Toshiba Qosmio G50 - zábavný i akční obr

16. 2. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

18'' notebook lze vidět jen málokdy, vždyť jen velikost šasi už se blíží desktopu. Výkon ovšem taky, zde Toshiba nešetřila, G50 je vybavena sadou Centrino 2 s procesorem Intel Core 2 Duo, dvojicí pevných disků, silnou grafickou kartu NVIDIA, hybridním TV tunerem, plnou konektivitu a dokonce speciálním čtyřjádrovým procesorem pro zpracování HD obrazu. Plná konektivita i stylové provedení je samozřejmostí, ovšem DKC se blíží 50 000 Kč bez DPH.

Toshiba Qosmio G50 - zábavný i akční obr

18'' notebooky nejsou nic moc běžného a samotná jejich velikost dosti naznačuje, jaké bude jejich užití. Přes neoddiskutovatelné přednosti jako je velký displej se zejména díky spoustě „zbytečností“ profesionálním grafikům až tak moc hodit nebude, naopak nadchne uživatele, kteří nechtějí mít doma televizor, hi-fi věž, set-top box, DVD přehrávač a pár dalších krabic, ale touží po přístroji doslova all-in-one, protože právě to jim Toshiba Qosmio G50 nabídne.

Tělo notebooku dosahuje úctyhodných rozměrů 452 x 311 x 38-48 mm, není tedy vážným problémem uchladit i výkonné komponenty. Těch je v přístroji tolik, že hmotnost je plných 4,4 kg a mobilita je tedy na úrovni „v brašně do auta, z auta na stůl“, tedy nic moc, ale o to notebooku vůbec nejde. Pořád je tu esenciální možnost „zaklapnu a jdu“ a do práce nebo do školy tato Toshiba určena není. Zato filmy nebo nové hry se na ní budou vyjímat perfektně. Šasi je v superlesklé černé jen s několika málo stříbrnými doplňky a vypadá opravdu impresivně a stylově, ovšem napevno doporučuji utěrku z mikrovlákna a během každého použití leštit. O konstrukci se Toshiba nikde nerozepisuje, nelze tedy předpokládat příliš superodolných materiálů, ale vzhledem k objemu těla se jistě vešlo dost plastových výztuh.

Displej má olbřímí a mírně netypickou úhlopříčku 18,4'' s „filmovým“ poměrem stran 16:9 a rozlišením 1920 x 1080, tedy televizní hantýrkou Full HD nebo také 1080p. Samo o sobě je to krásné, ale v současné době v Čechách Full HD obraz nabízí pouze Blu-ray filmy, které si kvůli pouhé DVD mechanice na tomto počítači nepromítnete, pokud tedy nechcete hned po nákupu měnit vestavěnou DVD mechaniku za neoriginální Blu-ray. Povrch displeje je leštěný, podsvícení však obstarává katodová trubice. LED podsvícení by bylo určitě příjemnější, ovšem jeho hlavní výhody, tedy tenčí víko a nižší spotřebu DTR notebooky příliš nevyužijí. Pro polohování slouží efektně podsvícený (!) touchpad s integrovanou čtečkou otisků prstů, konzervativní uživatelé jako já ale dost možná budou mít podsvícení raději vypnuté.

Jako prakticky všechny na výkon zaměřené notebooky vyšší kategorie je i G50 postavena na platformě Centrino 2 od Intelu. Základem je procesor T9400 (2,53 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB) spolu s čipsetem Intel PM45. Jim zdárně sekunduje grafická karta NVIDIA z rozhraní mid- a hi-level: GeForce 9600M GT (32 unifikovaných shaderů, 128bitová sběrnice, 512 MB paměti, 65nm výrobní proces), podle notebookcheck.com dosahuje v 3DMark 06 kolem 5150 bodů a v Crysis na vysoké detaily kolem 14 fps. V paměťových slotech jsou osazeny dva DDR2-800 moduly o celkové velikosti 4 GB, využijete ovšem pouze 3, pro lepší možnosti mapování pamětí by bylo zapotřebí 64bitového operačního systému.

