HP 4320t - mobilní klient: bezpečí a přenosnost

29. 11. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Dostupnost internetu je v dnešní době tak velká, že u HP se rozhodli vytvořit klienta v podobě 13'' notebooku bez klasického pevného disku, který umožňuje svému uživateli pracovat pouze vzdáleně, bez rizika ztráty dat při ztrátě či odcizení notebooku. K tomu je 4320t vybaven procesorem Intel Celeron, integrovanou grafickou kartou a základními rozhraními. Doporučená koncová cena začíná už u 15 000 Kč bez DPH.

HP 4320t - mobilní klient: bezpečí a přenosnost

Tencí klienti místo kompletních PC nejsou nijak novým vynálezem, v řadě firem je užívají v kancelářích – a má to nepochybné výhody, nejen pro IT oddělení, které má zjednodušenou správu. Firma pak vydělá na zvýšené bezpečnosti (při ztrátě či odcizení tenkého kliente nedochází ke ztrátě ani k ohrožení firemních dat) a i na produktivitě práce, protože tenký klient přeci jen nenabízí tolik možností „zábavy“. Jeho uživatel je omezen pouze na vzdálené připojení k firemnímu terminálovému serveru či svému virtualizovanému desktopu. Se stejnou filosofií se u HP pustili do návrhu a výroby mobilního tenkého klienta. Pokud nepotřebujete, ba spíše ani nechcete mít zodpovědnost za celý počítač, což se týká téměř výhradně velkých korporací s vlastní správou IT zdrojů, může pro vás být tento pracovní nástroj docela zajímavý.

Na první pohled se klient neliší od běžného 13'' notebooku – dokonce i chybějící optická mechanika je v této kategorii běžným úkazem. Pod „kapotou“ chybí ale jiný důležitý článek – pevný disk. V notebooku je umístěn pouze jednoduchý flashový modul o kapacitě 2 GB, případně maličké, čtyřgigabytové SSD s operačním systémem Windows Embedded Standard 2009. Tento systém se stará prakticky jen o zobrazování dat na obrazovku a síťový provoz – všechny aplikace běží na serveru. O to lépe mohlo být postaráno o mobilní vlastnosti klienta a také se dalo leckde ušetřit.

Jak vlastně tento klient vypadá – nejsnazší je udělat si vlastní názor podle obrázku. Ale mých pár poznámek: černá nikdy nevyjde z módy, jednoduché a jasně řezané hrany dávají najevo, že se jedná pouze o pracovní nástroj, ne o součást vlastníkova ega – a tak je to, myslím, správně. Rozměry těla jsou 323,5 x 228 x 27,5 mm při hmotnosti 1,93 kg. Zrovna MacBook Air to není, ale hmotnost pod dva kilogramy již umožňuje mít notebook s sebou celý den, aniž by měl člověk před výplatou zničenou páteř a bolavá ramena. Navíc můžeme doufat, že hmotnost nepotřebného hardware nahradila kvalitní konstrukce, která na cestách něco vydrží. Ušlechtilé materiály jako hořčíkové či hliníkové slitiny nejsou nikde uváděny, ale ona i dobrá konstrukce z plastu může vydržet opravdu hodně.

Displej se od jiných notebooků ničím neliší, je zde 13,3'' obrazovka s lesklým, ale antireflexním povrchem a podsvícením pomocí LED. Na 13'' obrazovku disponuje i slušným rozlišením (1366 x 768 pixelů) HD ready, což je také zvykem. Velikost obrazových bodů už vyššímu rozlišení na této úhlopříčce nenahrává, fonty se stávají až příliš malými a hůře čitelnými.

Základem je již zmiňovaný dvoujádrový procesor Intel Centrino P4500 (1,86 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W). U „normálních“ notebooků bych se tohoto procesoru spíše trochu obával, ale v případě, kdy velkou část práce vykoná cloud ve firmě a přístroj beztoho na nic než méně náročné firemní programy (kancelářské programy, databázové klienty a propagační video), se jedná spíše o rozumě ušetřenou částku. K Celeronu patří i čipset HM57 Express a integrovaná grafická karta Intel GMA HD, která je výkonem dokonale spárovaná s procesorem. V systémové paměti je v jediném slotu osazen 2GB modul DDR3-1333.

Na místě pevného disku je již zmiňovaná flash paměť nebo jednoduché SSD optická mechanika zcela chybí. Zato velkou chloubou je 9článkový Li-Ion akumulátor s výkonem 93 Wh. Výrobce sice neudává čas výdrže, ale vzhledem k tomu, že jediná energeticky náročnější součástka – procesor – je vybavena všemi moderními šetřícími technologiemi, bude doba výdrže podobně dlouhá, jako váš pracovní den.

Výbava notebooku není nijak bohatá, ale pro práci celkem stačí, i když hned na úvod vytknu chybějící Bluetooth, pro synchronizaci s mobilem nebo PDA poměrně podstatná věc. Ve výbavě tedy je Wi-Fi modul Broadcom pro standardy a/b/g/n, tedy pro všechny :-) Nechybí ani gigabitový Ethernet. Po těle přístroje je také roztroušeno několik portů a konektorů, jmenovitě trojice USB i s kombinací s eSATA, analogový i digitální výstup pro video (VGA a HDMI), zvukový vstup a výstup a nakonec i slot pro ExpressCard a paměťové karty. V rámci zabezpečení neobsahuje klient žádný nadstandard, což je vzhledem k jeho zaměření trošku škoda, na druhou stranu v klientu samém se žádná data neuchovávají, takže je třeba hlídat pouze přístupové kódy k firemnímu terminálu.

Počítač je vybaven pouze operačním systémem Windows Emdedded Standard 2009, žádné další programy kromě ovladačů neobsahuje. Záruka je dvouletá.

Doporučená koncová cena pro HP 4320t v konfiguraci s procesorem Intel Centrino P4500 (1,86 GHz, 2 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 2 GB RAM, grafikou GMA HD, SSD 4 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0 a s Windows Emdedded Standard 2009 je 18 220 Kč bez DPH (21 864 Kč s DPH).

Na výběr jsou i levnější varianty s 2 GB flash úložným modulem pro OS, 1 GB RAM, případně bez OS (možno používat GNU/Linux distribuce ).

Představení

Diskuse