VBI Phoenix - s SSD mobilně i levně

9. 3. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dnes se seznámíme s Phoenixem, což je zástupce mobilních řešení od VBI.cz. Jako obvykle je jeho výhodou hlavně cena, ovšem procesor Core 2 Duo, 13'' širokoúhlá obrazovka nebo i čtečka otisků prstů ukazují, že jde o notebook slušně vybavený. Ovšem nejvíce pyšný je Phoenix za 64GB SSD v přístroji s doporučenou koncovou cenou u 16 000 Kč bez DPH.

VBI Phoenix - s SSD mobilně i levně

Ani u low-cost výrobce notebooků VBI nesmí chybět malý, lehký a mobilní notebook určený pro cestování a snadnou přenositelnost. V nabídce VBI jsou i další malé modely, ovšem na šasi ASmobile S37EP jsou založeny hned dva modely, Avenue a Phoenix, liší se pouze jedinou součástkou, a na tu včas a důrazně upozorním.

Šasi se nejspíše snaží svým designem přiblížit některým luxusnějším značkám notebooků, tvar je relativně povedený, ovšem bílá barva víka a částí kolem kloubů a také boků přístroje ve mně vzbuzuje především dojem nepraktičnost, jak znám sám sebe, notebook by brzy měl po celém těle stejnou barvu jakou má opěrka pro ruce či rámeček displeje – šedivou. Na mě osobně tato kombinace příliš dobrý dojem nedělá, ale je to věc osobního vkusu. Rozměry šasi, které je zřejmě celé z plastu, a tak je záhodno být během pohybu k notebooku patřičně něžný, jsou 320 x 235 x 28,5 mm. Hmotnost 1,95 kg dává tušit, že se s Phoenixem nenadře ani štíhlá slečna.

Displej má úhlopříčku 13,3'', je to kompromis mezi miniaturními 12'' nebo dokonce 10'' mini-notebooky a častějšími 14'', u kterých se ovšem obtížněji sráží hmotnost. Obrazovka je širokoúhlá, má lesklou úpravu (což oceníte spíše v místnosti než pod širým nebem s proměnlivými světelnými podmínkami) a rozlišení WXGA (1280 x 800 pixelů). Ve víku nechybí ani webkamera. Kurzor se ovládá pomocí třítlačítkového touchpadu.

Pro dosažení minimální ceny se v notebooku objevují i nějaké kompromisy. Prvním je použitý procesor. V popiscích sice najdete Intel Core 2 Duo T3200, což na první pohled vypadá jako přijatelný procesor nižší třídy, ovšem znalejší uživatelé jistě zpozorní. Při podrobnějším zkoumání totiž zjistíte, že procesor T3200 se specifikacemi 2,0 GHz, 1 MB L2 cache a 667MHz FSB je Pentium Dual Core. Dalším kouskem do našeho puzzle má být čipset PM965, což je nejspíše další renonc, protože výkonové (PerforMance) čipsety neobsahují integrované grafické čipy, ovšem VBI tvrdí, že právě v Phoenixu či Avenue je GMA X3100. To už je poněkud pravděpodobnější než PM verze čipsetu, protože toto řešení je relativně levné, energeticky nenáročné a dostatečné pro prakticky všechnu práci vyjma 3D her či náročných modelovacích programů. RAM je realizována jedním 2GB DDR2-667 modulem, výjimečně není problém zjistit i výrobce, je jím prověřená společnost Kingston. Druhý slot zůstává volný pro případné rozšíření.

Největší chloubou modelu Phoenix a také jediným rozdílem mezi ním a Avenue je diskové úložiště. I při tak příznivé ceně najdeme v Phoenixu 64 GB SSD od firmy Transcend. Výhodou SSD, což jsou disky založené na flash pamětech, energetická nenáročnost a odolnost proti nárazům, u některých i vyšší přenosová i čtecí rychlost. Avenue obsahuje klasický pevný disk s rotujícími magnetickými plotnami. Má kapacitu 250 GB a rychlost otáčení 5400 ot./min. Naopak optická mechanika je pro oba notebooky stejná, je to běžná DVD Super Multi DL vypalovačka. Lithium-iontová baterie má šest článků a měrnou kapacitu 4800 mAh, dobu výdrže výrobce neuvádí.

Konektivitu zajišťuje jak Wi-Fi adaptér a/b/g/draft-n a gigabitový ethernet, tak Bluetooth a analogový modem. Dále jsou zde tři USB 2.0 porty, jeden port FireWire, trojice audiojacků s podporou S/PDIF, VGA výstup a dokonce již málo používaný port S-Video. Ten mi přijde naprosto zbytečný, naopak bolestivě chybí digitální výstup pro obraz, ideálně HDMI. Nakonec nám zbývají dva sloty, totiž ten pro ExpressCard a pro čtečku paměťových karet 5v1 (MMC, MS, MS Pro, SD, xD). Na počítači je pro snazší přihlašování také čtečka otisků prstů, ovšem bez TPM čipu.

Jak je u VBI notebooků zvykem, je dodáván bez operačního systému, ale je možné si přikoupit Windows Vista (Bussines, Home Basic, Home Premium, Ultimate), Windows XP, nebo linuxová distribuce Ubuntu, Mandriva a OpenSuSE, případně přidat MS Office a vypalovací program Nero. Záruka běží po dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro VBI Pheonix v konfiguraci s procesorem Intel Pentium Dual Core T7300 (2 GHz, 1 MB L2 cache, 667 MHz FSB, 35 W TDP), 2 GB RAM, integrovanou grafikou Intel GMA X3100, SSD 64 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, FireWire, Bt a bez OS je 16 083 Kč bez DPH (19 139 Kč s DPH).

Model VBI Avenue, lišící se pouze záměnou SSD za HDD 250 GB 5400 rpm stojí 13 776 Kč bez DPH (16 393 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse