Asus NX90Jq - ušatý krasavec z Dánska

8. 11. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Rozplývat se nad krásou designu některých notebooků není nijak těžké - ovšem jen málokdy se stane, že na trh přijde notebook, který je v pravdě revoluční - a to se tomuto 18'' elegánovi upřít nedá. Přitom disponuje všemi moderními vymoženostmi jako je Intel Core i7 procesor, dedikovaná grafická karta od NVIDIA, Blu-ray mechanikou nebo USB 3.0 porty.. Málokdo se ale na sochu dívá jen pro kvalitu použitého kamene - a tento Asus má ambice být ve vašem domově uměleckým dílem právě tak jako hi-tech společníkem. A za umění se platí - v našem případě dost přes 50 000 Kč bez DPH.

Asus NX90Jq - ušatý krasavec z Dánska

Přirovnávat notebook k soše je určitě trošku opovážlivost, ale troufám si soudit, že přesně tuto roli hraje spousta artefaktů z oblasti užitého umění. Na Asusu NX90 je vidět, že se u Bang a Olufsen nevěnovali pouze zvukové technologii, ale dodali notebooku celou řadu dalších tvarů. „Ušatý“ design dává možná maličko vzpomenout prastarých kufříkových notebooků, jejichž „tělo“ stálo ve vertikální poloze a vyklápěla se jen tenká klávesnice. U Asusu je to ovšem jinak, přestože první pohled na výrazně větší víko displeje toto evokuje. Celý vtip je schovaný v tom, že si mnohonásobně oceněný designér David Lewis uvědomil prastarou moudrost, která se týká jak spalovacích motorů, tak reprobeden – objem ničím nenahradíš!

Na rozdíl od ostatních, kteří se reproduktory na notebooku pokouší vmáčknout tu do těla, tu do víka displeje, šel na věc zcela opačně – navrhl sice z hlediska profesionálního zvuku miniaturní, ale z hlediska notebooků maximalistické ozvučné komory, kterým dodal vedle funkčních vlastností i zajímavý design, a „přilepil“ je z boků na víko displeje – notebook, který by měl víko širší než základnu, jsme tu opravdu neměli téměř dvě desítky let. Ve spojení s matným plastem a i poněkud ušlechtilejším materiálem – broušeným hliníkem – je tu opravdu nevídaný přístroj.

Druhou novinkou, která má určitě potenciál, je použití dvojice touchpadů umístěných po bocích klávesnice – opěrka pro ruce je tak tvořena jednou nepřerušenou hliníkovou plochou, což také není běžný pohled. Chiclet klávesnice je pak jen logickým vyústěním celku. Jak bude dvojice touchpadů fungovat v praktickém nasazení je trošku otázkou. \\předpokládám, že umožní poměrně kreativní ovládání počítače, efektivně může vypadat třeba různé potahování a roztahování fotografií a podobné hračičky, houfné nasazení v dalších přístrojích však neočekávám – prostě „vymazlená“ zajímavost.

Zatímco design tohoto přístroje je věcí, nad níž se může člověk rozplývat, praktické nasazení si vyžádá i suchou řeč čísel. Notebook má rozměry 530 x 280 x 30-36 mm a hmotnost 4,4 kg včetně šestičlánkové baterie. Vysoce nadprůměrná délka počítače je způsobena oněma chválenýma „ušima“ reproduktorů- Je pravda, že více než půlmetrový notebook nebude na přenášení to pravé ořechové, ale už jen jeho exteriér si říká o jasné umístění do exteriéru, na přenášení si raději pořiďte jiný notebook. A zavřít notebook a odjet se pochlubit jím samým (ani v něm nemusíte mít fotky z dovolené) někam k přátelům zas tak obtížné nebude.

Popis hardwarových vlastností už na rozdíl od designu tak oslavný nebude, přestože se notebook jako multimediální centrum rozhodně nemá za co stydět, implementuje vysoký výkon, bohatou výbavu i nejnovější technologie. Přesto se v ceně polovice sta tisíc korun skrývá hardware, který by i sám Asus zvládl dát do běžně vypadajícího přístroje určitě i za dvoupětinovou či poloviční cenu -ale ani tak o nemyslím jako výtku.

Displej je přesně tam, kde má být – a to nejen pozicí – jedná se o širokoúhlou Full HD (1920 x 1080) obrazovku, na které plně využijete výhod Blu-ray mechaniky. O dokonalý zážitek se postará LED podsvícení a vzhledem k „filmovém“ poměru stran 16:9 vás nebudou rušit ani černé pruhy na obrazovce. Jediné, nač si musíte dát pozor, jsou úhly viditelnosti – ani Asus si zatím nemohl dovolit lepší než TFT technologii displeje.

