Acer Aspire One 532 - s 3G modemem v 1 kg

22. 2. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Přestože nějakou dobu zažívaly nejmenší mini notebooky ústup ze slávy, v poslední době se ty s 10'' obrazovkou opět objevují. Aspire One 532 vedle toho nabídne inovovaný Intel Atom, opravdu slušnou výdrž na baterie a volitelně i 3G modem pro neustálou konektivitu. V základní výbavě navíc doporučená koncová cena začíná už pod 6500 Kč a ani nejdražší sestava nepřesáhne hranici 9000 Kč bez DPH.

Acer Aspire One 532 - s 3G modemem v 1 kg

V jednu chvíli to vypadalo, jako by to s mini notebooky mělo dopadnout jako s VW Golfem – z malého, jednoduchého a levného přerostou ve velké, reprezentativnější a dražší. Naštěstí se zase objevují snadno dostupné 10'' přístroje, o tom mluví i doporučená koncová cena. Aspire One je je jako dělaný pro domácí používání, výborný může být i pro studenty do školy, a to třeba i té střední. Odpovídá tomu i exteriér, což je pro mě osobně spíše nevýhodou, ale leckdo může krásně lesklý povrch ocenit jako prima módní doplněk. Tvar netbooku je jinak vcelku jednoduchý a elegantní, to by mělo vyhovovat komukoli.

Tělo mini notebooku má rozměry 258,5 x 185 x 25,2 mm, takže se až na tloušťku vejde do desek o rozměru A4. 2,5 cm je ale také obdivuhodně málo. Při nejvyšší hmotnosti 1,25 kg jde pořád o výborně mobilní netbook, se kterým se můžete vydat kamkoliv na celý den, navíc s menší baterií lze ještě 15 deka ušetřit.

Displeje mají úhlopříčku 10,1'' a jednu velice neobvyklou a veskrze chválihodnou vlastnost, v modelech Aspire One 532 si můžete v jednotlivých konfiguracích vybrat displej lesklý i matný, což se už dávno nevidí – jako příznivce matných displejů jsem nadšen, navíc mat je často praktičtější při cestování a složitých světelných podmínkách, i když lesk má výhodu v podání barev i kontrastu obrazovky. Kromě povrchu jsou technické údaje stejné – samozřejmě LED podsvícení, trošku nižší, ale na malé obrazovce praktické rozlišená 1024 x 600 bodů. Touchpad podporuje vícedotyková gesta, chiclet klávesnice je opravdu „ze strany na stranu“, výrobce udává, že má 93% rozměrů „dospělé“ klávesnice.

Jde o další netbook, který už je vybaven inovovaným Atomem. Úsporný procesor od Intelu má takt 1,66 GHz, 512 kB L2 cache a DMI sběrnicí. Na čipu je i paměťový řadič a integrované grafické jádro GMA 3150. Tato koncepce je výhodná jak díky jednoduššímu chlazení a koneckonců se ušetří i na křemíku. Je pochopitelné, že ani procesor, ani grafika nepodávají zrovna vysoký výkon, ale to se od nich ani nečeká. Trošku zamrzí paměťový systém, už jen proto, že z něj čerpá i grafická karta. Osazen je totiž pouze 1 GB DDR2-667, navíc podle údajů výrobce je na desce právě jen jeden paměťový slot, takže budou problémy s rozšířením paměti, která navíc může být zapojena pouze v single channel. Na práci v použitém operačním systému to stačí, ale šťastný z toho nikdo nebude.

Odstaveček o paměťových úložištích zůstane tradičně krátký, optická mechanika se totiž zcela samozřejmě nekoná. Pevný disk je klasické konstrukce, SSDéčka jsou přeci jen dražší než celý zbytek počítače dohromady. Má kapacitu 160 nebo 250 GB, rychlost rotace 5400 rpm a samozřejmě SATA zapojení. Standardně je ve všech konfiguracích šestičlánková Li-Ion baterie s kapacitou 5600mAh a dobou výdrže až 10 hodin. Navíc i tato baterie by měla být plně vestavěna do šasi a nikde nepřesahovat. Menší baterie, které jsou také k dispozici, nabízejí jen drobné snížení hmotnosti (max. 15 dekagramů) za znatelného snížení doby výdrže.

Konektivita je založena na Wi-Fi b/g/draft-n, Bluetooth 2.0+EDR, Fast Ethernet a volitelně i 3D modem (UMTS/HSPA, GSM/GPRS/EDGE a HSDPA a HSUPA), počet konektorů je spíše skromnější, i když v rámci kategorie produktu to není špatné: 3x USB, dva audiokonektory, externí VGA a slot pro paměťové karty. Nechybí ani webkamera s mikrofonem a softwarem pro videokonference.

Dodávaným operačním systémem jsou Windows 7 Starter 32bit, dalším softwarem jsou především firemní utility jako Acer eRecovery, Video Conference Manager a 3G Connection Manager, dále Adobe Reader, MS Works a Office 2007 trial, eSobi a McAfee trial. Záruka je platná jeden rok na Ičo a pro fyzické osoby - nepodnikatele po dobu dvou let.

Doporučená koncová cena pro Acer Aspire One 532 v konfiguraci s procesorem Intel Atom N450 ( 1,66 GHz, 512 kB L2 cache, DMI, integrovaná grafika GMA 3150), 1 GB RAM, HDD 250 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, Bt, 3G modem a s Windows 7 Starter 32bit je 8909 Kč bez DPH (10 690 Kč s DPH).

Představení

Diskuse