Toshiba Portégé R600 - lehčí než 1 kg

27. 4. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Jaký je notebook, který se honosí přízviskem nejlehčí plně vybavený na světě? S hmotností od tří čtvrtin kilogramu a 12'' LED displejem mu nechybí vlastně nic, obsahuje jak optickou mechaniku, tak baterii stačící na celý pracovní den, bohatou výbavu komunikačními technologiemi a dostatek základních portů. Výkon je sice použitím ULV procesoru a integrovaného grafického čipu vhodný zejména na práci, ale díky šasi z kvalitních materiálů nebo použití SSD můžete pracovat opravdu kdekoli a kdykoli. Doporučená koncová cena navíc zůstává na hladině 30 000 Kč bez DPH.

Toshiba Portégé R600 - lehčí než 1 kg

Mít nejlehčí plnohodnotný notebook na světě určitě nezní nijak špatně. Nechci zabřednout do debaty, co znamená plnohodnotný a už vůbec ne, jestli je to právě tento, ale je faktem, že Portégé R600 je použitelný s naprosto očesanou výbavou už s hmotností 779 g. Konfigurace běžně prodávané na tuzemském trhu už ovšem mají hmotnost 1,114 kg. Přesto zůstává jejich mobilita naprosto perfektní a práci s Toshibou v jedné ruce (a možná i během chůze) zvládne i středoškolačka na dietě.

Šasi notebooku plně odpovídá předpokládanému mobilnímu nasazení – k jinému se ani moc nehodí kvůli ergonomii (malá klávesnice i displej) a chybějícímu digitálnímu výstupu na monitor. Na jeho konstrukci byl použit hořčík, tedy velmi pevný a lehký kov. Rozměry jsou 283 x 215 x 19,5 – 25,5 mm, blíží se tedy formátu A4. Již zmiňovaná hmotnost, tedy 1,1 kg, je v podstatě shodná i s řadou 9'' mininotebooků, ovšem s násobky jejich výkonu. Navíc prý klávesnice snese i polití 100 ml tekutiny (nebo několika kapkami deště), což ovšem testovat na vlastním kuse nemohu doporučit. Pro kompletaci ještě uvedu polohovací zařízení, tedy touchpad se dvěma oddělenými tlačítky a čtečkou otisků prstů v poloze rolovacího kolečka.

Displej má úhlopříčku 12,1'', což je právě hranice oddělující notebooky „obyčejné“ od těch mini. Disponuje podsvícením pomocí diod (LED), což opět jednoznačně směřuje k ekonomičnosti spotřeby, a má rozlišení 1200 x 800 pixelů, tedy WXGA. I když třeba písmenka budou při této úhlopříčce poměrně malá, považuji kombinaci právě s tímto rozlišením za ideální kompromis mezi velikostí, nabízenou plochou a komfortem práce. Dále můžete používat technologii Transflexiv, který automaticky přizpůsobuje jas displeje okolním podmínkám.

Protože šetřit je potřeba, zejména když chcete pracovat s notebookem a jedinou baterií celý den, musíte se spokojit s ULV procesorem. Na práci, internet i třeba film stačí bez obtíží, a k tomu tento notebook je. Procesorem je tedy model od Intelu Core 2 Duo SU9300 (1,4 GHz, 3 MB L2 cache, 800 MHz FSB), případně SU9400, jehož jedinou předností je o 200 MHz rychlejší takt. O grafický výkon se stará integrovaný čip GMA 4500MHD se sdílenou pamětí, čipsetem je typ GS45 Express. Paměť je v méně obvyklé kombinaci, i když v takto malém notebooku to není až tak k podivu. 1 GB je totiž integrován přímo na základní desce, pro rozšíření tedy zbývá pouze jediný slot. Běžně tedy dostanete 3 GB RAM v modulech DDR2-800, v tomto případě si až 1370 MB zabere grafika. Teoreticky můžete použít až 5 GB.

Dvě možnosti na výběr jsou i v osazení datovými úložišti. Tím konvenčním je 160GB 5400otáčkový SATA disk, náročnější uživatelé mohou sáhnout po zajímavějším 128GB SSD. Optická mechanika patří podle Toshiby k těm vůbec nejtenčím na světě, pojme všechna média založená na DVD (R-, R+, RW, RAM), běžné formáty i vypaluje. Toshiba standardně neuvádí vlastnosti svých baterií krom technologie, na které jsou založena, což je samozřejmě Li-Ion, zato uvadí maximální doby výdrže měřené v Mobile Marku 2007. S rotujícím HDD to bude 8:25 hod., v případě, že si připlatíte za SSD, můžete se dostat až 9:30 hod., což už je velmi zajímavý výsledek – můžete pracovat opravdu celý den a ještě si cestou z práce a do ní přečíst všechny své oblíbené blogy.

Výbava pro komunikaci je opravdu na špičkové úrovni. Dnes se sice skoro všechny notebooky zaštiťují tím samým, tedy Wi-Fi, zde formátů a/g/draft-n, Bluetooth adaptérem a gigabitovým ethernetem, Toshiba ovšem vypustila starý analogový modem a místo něj umístila digitální a bezdrátový k tomu, pracuje v sítích 2D (GSM/GPRS/EDGE – čtyři pásma) i 3D (UMTS/HSPA). I mezi konektory si celkem vyberete, k plné spokojenosti mi chybí jen digitální obrazový výstup, který ovšem najdete v dokovací stanici. Portégé má 2 USB plus jedno USB kombinované s eSATA konektorem, dvojici audiojacků, externí VGA, slot pro SD karty, jeden slot pro ExpressCard a hlavně jeden systémový port pro dokovací stanici Slim Port Replicator III.

Jako další nadstandard v dané třídě připomenu už zmiňovanou čtečku otisků prstů, dále vestavěný mikrofon a 0,3Mpx webkameru. Smutně, ale realisticky také musím konstatovat, že se do Toshiby Portégé vešel pouze jediný reproduktor, navíc při velikosti šasi zřejmě ani technologie Bass Enhanced Sound systém se zvukem mnoho nenadělá.

Operačním systémem jsou Windows Vista Business, dále v počítači je i celá řada utilit od Toshiby (Disc creator, Security Assist, Face Recognition atd.) a software třetích stran, namátkou Adobe Reader, McAffe, Chicony Cammera. Záruka je platná po dobu tří let bez rozlišení nakupujícího.
Doporučená koncová cena pro Toshiba Portégé R600 v konfiguraci s procesorem Intel SU9300 (1,4 GHz, 3 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 3 GB RAM, integrovanou grafikou Intel GMA4500MHD, HDD 160 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB/eSATA, Bt a s Windows Vista Business je 32 603 Kč bez DPH (38 871 Kč s DPH).
Ve verzi s SSD pak 41 918 Kč bez DPH ( 49 956 Kč s DPH).

Představení

Diskuse