Asus U43Jc - bambusový elegán poporostl na 14''

12. 7. 2010 04:12    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Nový přírůstek v bambusové kolekci Asusu už je k dispozici i v Čechách. Nabízí 14'' HD displej, procesor Core i5, přepínání mezi dedikovanou a integrovanou grafickou kartou, dostatečně velký pevný disk a USB 3.0 konektor. Vedle techniky může zaujmout i příjemným designem, který navíc dbá i na ekologii. Doporučená koncová cena je jen mírně nad 20 000 Kč bez DPH.

Asus U43Jc - bambusový elegán poporostl na 14''

V Bamboo looku jsme si už představovali 13'' bratříčka, který je tomu dnešnímu opravdu velice podobný, a to jak vzhledem, tak i výbavou. Přesto si pro jistotu všechno hezky zopakujeme a doplníme. Vzhledem k tomu, jak moc si jsou dnes v jednotlivých třídách a kategoriích notebooky technologicky podobné, uživatelé čím dál víc vybírají očima – design je jedním z nejprotěžovanějších kritérií výběru (možná na úkor kvality a trvanlivosti šasi), navíc tím nejsubjektivnějším.

Mně osobně se Bamboo look velice zamlouvá, kombinace s hliníkem (a plastovými částmi) je velice zajímavá a zdařilá, celkově by notebook měl být i o něco pevnější a odolnější. Bambus naopak dodává příjemný dotykový pocit a je i pastvou pro oči. Otázkou zůstává jeho trvanlivost a barevná stálost nebo odolnost proti poškrábání nebo „oleštění“ rukama, prsty a samozřejmě i potem. Prostor kolem klávesnice je z již zmiňovaného hliníku a tvoří podklad pro tmavou plastovou chiclet klávesnici. Bambus je pak použit na víko displeje, opěrku pro ruce a je z něj i povrch touchpadu a jeho dvou tlačítek.

Rozměry notebooku jsou 344 x 241 x 22-31,8 mm, k tomu přísluší váha 2,14 kg (s šestičlánkovou baterií), což je i na 14'' kategorii velice příjemná hodnota. „Čtrnáctipalce“ jsou velice dobrým kompromisem mezi ergonomií používání a mobilitou, na 14'' displeji si ještě film prohlédnou v přijatelném pohodlí dva lidé, zároveň však je takovýto notebook vhodný i na častější přenášení v brašničce či batohu, po zaměstnání se s ním dá už chodit i jen tak v ruce nebo třeba v neoprénovém pouzdře.

Úhlopříčka displeje je opravdu přesně již několikrát zmiňovaných 14'', poměr stran je filmový – 16:9 (čili pro práci horší – kratší okna programů), podsvícení realizováno pomocí diod – to je naopak lepší, znamená to více světla za méně elektřiny a povrchovou úpravu má do lesku. Rozlišení je HD ready (1366 x 768), tedy nejmenší z těch, které mají ve svém názvu magickou zkratku pro High Definition.

Základ notebooku je naprosto stejná jako u dříve představovaného Asusu U33Jc. Obsahuje tedy také procesor Intel Core i5 450M (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, DMI 2,5 GT/s) s TDP 35W. K procesoru je připojen čipset HM55, integrovaná grafická karta Intel HD je přímo u procesoru, stejně tak i paměťový řadič. Navíc tu ale máme i dedikovanou grafickou kartu NVIDIA GeForce 310M s 512 MB vlastní paměti a technologií NVIDIA Optimus, která se stará o automatické přepínání a obou grafických řešení za chodu podle nároků spuštěných aplikací. Systém disponuje ještě 4 GB RAM v podobě dvou 2GB DDR3-1066 modulů.

Stejný je i použitý pevný disk se svými 640 GB kapacity, 5400 ot./min a SATA připojením. Proti menšímu bráškovi ovšem přibyla optická DVD Super Multi DL mechanika. Li-Ion baterie má hned osm článků, výkon 84 Wh a kapacitu 5600 mAh, Tato baterie, která má být použit i u menšího Asusu U33Jc, bohužel přidává nějaké gramy na hmotnosti a uváděná doba výdrže je kolem 3 hodin, což zřejmě představuje nárůst počtu diod v osvětlovací pásce displeje a snad i optická mechanika.

Konektivita je na standardní, tedy poměrně vysoké úrovní. O připojení k sítím se starají adaptéry pro Wi-Fi b/g/n, LAN 10/100 (Fast Ethernet) a Bluetooth 2.1+EDR. Mezi porty vyniká jeden USB 3.0 port s rychlostí přenosu až 5 Gb/s, další dva USB 2.0 porty, HDMI a externí VGA porty pro přenos obrazu, dvojice audiokonektorů a slot pro paměťové karty (MMC,MS, MS Pro, SD). Někomu by mohl scházet eSATA port, ale dnes už jsou k dispozici i USB 3.0 externí disky (resp. pouzdra na SATA 2,5'' HDD), které potřebu eSATA konektorů nejspíše zcela zlikvidují. Nechybí ani webkamera, mikrofon a značkové reproduktory od SRS Labs. Naopak u zabezpečení se musíte spolehnout pouze na softwarové prostředky.

Notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7 Professional 64 bit, dále najdete na disku trial verzi MS Office 2007 a utility a obslužné programy od Asusu. Záruka platí po dobu 2 let mezinárodně a bez omezení kupujícího.

Doporučená koncová cena pro Asus U43Jc v konfiguraci s procesorem Intel Core i5 450M (2,4 GHz, 3 MB L3 cache, DMI 2,5 GT/s, TDP 35 W), dedikovanou grafikou NVIDIA GeForce 310 přepínatelnou via NVIDIA Optimus s integrovanou grafikou Intel HD, 4 GB DDR3 RAM, HDD 640 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0,HDMI, Bt a s Windows 7 Pro (64bit) je 20 963 Kč bez DPH (25 155 Kč s DPH).

Představení

Diskuse