Acer Extensa 5635ZG - základ s dedikovanou grafikou

11. 1. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Jednoduchý počítač s jasně nastavenou filosofií - za minimum nabídnout maximum k práci. Základem je nízká cena, ale nesmí chybět ani trošku těch technologií. V šasi s displejem o úhlopříčce 15'' tak najdeme dvoujádrový procesor, moderní dedikovanou grafiku NVIDIA, LED podsvícení, 320GB pevný disk, ale také nástin multimediálních možností a bezdrátovou konektivitu. Doporučená koncová cena se přitom pohybuje už pod 10 000 Kč bez DPH.

Acer Extensa 5635ZG - základ s dedikovanou grafikou

Modelová řada Extensa je u Aceru směřována na administrativní pracovníky, kteří nemusí firmu přímo reprezentovat, ale výhody mobilního počítače mohou využít – pokud tyto ovšem nebudou vykoupeny příliš vysokou cenou. A tak zde uvádíme další univerzální notebook s jednoduchým šasi, přijatelným hardware a cenou kolem 10 000 bez DPH. Dokáže oslovit i další uživatele, domácnosti nebo studenty? Uvidíme.

Co se šasi notebooku týče, nemá nás moc jak překvapit, na designu se určitě šetřilo také... což ale zdaleka není výtka. Notebook je celý černý, chybí na něm jakékoli výstřelky nebo „nápady“, což mě v této cenové hladině spíše uklidňuje, jednoduché linie pouzdra dávají naději, že přístroj něco vydrží. A neurazí, byť ani nenadchne. Navíc můžu upozornit ještě na jednu příjemnou vlastnost, při rozměrech 370 x 243,5 x 24,4 - 34,95 mm je totiž hmotnost 2,5 kg včetně baterie na špičce své třídy, což u někoho může při rozhodování hrát už slušnou roli.

Displej má úhlopříčku 15,6'', což je dnes u tzv. univerzálních notebooků standard, neboť až na pár posledních podivínů i business notebooky mají dnes poměr stran displeje 16:9. Rozlišení je HD ready, tedy 1366 x 768, což pro tuto úhlopříčku standardní základní rozlišení. Sympatické je, že i v této cenové kategorii má podsvícení pomocí LED. U všech větších notebooků už je samozřejmostí webkamera, ani u Aceru nedělají výjimku.

Asi nejzásadnější kompromis je v tomto notebooku u procesoru. Je použit totiž pouze Intel Pentium dual-core T4200 (2,0 GHz,1 MB L2 cache, 800 MHz FSB) a T4300 (2,1 GHz,1 MB L2 cache, 800 MHz FSB). S procesorem se počítá hlavně na kancelářskou práci a podobné nenáročné činnosti. Jak už jsem uváděl výše, grafická karta je dedikovaná, dodala ji firma NVIDIA, model GeForce G105M s 512MB VRAM. A čipsetem tak nemůže být jiná součástka než lowendový Intel GL40 Express. Do všech modelů této Extensy s písmeny ZG v názvu se navíc nedodává pouze dedikovaná grafika, ale také 3 GB DDR2 paměti ve dvou nesymetrických modulech (1 a 2 GB).

Jako úložiště dat slouží 320GB pevný disk s rozhraním SATA a 5400 ot./min. Optická mechanika umí číst a vypalovat na všechny běžné a k tomu určené CD a DVD formáty. Potud je vše v pořádku, ovšem u baterie je situace smutnější. Šestičlánkový Li-Ion akumulátor s kapacitou 4400 mAh a výkonem 48,8 Wh totiž udrží notebook v chodu podle výrobce jen kolem 2 hodin v závislosti na vytížení, což sice není u této třídy notebooků úplně neobvyklé, ale dokládá neefektivitu některých použitých součástek.

O komunikaci s okolím se starají tři dnes nejběžnější technologie – Wi-Fi adaptér b/g/draft-n, Gigabit Ethernet a Bluetooth 2.0+EDR, porty jsou, v souladu s posláním notebooku, také použity pouze ty nejnutnější: 3x USB, port externí VGA (D-Sub), zvukový vstupní jack (je zajímavé, že Acer ani v ceníku, ani na webu neuvádí zvukový/sluchátkový výstup, přesto bych to bral jako překlep a tento výstup očekával) a slot pro paměťové karty 5v1 (MMC, MS/Pro, SD, xD). Podmínky opravdu spartánské.

Acer Extensa 5635ZG se dodává s operačním systémem MS Windows 7 nebo Vista, oba ve verzi Home Premium. Kromě OS je na disku nainstalována i řada software od Adobe Readeru po McAfee Internet Security Suit trial. Obecně považuji většinu těchto programů za zbytečné až obtěžující. Na notebook je dávána dvouletá záruka.

Doporučená koncová cena pro Acer Extensa 5635ZG v konfiguraci s procesorem ntel Pentium dual-core T4300 (2,1 GHz,1 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 3 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce G105M, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a s Windows Vista HP činí 10 990 Kč bez DPH (13 188 Kč s DPH).

Představení

Diskuse