Sony Vaio VGN-Z31XN/B - výkon s vahou peříčka

23. 3. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Mobilní notebook s přijatelně velkým displejem pro práci, vysokým výkonem a přitom minimální hmotností? Odpověď může znít: Vaio VGN-Z31XN/B. S moderním a výkonným i nenáročným procesorem Intel, hybridní grafikou a perfektním zabezpečením nabídne svou společnost komukoli, komu postačí 13'' obrazovka a hmotnost 1,5 kg. Doporučená koncová cena ovšem přesahuje 50 000 Kč bez DPH.

Sony Vaio VGN-Z31XN/B - výkon s vahou peříčka

Vaio řady Z je prakticky dokonale mobilní přístroj, který přitom nabízí opravdu dost výkonu při minimální hmotnosti. Přičtěte povedený design a značku a nebudete se muset divit, že si ho budou nejspíše moci dovolit jen firemní zákazníci či manažeři, přestože díky svým parametrům by se mohl stát výborným pomocníkem pro kde koho.

Rozměry notebooku přitom nejsou nějak extrémně komorní – 314 x 210 x 24,5-33 mm už dávají tušit, že se nejedná o dětskou hračku, přitom je notebook pořád skladný a zároveň přijatelně ergonomický. A což teprve, když ho vezmete do ruky. Hmotnost 1,5 kg je více než přijatelná i pro práci v pohybu s jednou rukou na klávesnici či vestavěném touchpadu se dvěma tlačítky a čtečkou otisků prstů na místě rolovacího tlačítka. Příjemný je i elegantně matný povrch notebooku, na němž nezůstanou tolik znát nečistota či otisky prstů. Ostatně proč lakovat materiál, který je zajímavý (byť ne tak úplně opticky) sám o sobě – šasi je z karbonových vláken, což dodá potřebnou odolnost a houževnatost.

13,3'' displeje už dnes vytvořily vlastní kategorii a staly se oblíbenějšími než dřívější „čtrnáctky“, snad je tomu díky pokračující minimalizaci součástek a jejich spotřeby, a tedy i potřebného místa na chlazení. Displej patří do firemní rodiny X-black, která se vyznačuje dlouhodobě dobrou pověstí. Pro podsvícení jsou použity všeobecně výhodnější (jas, barvy, spotřeba...) LED, rozlišení je WXGA++ (1600x900 pixelů). Poslední údaj je vlastně také jediné, co bych ze svého pohledu notebooku vytknul. Displeje s poměry stran 16:9 jsou sice stále častější a u širokoúhlých filmů „neuvidíte“ černé pruhy kolem obrazu, na druhou stranu právě ty jsou pro mě nejlepším umístěním pro titulky a „nízká“ obrazovka je výrazně nepraktičtější pro práci, ke které bude pravděpodobně přes svou univerzálnost notebook používán především. Jako dnešní standard je v rámečku zabudována také webkamera.

O výkon je přes velikost notebooku postaráno přímo královsky – procesor Intel Core 2 Duo P9600 (2,6 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB) je zdaleka nejvýkonnějším současným procesorem, který je možno díky jeho sníženému TDP (25 W) ještě v malém notebooku uchladit. K němu patří čipset GM45 s vestavěným grafickým jádrem a 4 GB RAM, ta je ve dvou DDR3-1066 modulech, tedy prakticky nejlepší použitelná kombinace. Přehled máme, ovšem pozastavit se musíme nad grafikou, vždyť už v úvodu článku inzeruji hybrid, jak to tedy je? Vedle integrovaného jádra GMA X4500MHD (mód Stamina) je totiž v notebooku i dedikovaná karta NVIDIA GeForce 9300GS s 256 MB vyhrazené paměti (mód Speed) tlačítkem je pak možno přepínat mezi oběma grafikami podle toho, upřednostňujete-li zrovna výdrž na baterie nebo výkon. Je pravda, že ani tato NVIDIA z počítače herní přístroj neudělá, patří do nejnižších pater nabídky, ale rozdíl je znatelný ať už ve hrách, nebo některých 3D modelovacích programech.

Pevný disk připojený přes SATA rozhraní má kapacitu 320 GB a rychlost otáčení ploten 5400 ot./min. Kapacita je velmi příjemná, výkonnostně jde o standard, přesto je v Thin-and-light notebooku příjemným překvapením. Zajisté by bylo zajímavější (zejména vzhledem k ceně notebooku) získat některý z kapacitnějších SSD, ale na to je přeci jen ještě brzo, čas SSD teprve přijde (nejspíš letos kolem Vánoc). Optická jednotka přečte či zapíše na všechna CD a DVD včetně dvouvrstvých. Přesto beru v této kategorii trochu jako zklamání absenci Blu-ray, takhle se nám na trhu modré paprsky příliš rychle neetablují. U baterie příliš informací od Sony nezískáme, krom lakonické informace, že jde o Li-Ion jednotku, už jen minutáž, tedy až 330 minut v módu Stamina podle MobileMarku 2007.

U konektivity Sony nikde neselhává, naopak vedle běžné Wi-Fi a/b/g/draft-n, gigabitového ethernetu a Bluetooth se vešel i zastaralý analogový modem, který už dnes výrobci u malých notebooků často vynechávají. Zato u portů se Sony moc nevytáhlo. Hezký, ale málokdy používaný port FireWire (hlavně pro kamery a profesionální zvukové karty) tu je, vedle něj jsou ovšem pouze dva USB 2.0 porty, což je pro mě málo. Dvojice audiojacků i výstupů pro obraz (VGA a HDMI) je v pořádku, ale známou slabinou notebooků Sony je podpora pouze vlastního formátu paměťových karet, slot pojme tedy pouze MS/Pro/Duo. K dispozici je i slot pro ExpressCard, ovšem pouze užší (34mm) verze. Důležitým prvkem při těchto počtech se stává port pro dokovací stanici, která minimálně v kanceláři všechny mé výtky napraví. Na závěr zmíním ještě zabezpečení notebooku, které tvoří kombinace SD karet, čtečky otisků prstů a čipu TPM, mechanicky pak zámek Kensington.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows Vista Bussines SP1, dále se na pevném disku nachází i řádka bloatware, který doporučuji alespoň částečně odinstalovat (Windows Media Player 11, WinDVD, Google Picasa, Easy Media Creator, Adobe Reader, MS Office trial, McAfee Internet Security Suit trial... Řádná záruka trvá 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Sony Vaio VGN-Z31XN/B v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo P9600 (2,66 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB, 25 W TDP), 4 GB RAM, integrovanou grafikou Intel GMA X4500+NVIDIA GeForce 9300GS, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 2.0, FireWire, Bt a s Windows Vista Business je 53 378 Kč bez DPH (63 594 Kč s DPH).

Představení

Diskuse