Dell Latitude E6410 - 14'' obchodní mašinka

24. 5. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dell Latitude E6410 je profesionální 14'' notebook s velkými možnostmi mobility, procesory Intel Core i5 a i7, výbornou konektivitou a ve své třídě zajímavým designem. V konfigurátoru výrobce naleznete široké možnosti konfigurace jednotlivých hard- i softwarových součástí, samozřejmostí je i perfektní zabezpečení a možnost dokování a vzdálené správy. Za profesionální zpracování se však platí, doporučená koncová cena standardní sestavy se blíží 40 000 Kč bez DPH.

Dell Latitude E6410 - 14'' obchodní mašinka

Dell se tak moc specializoval na korporátní klientelu, že dokonce dlouho ani nenabízel své notebooky v běžném maloobchodu. Dnes je situace jiná, ale výrazné zaměření na firemní sféru je stále znát, především v oblasti podpory a přidaných služeb, nikoli jen prodeje hardware. Jednou z novinek pro mobilní pracovníky je i 14'' Latitude řady E se 14'' displejem.

Na notebooku je podle mého vidět cit pro detail a práce dobrého designéra, ale také citelná svárlivost mezi touhou po agresivitě a stylu a tradicionalitou a solidností manažerských notebooků. Znakem prvého jsou třeba ostře řezané linie, využití kovových doplňků (například kloubů víka) a možnost výběru z netypických barev (vedle stříbro-šedé i modrá, červená). Znakem druhého pak třeba klasická klávesnice (nikoli tolik módní chiclet) a přeci jen převažující tmavé a matné materiály.

Rozměry vyztuženého šasi s magnéziovými prvky (Tri-Metal technologie, jak to nazývají u Dellu) má rozměry 335 x 238 x 25 – 31 mm, přitom hmotnost notebooku nedosahuje ani dvou kilogramů, konkrétně to je 1,93 kg při použití čtyřčlánkové baterie. Standardně se však dodává baterie větší, šestičlánková, to by ale hmotnost onu magickou hranici 2 kilogramů nepatrně přesáhla a uznejte, to už by nevypadalo tak... marketingově :-D Ovšem i přesto je notebook pořád značně mobilní a hodí se i na práci v terénu, pokud tedy vystačíte s kratší výdrží baterie. Vzhledem k ceně asi zůstane notebook v rukou dobře vydělávajících lidí, ale přesně takovýto notebook by se třeba mně líbil do posluchárny VŠ.

Dell se hodně chlubí tenkým, ale přesto velmi pevným víkem, náš teď ale spíše zajímá, co je pod ním. Displej se vyznačuje LED podsvícením, úhlopříčkou 14,1'' (358,1 mm) a rozlišením WXGA+ (1440 x 900 pixelů). Do notebooků se montuje i displej s nižším rozlišením WXGA (1280 x 800), ten detailnější je ale standardem. Pro tuto úhlopříčku ho považuji asi za nejlepší, je to výborný kompromis mezi detailností obrazu a čitelností fontů. Polohovací zařízení je zdvojené, vedle multidotykového touchpadu s podporou gest je k dispozici i trackpoint, na rozdíl třeba od jasně rudých teček typických pro Thinkapady Dell použil černo-modrou kombinaci gumového „čudlíku“ mezi klávesami G, H, B.