Pod kapotu sporťáku patří osmiválec, pod kryt takovéhoto notebooku jednoznačně Intel Core i7. Potkáme se tu s modely 720QM (4 jádra, 1,6 GHz, 8 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP) a 820QM (4 jádra, 1,73 GHz, 6 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP) a pro ně standardním čipsetem HM55 Express. Dedikovaná grafická karta NVIDIA GT 335M sice podporuje pouze DirectX 10.1 a patří spíše do velmi dobrého mainstreamu než mezi špičku, ale to odpovídá multimediálnímu zaměření notebooku
a s 1 GB DDR3 vlastní paměti pořád zvládne 3DMark06 s 6500 body, což znamená, že na něm spustíte všechny nové hry, pouze místy se sníženými detaily a případně vypnutými efekty, které vyžadují DirectX 11 (takové Battlefield: Bad Compan II poběží na střední detaily pořád ještě s 34 fps). Paměťový systém tvoří dvojice 4GB modulů DDR3-1333 a pořád ještě nejste na maximu, třetí volný slot na svůj modul čeká prázdný a pokud nemáte velmi specifické požadavky (střih HD videa, práce s extrémně velkými fotkami, AutoCAD apod.), doplňovat ho vůbec nemusíte.

Díky velikému prostoru v těle notebooku se dodává se dvěma 2,5'' pevnými disky, obvyklou kombinací je 2x 500 GB se 7200otáčkovými disky, ovšem vzhledem k současným technologiím lze operovat i se 2 TB. Další možností zaměřenou na výkon je použití SSD. SATA sběrnice je samozřejmostí. Optická mechanika je pro mě trochu zklamáním, sice si bez potíží můžete vychutnat Blu-ray film, ale proč jdou Blu-ray disky pouze číst, ale nikoli vypalovat? Combo mechanika totiž dovolí zálohovat pouze na DVD, byť všech běžných formátů. Šestičlánková baterie s výkonem 63 Wh a kapacitou 5600 mAh není žádný drobeček, ale procesory Core i7 i grafika jsou poměrně žíznivé součástky, 18''' displej také potřebuje pěknou řádku diod, a tak přestože výrobce dobu výdrže neuvádí, nemyslím, že by byla nad třemi hodinami, při běžné práci nebo dokonce vytížené grafice se jen těžko budete dostávat přes hodiny dvě, jde však pouze o můj odhad.

Samotná konektivita žádné překvapení nenabídne, potkáme starou známou trojku Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.0+EDR a gigabitový Ethernet. U konektorů ovšem najdeme další z pokladů Asusu, tentokrát hned dvojici (!) USB 3.0 portů, k nim patří i další dvojice USB 2.0, z nichž jeden je kombinovaný s eSATA. To je dobré díky kompatibilitě se staršími externími disky, ovšem USB 3.0 nabídne vyšší rychlost a díky zpětné kompatibilitě tak majitelům rozhodně doporučuji toto zohlednit při nakupování nových externích úložišť. Dále nechybí dvojice obrazových výstupů (HDMI a VGA) a dvojice audiokonektorů (jeden kombinovaný s S/PDIF). Posledním otvorem v šasi je ještě čtečka paměťových karet 5v1 (MMC, MS/Pro, SD, xD).

Ač se to může jevit zbytečné, rekapituluji multimediální funkce: zvuk s ambicemi na nejlepší ve své třídě i mezi notebooky vůbec, navíc zaštítěný značkou Bang a Olufsen, 18'' Full HD displej a Blu-ray, webkamera.

Notebook jedodáván s Windows 7 Ultimate, za zmínku stojí i fakt, že Asus nevydal ovladače pro Windows XP, downgrade je tak možný pouze na Visty, což bych ale spíše nedoporučoval. Kromě driverů a utilit Asus žádný další software neinzeruje, ale moc bych se divil, kdyby základní multimediální programy a trial bezpečnostních či kancelářských programů chyběl. Záruka je poskytována celosvětově a na dva roky.

Doporučená koncová cena pro Asus NX90Jq v konfiguraci s procesorem Intel Core i7 720QM (4 jádra, 1,6 GHz, 8 MB L3 cache, DMI, 45 W TDP), 8 GB RAM, grafikou NVIDIA GT 335M s 1 GB VRAM, SATA HDD 2x 500 GB 7200 rpm., Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 2x USB 3.0, eSATA, Bt 2.0 a s Windows 7 Ultimate je 54 064 Kč bez DPH (64 877 Kč s DPH).

Představení

Diskuse