Asus G51J - s 3D na hry

25. 1. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Sice nevydrží ani dvě hodiny na baterie, je těžký a neskladný, přesto si ho snadno zamilujete. Asus G51J totiž patří mezi nejvýkonnější notebooky na trhu - nejnovější generace procesoru Intel, jedna z nejsilnějších karet od NVIDIA, velký a rychlý disk, Blu-ray mechanika a také moc zajímavé příslušenství - 3D brýle, které ve spojení se speciálním LCD nabídnou opravdu unikátní zážitek. Za ten si musíte ovšem řádně připlatit, proto doporučená koncová cena atakuje hranici 40 000 bez DPH.

Asus G51J - s 3D na hry

Umíte máchat sekerou lépe než jíst příborem, máte dva a půl metru a vaše nejběžnější oblečení připomíná železářství? Anebo je pro vás poletování po blázinci v masce superhrdiny běžnější než teplá večeře? Potom tu máme jeden kousek přímo pro vás. Asus se totiž rozhodl dodat na trh jeden z vůbec nejvýkonnějších herních notebooků a ještě ho pořádně přiostřit nejnovější technologií – uvěřitelným 3D zobrazením na notebooku počítače. Ale pojďme pěkně popořadě.

Design notebooku jsem už glosoval, ale ještě se k němu krátce vrátím. Notebook je převážně černý, jen víko je v kombinaci modré, černé a jakési stříbrné s logem masky a nápisem Asus. Nekoná se žádné ďábelské podsvícení, blikající diody a podobné věci, takže za „husťáka“ na teenagerské LAN party asi nebudete, ale na herní notebook střízlivá úprava umožňuje nasazení i tam, kde by zářící Alienware vypadal trochu nepatřičně. Přestože jde o běžný 15'' notebook, rozměry, zejména tloušťka, nepatří mezi ty střízlivé: 375 x 265 x 34,3 – 40,6 mm. Patřičně se to podepisuje také na hmotnosti, 3,3 kg už jsou velice daleko za běžnými hodnotami, takže o případné mobilitě si asi dokážete udělat obrázek sami.

Displej má úhlopříčku přesně 15,6 palce, což také napovídá, že jde o širokoúhlý formát s poměrem stran 16:9. Rozlišení je bohužel jen HD ready 1366 x 768 pixelů. Jak by mělo být u lepších notebooků samozřejmé, podsvícení obstarávají LED, i lesklá povrchová úprava je pro multimediální a herní stroje samozřejmostí. Velmi neobvyklou a luxusní vlastností je obnovovací frekvence displeje – 120 Hz. Běžné notebookové obrazovky mají právě poloviční – důvodem pro takové zvýšení je technologie NVIDIA3D, o které jsme si pověděli jinde.

Hrubý výkon obstarává procesor z nejnovější mobilní generace Intelu. Jde o čtyřjádrový Core i7 720QM (1,66 MHz, 6 MB L3 cache, 1066 MHZ) s technologií Turbo Boost, která umí zvyšovat a snižovat frekvenci (a tedy celkové vyzářené teplo) podle počtu vytěžovaných jader. Čipsetem je v tomto případě celkem samozřejmě Intel PM55. V dnešní době, kdy přepínání mezi grafikami už není žádná novinka, je vlastně nepřítomnost slabé, ale šetřivé grafiky trošku škoda, ale proč jezdit škodovkou, když v garáži stojí Ferrari, že. Tak totiž klidně můžeme pojmenovat grafickou kartu NVIDIA GeForce GTX 260M, t.č. druhou nejvýkonnější v mobilní nabídce této firmy – má 112 výpočetních jader, 256bitovou paměťovou sběrnici a podporu fyzikálních výpočtů pro 3D (PhysX). I paměťový systém je trochu mimo úroveň ostatních notebooků, protože přístrojů se čtyřmi sloty bude jako šafránu. Tento je ovšem má, a tak se můžete těšit na 8 GB paměti (4 x 2 GB) DDR3-1066.

U pevných disků se toho obvykle moc řešit nedá, zde ovšem máme základní výhodu v podobě dvou šachet. Standardně se osazuje jediná diskem s 500 GB volného místa a rychlostí 7200 ot./min. Druhá šachta však dává možnost pro řadu experimentů – například rychlé RAID (pole), přidání SSD pro systém a případně nejnáročnější aplikace apod. Na pozici optické mechaniky se umístilo Blu-ray /DVD kombo, tedy mechanika, která Blu-ray pouze čte a na DVD a CD umí i vypalovat. Přiznávám, že nejsem přítelem těchto mechanik, ale po určitý čas na zavedení technologie to může být trošku užitečné. Baterie má šest Li-Ion článků a celkovou kapacitu 4800 mAh. Při pohledu na ostatní hardware notebooku je jasné, že výdrž se bude držet při zemi, výrobce uvádí kolem dvou hodin, to ale spíše v hodně šetřivém režimu, procesor a karta v plném výkonu takovouhle baterku slupnou klidně za 20 minut...

O komunikaci se stará obvyklá trojice zařízení – Wi-Fi b/g/n, gigabitový ethernet a Bluetooth adaptér. U portů je rozsah příjemně široký: Hned 4 USB porty, jeden s e-SATA, FireWire, HDMI a externí VGA pro obraz, trojice audiokonektorů s podporou S/PDIF, ExpressCard slot a čtečka paměťových karet 8v1 (SD/ mini SD/XD/MMC/MS/MS DUO/MS Pro/SM). Jako multimediální dárek tu je i 2Mpix kamera. Nejkrásnější možností je ale používání 3D brýlí NVIDIA. Naopak zabezpečení je pouze na základní úrovni softwarových hesel.

Použitým OS jsou Windows 7 Ultimate 64bit, které dovolují využít veškerý potenciál 8 GB RAM. V současnosti výrobce nespecifikuje žádný další software, ale leze předpokládat, že stejně jako na ostatních modelech výrobce i zde bude instalován některý z bezpečnostních programů (ppod. Trend Micro), přehrávač DVD a Blu-ray, vypalovací program a celá řada utilit výrobce (systém Panel, Live Update, Splendid apod.). Záruka je po dobu 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Asus G51J v konfiguraci s procesorem Core i7 720QM (1?66 MHz, 6 MB L3 cache, 1066 MHZ), 8 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce GTX 260M, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0,/eSATA, Bt a s Windows 7 Ul 64 a 3D brýlemi činí 37 257 Kč bez DPH (44 708 Kč s DPH).


Představení

Diskuse