UMAX VisionBook M770SU - dostupná a lehká ''sedmnáctka''

26. 1. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Novinka společnosti UMAX se může pochlubit elegantním designem, 17'' displejem a na své rozměry velmi zajímavou hmotností pod 3 kg. I přes procesory Core 2 Duo a dedikovanou grafiku NVIDIA se podařilo doporučenou koncovou cenu konfigurace bez OS dostat téměř na 15 000 Kč bez DPH.

UMAX VisionBook M770SU - dostupná a lehká ''sedmnáctka''

Umax VisionBook M770SU je notebook, který bude po většinu času na pracovním stole plnit úlohu běžného stolního počítače, přestože ani jeho hmotnost, která činí na poměry 17" notebooků velmi lehoučkých 2,9 kg, ho nevylučuje z častějšího přenášení.

Již na první pohled se jedná o elegantní notebook, který je po vzoru dnešních trendů vyroben z lesklých plastů. Víko notebooku je z vnější strany tvořeno černým plastem, na kterém chybí jakékoli další prvky včetně loga výrobce. Po otevření přístroje upoutá zajímavě ztvárněné kontrastní černé a bílo-stříbrné barevné plochy. Vrchní část počítače, ve které je uložen displej, nabývá tmavých odstínů, základní část s klávesnicí a touchpadem je pak laděna do světlých odstínů. Rozměry přístroje jsou 397 x 282 x 39 mm.

Lesklý displej s úhlopříčkou 17 palců nabídne rozlišení 1440 x 900 bodů. Nad ním se pak ještě nachází webová kamera s rozlišením celé dva megapixely. K ovládání slouží klávesnice s ořezanou numerickou částí a poměrně malý světlý touchpad s tlačítky tvořenými jedním kusem plastu a vyznačenou rolovací plochou na pravé straně. O kousek výše je v mírné prohlubni uložena bílá klávesnice s vyhrazeným blokem pro psaní číslic. Popisky kláves jsou černé, speciální funkce, které vyvolá stisk tlačítka v kombinaci s funkční klávesou Fn, jsou označeny modrou barvou. Mezi klávesnicí a touchpadem je ještě umístěn mikrofon. Všechny indikační LED, které se na počítači nacházejí, jsou umístěny v levé spodní části základy. Posledními prvky, které se na spodní části základny nacházejí, jsou tři zkratková tlačítka v levé části pod displejem a tlačítko pro zapnutí/vypnutí počítače v pravé vrchní části.

Notebook je na dnešní dobu poměrně netradičně založen na "value" čipové sadě společnosti SiS, konkrétně verzi SiS M671DX (+ SiS 968). Uživatel si při objednávce může zvolit ze dvou možných procesorů, levnějšího Intel Core 2 Duo T5800 nebo o něco dražšího, ale výkonnějšího a energeticky úspornějšího P8400. Standardní 2 GB DDR2 667 MHz operační paměti je možné rozšířit na maximálně 4 GB. Grafická karta NVIDIA GeForce 9300M GS má 256 MB vlastní grafické paměti (512 MB TurboCache) a svým výkonem je vhodná pro většinu multimediálních i ostatních běžných činností a hraní méně náročných her.

Co se týče pevného disku, má uživatel také na výběr ze dvou variant, a to té levnější, která nabídne prostor 250 GB, nebo dražší s kapacitou 320 GB. Pro oba disky je shodná rychlost 5400 ot./min. i připojení přes rozhraní SATA. I v případě použité optické mechaniky se jedná o běžný standard s podporou dvouvrstvých médií i formátu DVD-RAM. Mechanika s podporou Blu-tay není ani součástí volitelné výbavy.

Komunikaci notebooku s okolím zajišťuje 100Mbps síťová karta, bezdrátová Wi-Fi karta s podporou standardů 802.11 b/g nebo dnes již téměř nepoužívaný modem. Komunikaci se zařízeními na kratší vzdálenosti pak zvládne vestavěný Bluetooth modul. Výbava konektory obsahuje 3 USB porty, VGA výstup na monitor, Express Card rozhraní, čtečku paměťových karet 7v1 (MS/ MS Pro/ SD/ MMC) a tři audio konektory. O lepší zabezpečení se pak postará čtečka otisků prstů.

Do multimediální výbavy můžeme zahrnout kromě již zmiňovaného mikrofonu a webové kamery také dva reproduktory a podporu S/PDIF výstupu. Uživatele digitálních fotoaparátů a podobných přístrojů potěší již také zmíněná čtečka paměťových karet.

O napájení se stará Li-Ion akumulátor s kapacitou 4400 mAh, který by měl vydržet na zhruba 2 hodiny provozu v kancelářských programech. Volitelně je možné dokoupit také větší akumulátor s kapacitou 7200 mAh. Umax VisionBook je možné zakoupit bez operačního systému, případně se systémem Windows Vista Home Premium a Windows Vista Business. Součástí dodávky je vypalovací software Nero, přehrávač DVD PowerDVD a ovladače pro operační systémy Windows Vista i XP.

Cena Umaxu VisionBook M770SU začíná na hodnotě 15 990 Kč bez DPH (19 028 Kč vč. DPH) za model s procesorem Core 2 Duo T5800, 2 GB RAM, 250GB pevným diskem a bez operačního systému. Model s procesorem Core 2 Duo P8400, 2 GB RAM, 320GB pevným diskem a operačním systémem Windows Vista Business a dvouletou zárukou činí 20 790 Kč bez DPH (24 740 Kč s DPH). Standardní záruční doba činí 2 roky, za poplatek 3000 Kč bez DPH ji lze rozšířit na 3 roky.

Představení

Diskuse