VGA. Dále nalezneme ExpressCard slot, Compact Flash čtečku a čtečku paměťových karet 7v1. Stejně jako kterýkoli jiný ThinkPad také nabízí konektor pro připojení dokovací stanice, která řadu portů přidá, například eSATA.

Nevím, označil-li bych notebook jako multimediální, když multimédia spíše vytváří, než předvádí :-) Ale pro úplný obraz zmíním i existenci webkamery na rámečku displeje. Bezpečnost je také na výši – čtečka otisků prstů, TPM čip a možnost používat Smart Card.

Kvůli použití vysokých hodnot kapacity RAM byly jako operační systém zvoleny Windows Vista Business 64bit s možností downgrade na Windows XP Pro (po downgrade nebude možné namapovat celou paměť). Dalším balíkem software jsou ThinkVantage starající se o správu a zabezpečení notebooku včetně všech firemních aktualizací. Na disku také naleznete trial verzi MS Office 2007. Záruka trvá po dobu tří let a lze prodloužit a také jsou k zakoupení různá vylepšení (na On-site NBD třeba i s možností pojištění proti náhodnému poškození).

Doporučená koncová cena pro Lenovo ThinPad W700 v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Extreme QX9300 (4x 2,53 GHz, 12 MB L2 cache, 1066 MHz), 4 GB RAM, grafikou NVIDIA Quadro FX 3700M, 2x SATA HDD 200 GB 7200rpm RAID, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 5x USB 2.0, FireWire, Bt a Windows Vista Business 64 je 99 769 Kč bez DPH ( 118 725 Kč s DPH).
Sestava s Intel Core 2 Extreme X9100 (3,06 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB) a NVIDIA Quadro FX 2700M je za 85196 Kč bez DPH ( 101 383 Kč s DPH).

Představení

Diskuse