Fujitsu LIFEBOOK AH530 - základ se slušnou grafikou

11. 10. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokus potřebujete spíše levnější notebook, nezáleží vám až tak na designu či provedení, ale potřebujete, aby ''se to trochu hýbalo'', Fujitsu vám přináší notebook založený na procesoru Intel Core i3, dedikované kartě AMD, s dostatečným množstvím paměti, ale také se slotem ExpressCard, který bychom už v sestavě s doporučenou koncovou cenou 17 777 Kč bez DPH.

Fujitsu LIFEBOOK AH530 - základ se slušnou grafikou

Na pohled není na tomto LIFEBOOKU nic překvapivého, jedná se o obyčejný notebook, ovšem obyčejný v tom dobrém slova smyslu. Výrobce se nepustil do žádných polopochopitelných experimentů, ale naopak všechno najdeme tam, kde bychom to čekali. Jednoduché plastové šasi, které můžete mít v několika barvách, třeba načervenalé nebo modré, byť já sám preferuji obvyklou černou, pojmulo 15'' displej a také plnohodnotnou klávesnici včetně numerické části. Sama klávesnice je typu chiclet, tedy s plochými klávesami o nízkém zdvihu, navíc má být podle slov výrobce odolná proti polití. Určení notebooku je celkem jednoznačné. Je pro nenáročné domácí používání, ovšem díky dedikované grafice utáhne i nějakou tu hru.

Rozměry šasi notebooku jsou 378 x 252 x 35,7 – 38,4 mm, hmotnost se pohybuje na hranici 2,5 kg, což je i v této kategorii docela dobrá hodnota. Zejména díky tomuto údaji to vypadá na docela slušnou mobilitu, zejména s baterií, která má výkon 48 Wh a v šesti Li-Ion buňkách dokáže uchovat až 4400 mAh, což značí dobu výdrže kolem 3 hodin. Pokud vám nevadí tahat s sebou 80W adaptér, může se notebook hodit i na delší nošení třeba do školy, pokud máte o hodinách k dispozici zásuvku. Na opravdu mobilní nasazení bez jakýchkoli starostí to však není ani náhodou.

Displej má univerzální velikost 15,6'' a je samozřejmě širokoúhlá, rozlišení činí 1366 x 768 pixelů při poměru stran 16:9. povrch je, jak odpovídá kategorii notebooku, lesklý, jeho podsvěcování mají na starosti diody (LED). Je dobře, že tato technologie pronikla už do všech tříd včetně větších obrazovek levných notebooků.

Fujitsu nenechalo nic náhodě a obsadilo sice slabší, ale moderní procesor Intel Core i3-370M (2,40 GHz, 3 MB L3 cache, DVI). Procesor je samozřejmě „slabší“ pouze v porovnání s lepšími „bratříčky“, jinak veškeré běžné nasazení včetně her zvládne bez obtíží. Sekunduje mu čipset Intel HM55. Existují sestavy, ve kterých je využívána integrovaná grafická karta Intel GMA HD z čipu procesoru, také jsou patřičně levnější, ovšem v naší sestavě si hoví dedikovaná karta AMD/ATI Mobility Radeon HD550v s 1 GB GDDR3 paměti. Jde o kartu nižší střední třídy, používá stejný čip jako MR HD 4650, pouze ne nižších frekvencích. Má 320 unifikovaných shaderů, vyráběn je stále ještě 55nm procesem a v 3DMark06 by měla mít průměrný výkon kolem 6000 bodů. Systémová paměť má velikost 4 Gb a je tvořena dvěma moduly DDR3-1066. Na všechnu běžnou práci pod použitým OS Windows 7 HP 64 bit tedy s přehledem stačí.

Pevný disk má kapacitu 500 GB a rychlost rotace datových ploten je 5400 ot./min a SATA připojením, jde tedy o zcela běžný disk s dostatečnou kapacitou na skladování hudby i filmů. Ani u optické mechaniky nás žádné zvláštní překvapení nečeká, jde o DVD Super Multi vypalovačku s podporou všech běžných médií včetně DL.

O konektivitu se stará trojice součástek, jež nemohou chybět dnes už v žádném stroji – Wi-Fi adaptér podporující standardy b/g/n, LAN adaptér 10/100/1000 a Bluetooth 2.1. Porty notebooku splňují všechna očekávání, které na tuto třídu výpočetní techniky klademe, i když je to vlastně jen základ. Ovšem dostatečný základ i s jedním překvapením. Trojice USB 2.0 by odpovídala, stejně tak i Dvojice obrazových (HDMI a VGA) výstupů a zvukových (in, out) konektorů. Samozřejmostí je čtečka paměťových karet (MS/Pro, SD/HC) a vestavěná webkamera. Jako zásadní výhodu tohoto PC a ono předesílané překvapení vidím přítomnost ExpressCard slotu, který může být užitečný třeba pro připojení TV Tuneru, USB 3.0 vstupu nebo 3G bezdrátového modemu.

Operačním systémem jsou již zmiňované Windows 7 Home Premium 64 bit, podle webu Fujitsu dále na svém notebooku naleznete nainstalovaný Adobe Reader, Cyberlink YouCam a PowerDVD, Nero Essentials S a trialverzi Norton Internet Security.

Doporučená koncová cena pro Fujitsu LIFEBOOK AH530 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3 370M (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, DMI), 4 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD550v s 1 GB, SATA HDD 500 GB 5400 rpm., Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bt a Windows 7 HP 64 je 17 777 Kč bez DPH (21 332 Kč s DPH).

Představení

Diskuse