HP G62-a60EC - s Athlonem II na multimédia

7. 7. 2010 06:30    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Vybrat si z obrovské nabídky velice podobných přístrojů nemusí být nic lehkého. A dnes představovaný HP G62 patří právě do nejprodávanější kategorie - 15'' univerzál se zacílením na domácího uživatele. Na první pohled nabízí to, co ostatní - 4 GB paměti, dostatečně velký disk, displej s LED podsvícením a naštěstí i dedikovanou grafickou kartu ATI. Hlavní rozdíl je v procesoru, protože do sféry vlivu Intelu se vnutil další zástupce od AMD, dvoujádrový Athlon II. Doporučená koncová cena pak začíná pod 14 000 Kč bez DPH.

HP G62-a60EC - s Athlonem II na multimédia

HP vydává svůj nový produkt v pro mě maličko nečekané barvě. Vrací se totiž móda počítačů černých nebo sytě barevných, ale G62 je v šedostříbrném designu. Nehraje si ale na žádný superpevný-a-lehký kov, je to matný plast s dezénem, který snad zabrání výrazné viditelnosti otisků prstů či jiné nečistoty. V černé je tak na notebooku jen pár součástek – klávesnice a rámeček displeje. Vcelku bych design označil za nekonfliktní, nemyslím, že by měl někomu zvláště vadit, na domácím stole se bude vyjímat dobře, při cestování má přinejmenším tu výhodu, že světlá barva nepohlcuje sluneční záření, takže se notebook na přímém slunci nemusí příliš zahřívat.

Rozměry těla notebooku jsou 374 x 246 x 32-37 mm, hmotnost 2,2 kg patří k těm nejlepším ve své třídě, byť HP upozorňuje, že je závislá na konfiguraci, je tedy i možné, že tato váha je jen s některou z menších baterií. Každopádně 2,2 kg dělají z tohoto notebooku poměrně dobře přenosný přístroj, který by i vzhledem k ceně mohli ocenit zejména studenti a jiní často cestující uživatelé, kteří mají hloub do kapsy.

Displej je přesně toho typu, jaký do podobných notebooků patří – má úhlopříčku 15,6'' (396 mm) a poměr stran 16:9, je tedy optimalizovaný pro širokoúhlé filmy. Rozlišení je HD ready, tedy nejnižší HD, což představuje 1366 x 768 pixelů. O podsvícení se starají úsporné LED, které konečně ve velkém pronikají i do displejů s 15'' a většími úhlopříčkami. Povrch displeje je leštěný, což lze ocenit především při sledování filmů či třeba hraní her (a koneckonců i při práci) ve světelně vhodném prostředí či za tmy, ve škole na přednášce ale na vás může zbýt místo ve špatném úhlu k oknu a na monitoru pak uvidíte spíše své spolužáky v zadních lavicích nebo dění v ulicích a na nebi.

Pokud jste rádi „jiní“, vždycky se zastáváte slabších a nebo vás štve praktický monopol Intelu, zajímáte se o správný notebook. Použitým procesorem je totiž kousek od Advenced Micro Devices, Athlon II Dual-Core P320 (2,1 GHz, 1 MB L2 cache, 3,6 GT/s HyperTransport a TDP 25 W). Tento prozatím málo známý procesor je letošní novinkou AMD, podle serveru notebookcheck.com je výkonnostně na úrovni například Intel Pentium Dual Core T3200 nebo dvoujádrového Celeronu T3100. Nejedná se tedy zrovna o HAL 9000, ale výkonu pro vše, nač je počítač stavěný, má dostatek, a to zejména ve spolupráci s dedikovanou grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 545v. Tato poněkud netypicky nazvaná karta je sice také relativně nová, ovšem hlavně názvem, protože je založena na lehce vylepšeném jádře RV710, které lze potkat např. v MR 4550 nebo MR 5145. Má tak 80 stream procesorů, podporuje DirectX 10.1 a vyrobena je 55nm procesem. Bez problémů stačí na HD video i starší hry, u těch nových musíte vystačit s minimálním nastavením a do budoucna je váš výhled také špatný – hry jsou stále náročnější. Paměťový systém, ze kterého si ubírá i grafická karta, která má jen 256 MB paměti vlastní, tvoří 4 GB ve dvou DDR3 modulech.

Pevný disk má kapacitu 320 GB, je připojen přes SATA rozhraní a rychlost rotace ploten je krásných 7200 ot./min, což by se mělo pozitivně projevit na přístupových dobách. Optická mechanika je typu Super Multi DVD s podporou dvouvrstvého zápisu i technologie LightScribe (vypaluje na vrchní stranu speciálních médií i popisek disku nebo třeba obrázek). Použitá baterie má šest lithium-iontových článků, žádné další údaje jako výkon kapacitu či jen odhadovanou dobu výdrže výrobce neuvádí, neoficiální zdroje uvádějí až 2 hodiny.

O datovou konektivitu se stará Wi-Fi adaptér b/g/n a pouze Fast Ethernet, nechybí ani Bluetooth. Výbava porty celkem je praktická, i když spartánská: 3 USB 2.0 porty, VGA výstup, dvojice audiokonektorů a čtečka paměťových karet (MMC, MS/Pro, SD, xD). Poslední zajímavostí je pak integrovaná VGA (640 x 480 pixelů) webkamerka.

Použitým operačním systémem jsou Windows 7 Home Premium 64bit, dále je v notebooku instalována celá řada utilit od HP (Setup, Advisor, Support Assistant) a další více či méně potřebné programy a bloatware jako Cyberlink Power DVD a YouCam, Adobe Reader, MS Works a Office Home / Student 2007 trial nebo Norton Backup trialp a nutný trial antivirus. Záruka platí po dobu 2 let systémem collect and return.

Doporučená koncová cena pro HP G62-a60EC v konfiguraci s procesorem AMD Athlon II Dual-Core P320 (2,1 GHz, 1 MB L2 cache, 3,6 GT/s HT, TDP 25 W), grafikou ATI Mobility Radeon HD 545v s 256 MB, 4 GB DDR3 RAM, HDD 320 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, BT a s Windows 7 HP 64bit je 13 742 Kč bez DPH (16 460 Kč s DPH).

Představení

Diskuse