VBI Monaco - i s knížecí grafikou levně

2. 2. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

VBI Monaco je z hlediska hledání proluk na trhu velice zajímavý stroj. Podle všeho totiž míří do domácností, kde už mají nemajetného, ale náruživého náctiletého hráče. 15'' notebook nabídne starší, ale dostačující procesor Intel Pentium Dual Core, ale také silnou dedikovanou grafickou kartu, velký disk i běžnou výbavu mainstreamových přístrojů. Doporučená koncová cena přitom zůstala stále pod 15 000 Kč bez DPH.

VBI Monaco - i s knížecí grafikou levně

O noteboocích z bývalého programu VBI se toho napsalo už mnoho, odborníci i „stylaři“nad nimi ohrnují nos, mnozí uživatelé je ale mají rádi a na tržby si u VBI také nemohou až tak stěžovat. Šasi je od firmy Compal s označením HL90. Je vyrobeno jen z plastů, což ovšem u notebooku této cenové kategorie nepřekvapí. Plasty mají černou barvu a nehrají si na žádný klavírní „superlesk“ lak, takže nebude žádný problém s udržením povrchů v čistém, tedy neohmataném a nemastném stavu. Rozměry jsou 355 x 257 x 35,2 mm, hmotnost činí 2,7 kg, což je pro 15'' notebook lepší průměr.

15'' displej je usazen ve víku, které má pro mě jednu zajímavost - poměrně krátký kloub, po stranách je tedy relativně dost volného prostoru.. to většina dnešních notebooků (často se „zasouvacím“ víkem za zadní stranu notebooku) jde úplně jinou cestou. Designově to sice vůbec nic neznamená, ale přijde mi to maličko retro. Ovšem od mých dojmů k faktům: displej má při 15,4 palcích úhlopříčky rozlišení 1440 x 900 bodů (WXGA+) a podsvícení běžnou katodovou trubicí. Povrch displeje je leštěný, a tak je barevné podání i kontrast pro domácí používání plně dostačující, leštěné displeje mívají své mušky spíše při mobilním nasazení, a s tím se u podobného notebooku zas tolik nepočítá. Dobře mu bude na stole v kontrolovaném osvětlení a je jedno, jestli doma, na chatě nebo ve škole.. K ovládání kurzoru slouží dvoutlačítkový touchpad, na pozici rolovacího tlačítka je integrovaná čtečka otisků prstů.

Jak jsem psal již v úvodu, hardwarové osazení je poměrně zajímavé a snaží se zachytit velice konkrétní skupiny uživatelů. Na notebooku je totiž znát jak snaha hodně ušetřit, tak mít atraktivní křemíková lákadla. Dokladem prvního je použití postaršího procesoru Intel Pentium Dual Core T3200 (2,0 GHz, 1 MB L2 cache, 667 MHz FSB), který je vyráběn ještě 65nm technologií a ve výkonnostních testech asi zářivou hvězdou nebude – také se objevuje v těch opravdu nejlevnějších sestavách. O další technologie se ovšem obávat nemusíte, přes slabší hrubý výkon počítače vás přenese moderní čipset Intel PM965. Ovšem dedikovaná grafická karta, to je jiná. Ostatně především odtud jsem bral svůj odhad cílové skupiny – u levného multimediálního notebooku by na filmy a jakoukoli představitelnou práci bohatě stačila integrovaný čip, kartu NVIDIA GeForce 9600 GT s 512 MB paměti využijí domácí uživatelé asi opravdu jedině na hry. A vzhledem k tomu, že se v nabídce jedná o druhou nejvyšší možnost ve střední třídě, nemusíte se o výkon nijak bát, karta solidně rozhýbe i nové a náročnější hry. Užší hrdlo ovšem mohou představovat osazené 2 GB RAM, i když jediný modul DDR2-800 dává slušnou možnost rozšíření a vzhledem k tomu, že notebook je standardně bez OS, nemusíte nutně použít paměťově náročné Visty.

Pro ukládáni dat slouží 320GB pevný disk Seagate Momentus se SATA rozhraním a 5400 ot./min. To je bezesporu další ze světlých míst tohoto přístroje. Sekunduje mu optická mechanika Super Multi DVD DL. Celkem překvapivou kapacitu nabídne i baterie – Li-Ion článek s 9 články a kapacitou 7200 mAh se běžně u „patnáctek“ nevidí, ovšem vzhledem ke žravé grafické kartě doba výdrže až tak nadstandardní nebude, i když očekávám slušný nebo i nadprůměrný výsledek. Odhadnout si jej ale netroufnu a výrobce se o tuto informaci s případnými uživateli nepodělil.

Ošizeni nebudeme ani stran datových rozhraní, pevný základ tvoří Wi-Fi adaptér a/b/g/draft-n, gigabitový ethernet a Bluetooth modul. Po obvodu těla přístroje najdeme celkem tři USB 2.0, tři audiojacky, port externího VGA a HDMI konektor, čtečku paměťových karet (MMC, MS, MS Pro, SD) a ExpressCard slot. Jak je zmíněno výše, je zde i čtečka otisků prstů, složí především k urychlení přihlašování, ovšem vzhledem k absenci TPM modulu to není nijak převratný bezpečnostní prvek.

Stejně jako všechny výrobky VBI, i Monaco je dodáváno bez operačního systému a předinstalovaného software. Příplatkově jsou v nabídce Windows Vista, případně zadarmo Mandriva Linux (+poplatek za instalaci), zaplatit musíte i za případnou OEM verzi MS Office. Zdarma najdete v balení ještě CD s trial verzí NOD 32 antivirus, případně i Nero 7 Essentials. Doba záruky je 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro VBI Monaco v konfiguraci s procesorem Intel Pentium Dual Core T3200 (2,0 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 2 GB RAM, NVIDIA GF 9600m GT, SATA HDD 320 GB 5400 rpm, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a bez OS je 14 961 Kč bez DPH (17 804 Kč s DPH).

Představení

Diskuse