Umax VisionBook TN121R - lidový tablet

29. 6. 2009 07:00    Rubrika: Představení    Autor: František Doupal

Malý 12ti palcový model od Umaxu zaujme svou konstrukcí - patří totiž do kategorie nazývané Tablet PC, která umožňuje počítač používat také jako 'poznámkový blok'. Podobně jako jeho předchůdce nabídne velmi zajímavou cenu umožňující pořízení počítače i uživatelům, pro které byly dříve výhody tabletů kvůli vysoké ceně zapovězeny. Doporučená koncová cena TN121R začíná již na hranici 20 tisíc Kč bez DPH.

Umax VisionBook TN121R - lidový tablet

Počítače TabletPC jsou oproti svým „běžným“ konkurentům odlišné v několika ohledech. Tím prvním je možnost odklopení displeje, jeho otočení a přiklopení zpět ke klávesnici, díky čemuž vznikne speciální režim – tablet. Ten umožní notebook díky dotykovému displeji používat jako poznámkový blok např. pro zápis poznámek, náčrtů či obsluhu aplikací. Především tyto konstrukční změny stojí za obecně vyšší cenou celého řešení.

Dalším rozdílem bývá použití méně výkonných komponent ve snaze navýšit výdrž při práci na baterii a zachovat minimální hmotnost. Postupně se ale nevýhody smazávaly a tyto počítače se stávaly dostupnější i pro běžné uživatele – tedy např. pro studenty, kde se jejich používání přímo nabízí. Jedním z takových modelů je právě dnes představovaný Umax VisionBook 121RT.

Při prvním pohledu na nový Umax si nemůžete nevšimnout tolik „populárních“ leskle černých ploch, které kromě vnější části víka displeje pokrývají také vnitřní rámeček displeje a část základy pod klávesnicí. Ve vrchní otevřené části počítače je kromě displeje a webové kamery umístěna také čtečka otisků prstů a ovládací prvky, které usnadní používání v otevřeném stavu, tedy v režimu „tabletu.“ Do tohoto režimu je možné notebook „přeměnit“ díky jednomu otočnému mechanismu, který výrobce klasicky umístil do prostřední části spodní hrany displeje. Displej s úhlopříčkou na 12 palců se může pochlubit běžným rozlišením 1280 x 800 bodů a lesklým povrchem.

Spodní část displeje kromě klávesnice, jejíž rozměry a rozložení vycházejí z dostupných rozměrů, obsahuje také touchpad se dvěma tlačítky, který bude mít kvůli dotykovému displeji zřejmě menší využití než u svých „nedotykových“ kolegů. Na čelní hraně se pak nachází řada indikačních diod, přepínač bezdrátové síťové karty a tři audio konektory. Abychom byli exaktní, musíme před přechodem k dalším vlastnostem prozradit také rozměry – ty činí 299 x 219 x 21 – 35 mm. Hmotnost činí se základní baterií přesně 2 kg.

Pojďme se podívat na hardwarovou výbavu schovanou uvnitř přístroje. Čipovou sadu Intel 965GM může podle přání uživatele (velkou část parametrů si může uživatel upravit podle svých potřeb ve webovém konfigurátoru na stránkách výrobce) jeden z procesorů Intel Core 2 Duo T5500, T5850, T8300 či T9300. Operační paměti se pak v přístroji mohou nacházet 2 nebo rovnou 4 GB. O zpracování grafiky se stará starší integrovaný čip Intel X3100, který si pracovní paměť nasdílí z celkové systémové operační paměti.

Pevný disk s kapacitami od 250 do 400 GB (5400 ot./min, SATA) je doplněn o běžnou DVD vypalovačku. Možnosti komunikace jsou rovněž standardní – nechybí klasická LAN ani bezdrátová síťová karta Wi-Fi, stejně tak se uživatel může spolehnout na přítomnost rozhraní Bluetooth. V případě potřeby je možné volitelně osadit také datový 3G modul s podporou technologie HSDPA příplatek 4000 Kč bez DPH.

V nabídce rozhraní se může uživatel „těšit“ na tři USB porty, VGA, Fire-Wire, ExpressCard, čtečku paměťových karet a čtečku otisků prstů. Notebook je standardně dodáván s menší baterií o kapacitě 2400 mAh, která poskytne energii pro zhruba 2 hodiny provozu. V případě potřeby je v nabídce i kapacitnější baterie (4400 mAh) s výdrží zhruba 3,5 hodiny, která ovšem již navýší hmotnost počítače.

Notebook je možno pořídit s operačním systém Windows Vista Home Premium či Business nebo také zcela bez operačního systému. Součástí dodávky jsou kromě ovladačů pro Windows Vista i XP také vypalovací balík Nero a multimediální přehrávač PowerDVD. Standardní dvouletou záruku je možné za 2990 Kč bez DPH prodloužit o jeden rok, tedy na celkové tři roky.

Doporučená koncová cena modelu Umax TN121R v konfiguraci s procesorem Intel Core 2 Duo T5850, 2 GB operační paměti, 320 GB pevným diskem, 2letou zárukou, operačním systémem Windows Vista Home Premium a menší baterií činí 20 690 Kč bez DPH (24 621 Kč s DPH).

Představení

Diskuse