Acer Aspire 7740G - stroj na filmy

10. 5. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Mít doma velkou hlučnou krabici už vás nebaví, přitom nechcete tak moc slevovat z pohodlí velké obrazovky a počítač máte tak rádi, že byste si ho nejraději brali i do postele? Odpovědí může být tento 17'' notebook s moderním procesorem Intel Core i3, technologicky zdařilou velkou obrazovkou, externí grafickou kartou, která zvládne každý film a navíc velikým úložným prostorem na pevném disku. Počítač (jako) dělaný pro milovníky filmů je k mání za doporučenou koncovou cenu jen lehce přes 16 000 Kč bez DPH.

Acer Aspire 7740G - stroj na filmy

Acer Aspire 7740G je na první pohled celkem jednoduchý „velký“ notebook, který je jasně určen pro domácí multimédia. Vzhledem k váze i obyčejnému plastovému šasi to není zrovna pracant, grafika není typicky herní, i když na ní spustíte i nové hry, pokud jen trochu přiškrtíte detaily. Nejlepší použití prostě vidím v tom, že si počítač vezmete do postele (nebo na chatu apod.) a místo na deštivý večer za oknem se budete dívat na DVD s oblíbeným filmem nebo nejnovější díly Big Bang Theory.

Designově žádné nadšení, alespoň u mě, nevyvolává, ale také to není stylovka na chlubení. Jednoduché linie a mírně oblé tvary odpovídají potřebám domácích uživatelů, notebook zase není žádná cihla a koneckonců svůj úkol bude plnit perfektně. Při rozměrech 411 x 274 x 40 - 45 mm zbylo spousta místa na plnohodnotnou klávesnici i s numpadem a ani nebylo potřeba klávesy nějak zvlášť zmenšovat či zužovat. Místa zbylo dost i pro pohodlné opěrky pod ruce a velký dvoutlačítkový touchapd, který podporuje gesta. Hmotnost 3,2 kg se šestičlánkovou baterií pak naznačuje, že mobilita nebude nic moc, i když v rámci kategorie to nijak špatné není, najdou se i podstatně těžší sedmnáctky.

Asi nejdůležitější součástkou tohoto notebooku bude displej, přeci jen se od něj odvíjí kvalita sledování filmů a vlastně i her, a multimédia jsou pro tento stroj to pravé. 17,3'' širokoúhlá displej má rozlišení HD+, tedy 1600 x 900 pixelů, LED podsvícení, které je velkorozměrových displejů obzvláště praktické, protože CFL trubice někdy mívaly už problémy prosvítit celou plocho obrazovky, což vedlo k šednutí barev a podobným problémům, navíc dlouhé trubice byly obzvláště „žravé“. Povrch notebooku je leštěný, u Aceru této úpravě říkají CineCrystal – další narážka na filmy :-)

Základem pro počítání nul je nejlevnější, ale pořád výkonný a moderní procesor Intel Core i3 330M (2,13 GHz, 3 MB L2 cache, DMI 2,5 GT/s, TDP 35 W), který bohužel nepodporuje technologii Turbo Boost, celou řadu ostatních v čele s Hyper-Threadingem ovšem zabudovanou má. Čipset Intel HM55 Express už nemá na starosti paměťový řadič, ten je také integrovaný v procesoru. Zato zajišťuje komunikaci s grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 5470 s 512 MB DDR3 VRAM. Karta podporuje DirectX 11, Open GL i CL a zejména hardwarovou akceleraci videa. Paměťový systém je zajištěn paměťmi DDR3-1066 o celkové kapacitě 4 GB ve dvou modulech.

Pevný disk má královskou kapacitu 640 GB dostupných přes SATA rozhraní a s rychlostí rotace 5400 ot./min. Takovýto disk už hned tak nezaplníte a větší se dnes do notebooků ani neinstalují. Optická mechanika je typu DVD Super Multi a zvládá všechny standardní formáty. Acer zmiňuje i možnost Blu-ray mechaniky, zatím však v ČR žádná podobná konfigurace k dispozici není. Možná v budoucnu. K notebooku se dodává i šestičlánková Li-Ion baterie s výkonem 48,8 W a kapacitou 4400 mAh, výrobce udává dobu výdrže až 3,5 hodiny, ale to jistě se staženým jasem displeje na minimum a jen nízkého využívání potenciálu procesoru i grafické karty.

Konektivita sestává z Wi-Fi adaptéru pro pásma b/g a gigabit Ethernetu (10/100/1000 Mbit/s) a Bluetooth 2.1+EDR adaptéru, navíc se zde opět shledáváme se stařičkým analogovým modemem.. Výbava konektory je spíše střízlivá, ale velice praktická – do čtyř USB konektorů zapojíte téměř cokoli, analogový i digitální obrazový výstup (HDMI a externí VGA) hodně nahrávají univerzalitě použití, nechybí ani trojice audiokonektorů (mic/line in/line out). Pokud máte rádi videokonference, nemějte obavy, webkamera Acer Crystal Eye a mikrofon jsou v nabídce. Poslední v nabídce je čtečka paměťových karet 5v1 (MMC, MS/Pro, SD, xD).

Notebook je vybaven operačním systémem Windows 7 Home Premium, řadou více či méně zbytečného software (Acer Arcade Deluxe, GridVista, eRecovery Management, NTI Media Maker a trialy McAfee Internet Security a MS Works 9 a Office Home and Student 2007) a dvouletou zárukou.

Doporučená koncová cena pro Acer Aspire 7740G v konfiguraci s procesorem Intel Core i3 330M (2,13 GHz, 3 MB L2 cache, DMI 2,5 GT/s, TDP 35 W), 4 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD5470, HDD 640 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, Bt a s Windows 7 HP činí 16 290 Kč bez DPH (19 625 Kč s DPH).

Představení

Diskuse