Základní výpočetní výkon je pro Dell zjevně dost důležitý, proto i do poměrně mobilních notebooků nasazuje plnohodnotné procesory Intel Core řad i5 (520M a 540M – 2,4 / 2,53 GHz, 3 MB L3 cache, 2,5 GT/s DMI) nebo dokonce procesor Core i7 620M (2,66 GHz, 4 MB L3 cache, 2,5 GT/s DMI), všechny se dvěma jádry a podporou technologií Turbo Boost a Hyper-Threading. Čipová sada je samozřejmě též od Intelu, typ QM57 Express. Naopak u grafického výkonu je Dell skromnější, spokojit se musíte buď s integrovanou grafikou Intel HD (je přímo v čipu procesoru), případně můžete připlatit za kartu NVIDIA Quadro NVS 3100M s 512 MB DDR3, která má 16 jader, podporuje OpenCL i CUDA, zvládá přehrávat veškeré HD video včetně Blu-ray. Pokud byste měli chuť lze na ní hrát i středně náročné hry, i když spíše na nižší detaily (kolem 3200 bodů v 3DMark06). Paměťový systém tvoří 2x 2 GB DDR3-1066 moduly, pochopitelně není problém objednat jinou variantu.

Dell sice má standardizované sestavy, ale stejně se objednávají přes konfigurátor, kdy často naleznete řadu možností. U pevných disků je jich hned šest, od 160GB s rychlostí rotace 5400 ot./min přes 500GB se 7200 ot./min až po 256GB SSD, ten už ovšem žádné rotující datové plotny nemá. Všechny disky jsou samozřejmě připojeny přes SATA rozhraní, HDD navíc jsou vybaveny pohybovým čidle pro prevenci poškrábání při pádu. I u optické mechaniky máme na výběr, buď DVD, standardní SuperMulti DVD vypalovačku až k 2x Blu-ray mechanice, za kterou ovšem připlatíte více než 13 000 Kč! Baterie má 6 článků a výkon 60 Wh, k dispozici je i menší čtyřčlánková nebo naopak větší devítičlánková. Dobu výdrže výrobce neuvádí.

Konektivitu zajišťují adaptéry Wi-Fi a/b/g/draft-n, Bluetooth, gigabitový Ethernet a analogový modem, dokoupit lze i bezdrátový 3G modem. Ve specifikacích je uveden i modul WiMAX, v konfigurátoru jej bohužel není možné zvolit, usuzuji z toho, že se tato součástka zatím dodává pouze na zahraniční trhy. Po bocích šasi jsou umístěny 4 USB, jeden z nich kombinovaný s eSATA, FireWire, dvojice audiokonektorů, externí VGA a DisplayPort konektory pro přenos obrazu, čtečka paměťových karet 6v1(MMC, MS/Pro,/Duo, SD, xD), ExpressCard 54 a dokovací port.

O zabezpečení se stará čtečka čipových karet (i bezkontaktní), TPM 1.2 čip, případně volitelná čtečka otisků prstů, navíc lze přikoupit software na šifrování HDD, bezpečnostní labely nebo přípravu pro CompuTrace, Kensington Lock je samozřejmostí, navíc s ocelovým vyztužením. Multimédia pochopitelně nejsou prioritou, ale i tak zde naleznete HD webkameru s mikrofonem s redukcí šumu.

Dell dodává své Latitude E s Windows 7 Pro 32bit v češtině, objednat lze libovolnou z vyšších variant Vist a „Sedmiček“. O bloatware se u Dellu příliš starat nemusíte, antivirus nebo kancelářský balík jsou v placené plné verzi, objednávat je nemusíte. Samozřejmostí jsou firemní utility a ovládací software pro webkameru, vypalovací mechaniku apod. Záruka je tříletá – ProSuuport, ve které je zahrnuta i NBD, tedy s opravou do druhého dne, doobjednat lze široké portfolio dalších služeb včetně On-Site servisu, bezplatné výměny baterie, pojištění proti náhodnému poškození nebo vymazávání dat na dálku (pro případ krádeže).

Doporučená koncová cena pro Dell Latitude E6410 v konfiguraci s procesorem Intel Core i5 540M (2,53 GHz, 3 MB L3 cache, DMI 2,5 GT/s, TDP 35 W), integrovanou grafikou Intel HD, 4 GB DDR3 RAM, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, DisplayPort, Bt a s Windows 7 Pro (32bit) je 38 220 Kč bez DPH (45 864 Kč s DPH).

Představení

Diskuse