HP EliteBook 2740p - výkonný tablet

19. 4. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

12'' tablet s rozměry strany A4 od HP nabídne vedle samozřejmého otočného displeje především velice zajímavou hmotnost bez velkých kompromisů ve výkonu - o ten se stará procesor z řady Intel Core i5. Pohodová je i konektivita a celkem široká nabídka portů včetně dokovacího, který je často pro profesionály jedním z nejdůležitějších. Pak se ale nelze divit, že doporučená koncová cena se přehoupne až přes 40 000 Kč bez DPH.

HP EliteBook 2740p - výkonný tablet

Lehký a přitom výkonný tablet by snad užil úplně každý. Je ideální na psaní rychlých poznámek, můžete na něm ale bez obtíží udržovat celou virtuální kalendář, s otočeným displejem vypadá opravdu cool a můžete ho klidně nosit celý den, či spíše jak baterie stačí. Stejně dobrý pro dobře situovaného manažéra, učitele ve třídě nebo jeho žáka. Na druhou stranu takto technologicky pokročilý výrobek není zadarmo, a tak ho asi najdeme jen v rukou prvního z uvedených.

U HP drží v tajnosti materiál šasi, což je mi trochu líto. Malé a drahé tablety většinou pouze z plastů nejsou a proč se nepochlubit, že. Už podle obrázků je zřejmé, že kloub víka bude z nějakého kovu, i opěrky pod ruce mají broušený hliníkový vzhled a ve víku displeje by se také mohlo skrývat něco víc než plasty. Už jen proto, že notebook má odpovídat americkým armádním normám na odolnost proti vibracím, prachu apod. Alespoň že známe rozměry tohoto tabletu: 290 x 212 x 31,7 mm, což je téměř shodné s velikostí stránky papíru A4. Hmotnost začíná na 1,72 kg, pokud si vystačíte s pětihodinovou výdrží baterie, taková také zůstane, jinak se navýší o sekundární baterii nebo adaptér.

Displej je samozřejmě dotykový, můžete používat své prsty a to i více najednou – displej podporuje multidotyková gesta. Pokud neradi pracujete rukama, je k dispozici i stylus, s tím ale multidotyku dosáhnete asi jedině po přelomení :-) Na 12,1'' úhlopříčky vychází rozlišení WXGA 1280 x 800, což znamená už docela jemný rastr a nevelké fonty, ale pořád ještě příjemné na dívání. O podsvícení se starají diody, což je při častém nasazení v terénu a proměnlivým světelným podmínkám jen dobře, obvykle se s nimi dosahuje vyšší svítivost za cenu nižší spotřeby energie než u CFL trubic. Úprava povrchu je antireflexní, což zejména v exteriérech také oceníte. O polohování se nestará pouze touchpad, ale také pointstick s vlastní sadou tlačítek, navíc ještě zmiňovaný stylus s úchytkou a koneckonců i vlastní prsty.

12'' počítačů bez Atomu byste se asi dopočítali na prstech dvou tří rukou, jeden prst si naštěstí hned rezervujte pro tento EliteBook. Procesor Core i5-540M (2,53 GHz, 3 MB L2 cache, DMI) už bez obtíží rozhýbe snad libovolnou aplikaci, má dvě fyzická jádra a podporuje všechny dostupné technologie, se kterými Intel v současné době u mobilních procesorů pracuje, tedy Hyper-Threading (zpracování více vláken v jednom jádře, procesor se tak tváří jako virtuálně čtyřjádrový), Turbo Boost (zvýšení taktu jádra, pokud druhé není využíváno), 32nm proces výroby i osazení grafickým čipem a paměťovým řadičem na ploše procesoru a další. TDP je 35 W, což je pochopitelně proti předchozím generacím nárůst, ale nikde v počítači už nehřeje northbridge čipsetu s grafikou, což naopak velice zjednodušuje návrh chlazení. A když už jsme u čipsetu, zde jím je QM57 Express. Grafické výpočty obstarává již zmiňovaný čip na desce procesoru, tedy Intel HD, který sice není pro 3D akceleraci nic moc, ale starší hry v jednodušším nastavení už utáhne. Naopak nemá potíže s akcelerací HD videa a běžnou prací. Paměťový systém je postaven na paměti DDR3-1333 o velikosti 2 GB. To není sice nijak mnoho, ale na svižný chod použitého OS stačí, navíc je možné paměť dále navýšit.

Pevný disk má již poněkud podprůměrnou kapacitu 160 GB, rychlost 5400 ot./min a připojení přes SATA-2, takto nízká kapacita mě trošku představuje, nemám dojem, že by prostornější disky byly těžší a za tu cenu... navíc když není k dispozici ani vlastní optická mechanika a spoléhat se tak musíte na přístup k datům po síti, třeba přes FTP apod. Ovšem chybějící optika je v této velikostní kategorii standardem a konkurentů s ní je opravdu málo, navíc ji můžete mít k dispozici ve volitelné dokovací stanici. O dodávku energie se bez připojení k elektrické síti stará šestičlánková Li-Ion baterie s výkonem 39 Wh, tablet by měla udržet v chodu kolem pěti hodin podle údajů výrobce.

O datovou konektivitu se stará Wi-Fi modul a/b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR a gigabitový Ethernet, u nejvyšší konfigurace (která se liší právě jen tímto bodem) je navíc ještě modul širokopásmového připojení a s podporou GPS. Pokud se vám tablet podaří přidělat na palubní desku, můžete mít největší navigaci široko daleko :-)

Nabídka portů není na takto malý přístroj také nijak špatná, obsahuje trojici USB, FireWire (!), kombinovaný vstupně-výstupní audiokonektor, výstup VGA a konektor sekundární baterie. Nechybí alespoň úzký slot pro ExpressCard a čtečky Smart Card a paměťových karet MMC a SD. Zásadní je přítomnost dokovacího konektoru, protože přes volitelnou dokovací stanici získáte přístup k optické mechanice, DispleyPortu, eSATA a dalším. Pro potřeby IP telefonie a videokonferencí je ve víku displeje i webkamera a vestavěný mikrofon.

Důležitější než multimédia ale jsou u profi notebooku možnosti zabezpečení, které zde vedle Smart Card představuje ještě čtečka otisků prstů, TPM čip s funkcí Enhanced Drive Lock, obligátní Kensington a dokonce příprava pro Computrace.

Použitým operačním systémem jsou Windows 7 Professional, dále celá řada utilit od hp (ProtectTools, QickLook 3, Power Assistant..) a pár otravností jako všude jinde – trial MS Office a McAffee Total Protection. Záruka platí po dobu tří let a dá se rozšířit (např o servis on-site).

Doporučená koncová cena pro HP EliteBook 2740p v konfiguraci s procesorem Intel Core i5-540M (2,53 GHz, 3 MB L2 cache, DMI), integrovaným Intel HD, 2 GB DDR3 RAM, HDD 160 GB, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, FireWire, Bt a s Windows 7 Pro je 41 700 Kč bez DPH (50 040 Kč s DPH).

Představení

Diskuse