VBI Maya - levný kulturista

15. 6. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud se poohlížíte po notebooku, který má mít pořádný výkon na hry a přitom je rodinný rozpočet lehce napnutý, mohla by vás zaujmout nová sestava od VBI. Disponuje Core 2 Duo procesorem, dedikovanou kartou od ATI, velkým a rychlým diskem, navíc je zde i technicky pokročilý 15'' displej. A cena se vejde do 17 000 Kč bez DPH.

VBI Maya - levný kulturista

Ač jsou nejpravděpodobnější cílovou skupinou tohoto notebooku studenti, Maya určitě míří do širšího cíle – zajímavá může být pro kohokoli, kdo má hlouběji do kapsy a přitom potřebuje opravdu výkonný notebook. Ostatně pro hráče se mi zdá opravdu jako dělaný, i když postrádá divoký design s mimozemským obličejem, rudé podsvětlení a slovutnou značku na víku. Vhodný ale může být třeba i pro studenta techniky, který potřebuje přijatelný výkon pro AutoCAD, nebo pro rodinu jako mobilní multimediální centrum.

Obvyklou slabinou notebooků v ceně do 20 000 Kč bez DPH je levněji působící šasi – zejména u těch výkonných. Ani zde tomu nebude příliš jinak, šasi je pouze z plastů, a tak při přenášení je třeba být o něco opatrnější než na notebooky s magnéziovou či hliníkovou konstrukcí. Rozměry těla jsou 374 x 245 x 32,6 mm, hmotnost je perfektně průměrná – 2,75 kg v této třídě představuje jakýsi středový bod. Mobilita odpovídá těmto údajům, na práci v terénu to moc není, ovšem odnést Mayu v batohu do školy nebo si jí vzít na vesnici k babičce problém nebude.

Displej se vyznačuje velice zajímavými charakteristikami, byť kvalitu lze posoudit až s konkrétním kusem v ruce. 15,6'' obrazovka má stále módnější rozlišení 1366 x 768, je tedy HD ready, o zdroj světla se navíc starají diody (LED), které jsou jednoznačně krokem kupředu a měly by se co nejdříve objevovat ve všech noteboocích, přeci jen je jejich cena už velice blízko té s CFL trubicemi. Displej je leštěný, což osobně moc nepreferuji, ale na hry či filmy to má své opodstatnění. Pro pohybování kurzorem je zde standardní dvoutlačítkový touchpad.

Úctu na Maye budí především hardwarové vybavení, a není se čemu divit. Procesor Intel Core 2 Duo T6400 (2,0 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB, 35 W TDP) sice nikdy nepatřil mezi špičku v nabídce, ale dává jistý základ výkonu a brzdou ve hrách nebude. Doplněn je čipsetem PM45, takže je jasné, že se můžeme těšit i na dedikovanou grafiku. U VBI Maya byla vybrána součástka od AMD/ATI – Mobility Radeon HD 4650 s 512 MB DDR3 vlastní paměti. To je karta střední třídy nejnovější generace, vyráběna je 55nm procesem a s 320 unifikovanými stream procesory nemá nejmenší problémy s akcelerací HD videa ani i novějšími hrami (výkony kolem 6500 bodů v 3DMark06). Ve dvou modulech zde najdeme celkem 4 GB RAM typu DDR3-1066, které také mají ke čtyřpístkovým kotoučovým brzdám hodně daleko :-)

Další zajímavou součástkou je pevný disk. Disponuje kapacitou 320 GB, což je stále ještě lehký nadprůměr, navíc má 7200 ot./min. Má tedy všechny předpoklady podávat zajímavé výkony, navíc je napojený přes SATA II (3 GB/s) , takže pokud by vám stále ještě nestačil, nebude problém ani s připojením SSD druhé generace. Oproti tomu optická mechanika nic přehnaně zajímavého nenabízí, ale Super Multi DVD vypalovačka s podporou DL, a tedy všech dostupných formátů včetně DVD-RAM, je také dobrý základ. Použitý Li-Ion akumulátor má 6 článků a měrnou kapacitu 5200 mAh. Vzhledem k energeticky náročným komponentám (procesor, grafika) se však nedá očekávat příliš dlouhá doba výdrže na baterii, výrobce neuvádí ani orientační údaj.

Maya také obsahuje vše potřebné k propojení se světem. Najdeme zde Wi-Fi adaptér Intel 5100 Series a/b/g/draft-n , gigabitový ethernet, Bluetooth i analogový modem. V oblasti portů je snad jedinou viditelnou slabostí chybějící eSATA port v kombinaci s některým ze čtyř USB 2.0 portů. K trojici audiojacků můžeme přidat také dvojici obrazových výstupů, je zde jak digitální HDMI, tak analogový externí VGA port. Pro rozšíření možností notebooku můžete použít úzký ExpressCard slot (34mm) a potíže nebudou ani s paměťovými kartami MMC, MS, MS Pro, a SD. Pro pohodlnější komunikaci pak máte k dispozici webkameru, perfektní zabezpečení obstará kombinace TPM čipu a čtečky otisků prstů.

Nepříjemností VBI notebooků je fakt, že v základní ceně jsou bez operačního systému. V konfigurátoru však můžete vybírat z Windows Vista všech běžných edicí. Pozitivní však je, že notebook neobsahuje ani žádný bloatware. Záruka je 24 měsíců bez rozlišení kupujícího.

Doporučená koncová cena pro VBI Maya v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T6400 (2,0 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 4 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD 4650, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt a bez operačního systému je 16 819 Kč bez DPH (20 015 Kč s DPH).

Představení

Diskuse