Sony Vaio VGN-NS31S/S - ekonomická elegance

1. 6. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Krásný počítač se základním hardwarem a velmi dobrou konektivitou, to je Vaio VGN-NS31. Postaveno je na procesoru Intel Core 2 Duo střední třídy, má dedikovanou grafickou kartu od ATI, X-black displej s úhlopříčkou 15'' a velmi dobrou konektivitu. Doporučená koncová cena navíc začíná už od 20 000 Kč.

Sony Vaio VGN-NS31S/S - ekonomická elegance

Sony uvádí tento notebook pod heslem elegantní jednoduchost a řekl bych, že vybrala slogan přiléhavý. Vzhledem k tomu, že Vaio už dávno není značka jen pro luxusní a dražší notebooky, ale pořád si zachovává svou váhu a určitý lesk. Pokud vám tedy stačí jednoduchý, ale propracovaný počítač použitelný jak pro základní práci, tak pro trošku hraní a hlavně na nějaké to chlubení :-)

Stříbrný notebook z matově upraveného plastu s černou klávesnicí a spodkem těla opravdu vypadá moc dobře, konec konců ošklivé Vaio by se opravdu hledalo těžko. Notebook je taky v porovnání s konkurencí poměrně tenký, ale také v jeho designu chybí jinak dost typický prvek kousků od Sony – trubicové panty víka s tlačítkem On/Off po straně. Nahradily jej dva klasické panty a tlačítka nad klávesnicí. Rozměry notebooku jsou 360 x 270 x 31,4 – 38 mm. Hmotnost je 2,9 kg, to je takový horší průměr, ale jen o dekagram. Vcelku mobilita odpovídá třídě notebooku – patnáctipalcového univerzála odnesete prakticky kdykoli kamkoli, o pohodlí se ale rozhodně mluvit nedá.

Osazený displej má úhlopříčku 15,4'' a rozlišení WXGA (1280 x 800 pixelů), což také znamená klasičtější poměr stran 16:10, který osobně považuji za lepší, než nově módní kinoformát. Naopak trendy velká rozlišení mě docela oslovují a klidně bych zde nějaký ten pixel přidal, jiným zas právě tohle rozlišení může být sympatické praktickou velikostí písmen a dobrou čitelností. Výrobní technologií je samozřejmě X-black. K ovládání slouží stříbrný touchpad s dvěma tmavšími tlačítky.

Srdcem notebooku je procesor střední třídy Intel Core 2 Duo T6400 (2 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB). Doplňuje ho čipset Intel PM45 Express, který také indikuje nutnost přítomnosti grafické karty. Tu společnost Sony vybrala u AMD, tedy značku ATI, model Mobility Radeon HD 3430. Má k dispozici 256 MB DDR3 paměti a další giga a půl může sdílet společně se systémem. Grafický systém tedy nepatří mezi ty nejsilnější nebo nejšetřivější, ale nabízí dobrý kompromis. Paměti najdeme v notebooku celkem 4 GB (adresovatelné tři) ve dvou DDR2-800 modulech.

Pevný disk má lehce neobvyklou a naštěstí nadprůměrnou kapacitu 400 GB, jedná se pochopitelně o SATA disk, rychlost otáček je 5400/min. Optická mechanika umí všechna média vyjma Blu-ray disků, jde tedy o Super Multi DVD vypalovačku s podporou Dual Layer. Lithium-iontová baterie nemá udanou měrnou kapacitu ani výkon, podle MobileMarku 2007 udrží notebook v chodu tři hodiny.

Konektivita je založena velmi dobře, páteří je Wi-Fi modul s podporou a/b/g/draft-n standardů, gigabitový ethernet a Bluetooth modul doplněné o starší analogový modem. Další rozšíření a periferie připojíte díky čtyřem USB portům, jednomu FireWire portu, dvojici audiojacků a externímu VGA výstupu. Další možnosti nabízí úzký (34mm) ExpressCard slot, slot pro paměťové karty MS (všechny varianty) a pro SD karty. Kromě Kensingtonského zámku pak citelně více možností zabezpečení, ale vzhledem k poslání notebooku to nemyslím jako zvláštní výtku. Multimediální vlastnosti naopak doplňuje webkamera.

Kromě operačního systému Windows Vista Home Premium je na Vaiu nainstalováno dost programů od těch relativně užitečných (WinDVD, Adobe Reader) přes vypalovací software a programy pro správu multimédií (Media Plus, Picture Motion Browser) až po trial McAfee Security Suite. Řadu z nich doporučuji hned odinstalovat nebo nahradit lepšími, případně alespoň zakázat načítání do paměti během bootování. Záruka na notebook platí po dva roky bez rozlišení kupujícího.

Doporučená koncová cena pro Sony Vaio VGN-NS31S/S v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T6400 (2 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD 3430, SATA HDD 400 GB 5400 rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, FireWire, Bt a s Windows Vista HP je 19 824 Kč bez DPH (23 590 Kč s DPH).

Představení

Diskuse