Díky velikému tělu se podařilo najít místa pro dvě HDD šachty, pevné disky jsou však trošku nezvykle dvou různých velikostí, 500 a 320 GB s 5400 otáčkami za minutu, připojené pochopitelně přes SATA rozhraní. Jejich řazení do RAID (pole) asi nebude žádný med, z hlediska rychlosti by zase bylo zajímavé použít jako jeden z disků SSD, na něm umístěný systém by mohl reagovat znatelně rychleji. Dopředu se vysouvající optická mechanika je typu Super Multi DVD DL, což je u takovéhoto kousku dost smutné, ovšem Toshiba se svým HD DVD na trhu neuspěla a na vítězný Blu-ray má asi ještě pořád trochu spadeno, čímž ovšem vytrestává hlavně vlastní zákazníky. Přitom notebook s Full HD displejem si o podobnou mechaniku jasně říká. O baterii toho výrobce mnoho neprozrazuje, ovšem charakteristiky lithium-iontového článku asi uživatele notebooku, který bude prakticky stále v dosahu sítě, tolik nezajímají. Překvapující je údaj výdrže, který podle výrobce a programu Mobile Mark 2007 činí až 3 hodiny a 15 minut, což dle mého odhadu bude při téměř absolutní nečinnosti. Rozhýbejte pořádně grafickou kartu a procesor a pochybuji, že notebook „přežije“ přes hodinu.

Na poli konektivity není dnes moc čím udivovat, nejméně tedy do příchodu USB 3.0 nebo třeba bezdrátových USB, Toshiba G50 je zde tedy vybavena standardně: Wi-Fi a/g/draft-n, gigabitový ethernet, Bluetooth modul a analogový modem. Po bocích notebooku dále najdeme 3 běžná USB 2.0 plus jeden konektor eSATA / čtvrté USB a navíc i FireWire port, dvojici audiojacku s podporou S/PDIF, HDMI port pro digitální a externí VGA pro analogový obrazový výstup, jeden slot pro ExpressCard a slot pro paměťové karty (MMC, MS, MS Pro, SD, xD). Poslední dva konektory souvisí s další multimediální výbavou, je zde totiž i vstup pro TV anténu a dva IR porty pro dálkové ovládání.

Protože jde o drahý multimediální notebook, musí se výrobce předvést taky nějakým nadstandardem, a zde 1,3Mpx webkamera a mikrofon, přestože je notebook také obsahuje, nestačí. Specialitou se tak stává čtyřjádrový HD (high definition) procesor určený k dekódování HD videa a hlavně k přepočítávání DVD filmů na HD rozlišení, své uplatnění najde i ve změně formátů (převádějte DVD na .avi :-D ). Druhou třešničkou je hybridní (digitální DVB-T/analogový) TV tuner s možností připojení externí TV antény. Vzhledem k faktu, že z „povětří“ více než rozlišení 1080i (1080 řádků prokládaně) nechytíte, Full HD displej plně nevyužijete (stačil by HD Ready). Notebook sice nabízí efektně podsvětlený multimediální panel, ovšem u srdce spíše zahřeje dodávané dálkové ovládání. Reproduktory hrdě nesou značku Harman/Cardon a vedle dvou středovo-výškových je zde i jeden subwoofer. Díky velikému šasi to nejsou naprosto miniaturní chrchlátka, a tak je slušná pravděpodobnost, že zvuk bude na nadprůměrné úrovni. Jejich podsvícení na zvukové kvalitě nijak nepřidá, ale extravagantní je dost. Navíc zvuk splňuje certifikaci Dolby Sound Room. Na slušné úrovni je i zabezpečení, TPM čip sice v nabídce není, ale čtečka otisků prstů ano.

Toshiba G50 je vybavena operačním systémem Windows Vista Ultimate, firemními ovladači a utilitami (Toshiba EasyGuard, Config Free atd.), ale také slušnou snůškou bloatware (McAfee Internet Security Suit, Google Desktop a Picasa, Ulead DVD Movie Factory, MS Works a Office, vesměs trial verze). Záruka je platná 24 měsíců a lze jí za příplatek dále rozšířit.

Doporučená koncová cena pro Toshibu Qosmio G50 v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T9400 (2,53 GHz, 6 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), 3 GB RAM, grafikou NVIDIA GF 9600M GT, 2x SATA HDD 500 + 320 GB 5400 rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB, eSATA, Bt a s Windows Vista Ultimate je 49 508 Kč bez DPH (59 024 Kč s DPH).

Představení

Diskuse