Asus K50AF - jednoduchý základ pro multimédia

3. 5. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Asus K50AF je jednoduchý notebook z té nejnižší cenové kategorie. I tak ale má dostatečný výkon dvoujádrového procesoru od AMD, dedikovanou grafickou kartu, širokoúhlý 15'' displej s LED podsvícením a ve své kategorii vlastně i docela zajímavou hmotnost. I se dvouletou zárukou a operačním systémem můžete tento počítač pořídit za doporučovanou koncovou cenu 13 000 Kč bez DPH.

Asus K50AF - jednoduchý základ pro multimédia

Nabídka notebooků je široká a dneska se už dostane opravdu na každého. I pokud máte obzvláště hluboko do kapsy, čekají na vás přístroje v cenové kategorii kolem 10 000 Kč, a zdaleka to nemusí být jen mini notebooky. A na takový počítač se už dá přes prázdniny vydělat i na studentské brigádě. Jak se však na takovouhle cenu dostat z hlediska výrobce? U Asusu na to šli zjednodušením výbavy a hlavně použitím „alternativních“ součástek, hardware tak dodalo AMD. A pokud potřebujete opravdu minimální cenu, kupte notebook bez operačního systému a použijte nějaký free, nejspíše založený na Linuxu.

A jak tedy K50AF vypadá? Zachovává jednoduché oblé linie, nehraje si na něco, čím není. Jak je stále v módě, má lesklý povrch s lehkým duhovým leskem a jednoduchým vzorkem na víku a celé pracovní ploše kolem klávesnice. Ostatní součástky jsou jednoduše matně černé, přeci jen je to nejpraktičtější a nejlevnější řešení. Asus se neopomíná chlubit „chytrým“ chlazením, které má udržet opěrku na ruce pod teplotou lidského těla za každých podmínek. U širokoúhlých 15'' obrazovek už je standardem plnohodnotná klávesnice s num-padem, a i když jsou jednotlivé klávesy různě zúženy, najdeme ho i zde. Celkové rozměry notebooku jsou 370 x 256 x 31-35,5 mm a hmotnost i s baterií 2,6 kg, což je na 15'' notebooky poměrně málo.

Je příjemné, že LED podsvícené displeje už pronikly i do tohoto segmentu. U netbooků jsou ve výbavě prakticky od začátku, ale na větší úhlopříčky, jakou 15,6'' je, musíme občas čekat i dnes. Přitom je tato technologie ve všech ohledech výhodnější. Rozlišení displeje je HD ready, tedy 1366 x 768 pixelů, což je tak nějak obvyklé a oceníte to zejména při sledování DVD filmů. Povrchová úprava je lesklá, však je taky nenáročné multimediální nasazení pro tento model to pravé ořechové.

Počítačů postavených na součástkách AMD není až tak mnoho a často je najdeme právě tam, kde je potřeba šetřit. Osobně mi to je líto, Intel by si jistě zasloužil větší konkurenci. Zde výrobce použil procesor Athlon 64 X2 Dual-Core M320 (2,1 GHz, 1 MB L2 cache, HT, TDP 35 W) a čipset AMD RS780MN. Zejména procesor už má technologicky svá nejlepší léta za sebou, a to i když se vyrábí 45nm technologií, na druhé straně na předpokládané využití (filmy, přehrávání hudby, zpracování fotografií, méně náročné hry..) má výkonu dostatek a nijak vás omezovat nebude. Dedikovaná grafická karta je také ze stáje AMD, jedná se o ATI Mobility Radeon HD 5145 s 512 MB paměti. Karta má 80 unifikovaných shader jednotek, podporuje DirectX 10.1 a zvládá akcelerovat veškeré video včetně Blu-ray a HD. Paměť je realizována dvěma 2GB moduly DDR2-800, ovšem v případě 32bitového OS lze alokovat pouze 3 GB kvůli omezení v adresování.

Jako pevný disk je dodáván model s nadstandardní kapacitou 500 GB a s 5400 ot,/min, což je v této cenové kategorii opravdu příjemné zjištění a výrobce za to chválím. Optická mechanika je typu Super Multi DVD a zvládá číst či vypalovat všechna k tomu určená média. Zde asi není co vytknout. Baterie založená na šesti Li-Ion článcích má kapacitu 4400 mAh, což stačí asi na 2,5 hodiny provozu.

O datovou konektivitu se stará Wi-Fi adaptér b/g/n a gigabitový Ethernet. Zajímavostí je, že v notebooku není instalovaný Bluetooth modul a Asus ho dodává v ceně notebooku jako externí. Výbava porty je opravdu jednoduchá, ale vlastně celkem praktická: 4 USB, VGA výstup, dvojice audiokonektorů a čtečka paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD). Poslední zajímavostí je pak integrovaná webkamerka.

Použitým operačním systémem jsou Windows 7 Home Premium, dále celá řada utilit od Asusu (Net4Switch, Power4Gear, Life Frame, Splendid atd..) a multimediální program AsusDVD 6-in1 a nutný trial antiviru od Norton. Počítač lze zakoupit i zcela bez OS. Záruka platí po dobu 2 let a je mezinárodní.

Doporučená koncová cena pro Asus K50AF v konfiguraci s procesorem AMD Athlon 64 X2 Dual-Core M320 (2,1 GHz, 1 MB L2 cache, HT, TDP 35 W), grafikou ATI Mobility Radeon HD 5145 s 512 MB VRAM, 4 GB DDR2 RAM, HDD 500 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, externím Bt a s Windows 7 HP je 13 271 Kč bez DPH (16 002 Kč s DPH).

Představení

Diskuse