Asus B53J - ekonomický business

1. 11. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dobře vypadající a reprezentativní notebook nemusí stát vždycky ''majlant'', a to ani když jsou použity nadstandardní zabezpečovací technologie a ušlechtilé materiály. Nakolik je nutné k reprezentaci to nejlepší logo nechám na Vás, ale Asus v hliníkovém šasi s velmi zajímavou úpravou nabídne Intel Core iX procesory, integrovanou i dedikovanou grafiku, zodolněný pevný disk i TPM modul a water-proof klávesnici. A doporučená koncová cena? Jen něco málo přes 17 000 Kč (bez DPH).

Asus B53J - ekonomický business

Business notebooky bývají takovou vlajkovou lodí v nabídce každého výrobce notebooků. Jistě, do pracovních stanic se obvykle vejde mnohem více výkonu a opravdu těch nej nej technologií, ovšem obchodní třída vedle toho ještě musí reprezentovat svým vzhledem, být co nejodolnější a nejmobilnější a být solidní a „šmrnc“ najednou. Je jasné, že za dobře vykoumané propojení všech těchto vlastností si každý nechá slušně zaplatit. A co když ne?

Asus se svou B řadou – zřejmě jako Business - snaží dokázat, že to jde levněji, ve srovnání s některými konkurenty dokonce za zlomkovou cenu. Co tedy nabízí? Výpočetní komponenty se sobě podobají jako vejce vejci, takže nejprve koukneme spíše na „obal“. Ušlechtilé materiály (tím je obvykle myšleno cokoli jiného než plast) mají dobrý zvuk a u Asusu se rozhodli použít broušený černěný hliník. Potkáme se s ním na víku displeje a rámečku kolem klávesnice. Broušením vznikly dlouhé přímé linky, které krom neoddiskutovatelného estetického přínosu také zabraňují přespřílišné viditelnosti mastnoty a otisků prstů. Ostatek šasi je ovšem plastový, takže spodek notebooku raději držte stranou k tělu :-) Apple tedy se svým Unibody stále vede.

Hmotnost šasi je 2,69 kg i s baterií, což znamená průměrnou hodnotu v 15'' noteboocích. I rozměry zapadají do průměru – 384 x 263 x 33 – 35 mm. Z toho celkem vyplývá, že i mobilita bude spíše průměrná. Výhodou je, že od takovéhoto notebooku se dá čekat podstatně větší odolnost při nošení, například díky spolehlivější ochraně displeje nebo i díky klávesnici odolné proti polití. Ovšem notebooku ve vašich rukou to dekagramy neubere a přes více méně bezproblémové přenášení bude lépe pracovat s počítačem spíše na stole nebo alespoň na klíně – určitě ne při držení jednou rukou.

Displej má obvyklou širokoúhlou úhlopříčku 15,6'' při rozlišení HD ready (1366 x 768 pixelů). Podsvícení obstarávají diody (LED), ale to už začíná být opravdovou samozřejmostí a spíše si postěžuji na notebook, kterému chybí, než že bych zvlášť chválil přístroj, který jimi disponuje. Ale důvod k pochvale se přeci jen najde, a je jím matný povrch displeje, který je mnohem vhodnější pro práci v nepředpokládaných prostorech a pozicích – netrápí vás tolik poloha zdrojů světla, protože nemusíte řešit odlesky – a to je často výhoda k nezaplacení.

Hardwarově jde o běžný Intel přístroj – v jeho útrobách nalezneme procesory z řady Core – buď slabší Core i3 350M (2,26 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP) a nebo silnější a doporučeníhodný Intel Core i5 460M (2,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP). Oba bez rozdílu doprovází čipset Intel QM57 Express. Nikoli v něm, ale přímo na desce procesoru je i integrovaná grafika Intel GMA HD, kterou počítač používá v případě nenáročné kancelářské práce, vykreslování web stránek apod. Pokud budete mít vyšší nároky – úpravu větších fotografií či videa nebo třeba 3D hru, čipset automaticky přepne na dedikovanou ATI Mobility Radeon HD 5470 s 512 MB vlastní paměti. Ta na své mantinely narazí až v případě vyššího nastavení detailů ve 3D hrách nebo složitých výpočtech v programech typu AutoCAD – a pro ně notebook opravdu určen není. Paměťový systém notebooku má 3 GB DDR3-1066 realizované sestavou 2 + 1 GB.

Svá data i programy můžete ukládat na pevný disk s kapacitou 320 GB se SATA rozhraním a 7200 otáčkami za minutu. U něj nechybí zabezpečené uložení a ochrana proti poškození během pádu. Optická mechanika je Super Multi DVD DL vypalovačka, což už několik let mluví samo za sebe. A na nový standard v podobě Blu-ray si ještě počkáme, počítám určitě dva roky. S notebookem je dodávána šestičlánková Li-Ion baterie s kapacitou 4400 mAh a výkonem 47 watthodin, notebook by měl udržet v chodu zhruba 3 hodiny. V případě, že vám tato doba nestačí, je možné použít osmičlánkovou baterii s výkonem 63 Wh, zaplatíte za to ovšem zvýšením hmotnosti a profilu počítače.

Konektivita je přesně tam, kde by měla být, zajišťují ji totiž Wi-Fi adaptér b/g/n, Bluetooth 2.1+ EDR a gigabitový Ethernet. Na základní desce jsou osazeny š USB 2.0 porty, z nichž jeden je kombinovaný s eSATA portem, dvojice audijokonektorů a také dvojice konektorů obrazových (VGA a HDMI). Možnost rozšíření představuje ExpressCard slot a hlavně konektor pro dokovací stanici – jeden z nejdůležitějších znaků zkutečné business-class.

Multimediální funkce snad u obchoďáka netřeba moc vyzdvihovat, ale připomenu jak webkameru, tak i značkové Altec Lansing reproduktory (s notebookovým zvukem, protože u aut a reproduktorů objem ničím nenahradíš). To zabezpečením se notebook vyrovná i mnohem držší konkurenci, protože obsahuje jak čtečku Smart Card, tak i čtečku otisků prstů doplněnou TPM čipem. Možnost je i pořídit si k notebooku zabezpečovací technologii Computrace.

Notebook je v rámci úspor dodáván bez operačního systému, ale je plně kompatibilní s Windows 7 všech edicí. Pokud jste experimentátoři nebo máte potřebnou IT podporu, určitě stojí za to vyzkoušet některou z linuxových distribucí, nejlépe přímo pro business určenou (a placenou – např. SUSE Enterprise (Novell), Red Hatap. Vzhledem k tomuto faktu je notebook i bez dalšího software, ale celou řadu utilit můžete stáhnout přímo ze stránek Asusu. Pro Asus B53J platí mezinárodní dvouletá záruka.

Doporučená koncová cena pro Asus B53J v konfiguraci s procesorem Intel Core i5 460M (2,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, 35 W TDP), 3 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD 5470 s 512 MB, SATA HDD 320 GB 7200 rpm., Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt 2.1 a bez OS je 17 331 Kč bez DPH (20 874 Kč s DPH).

Představení

Diskuse