HP G72 - 17'' výkonu a zábavy na doma

25. 10. 2010 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Inu, taková nadupaná pracovní stanice, to je něco. Všechny moderní vymoženosti a ještě něco navíc. Třeba spousta tisíců v ceně. To HP svým modelem G72 se 17'' displejem potěší i ty, kteří mají do kapsy hlouběji, nenajdou v ní ani 20 000 Kč (bez DPH), ovšem pořád by chtěli domů něco skladného, na čem ale půjde obstojně sledovat filmy nebo díky dedikované grafické kartě hrát hry. To tento počítač s dvoujádrovým Core i3, 4 GB paměti a grafikou od ATI spolehlivě zvládne.

HP G72 - 17'' výkonu a zábavy na doma

Jistě, produkty, které firma Hewlet-Packard vyrábí jen pod zkratkou svého jména, jsou její nejnižší a nejlevnější řadou, takže člověk nemůže čekat zázraky. Ale konkurence je pěkně ostrá, a tak i za relativně skromné peníze dostanete technologie, které se do této modelové řady dostaly z vyšších bratrů. Navíc výkonové součástky už dávno netvoří tu nejdůležitější část rozdílu v ceně, to spíše kvalita šasi, mobilita a ergonomie při tomto druhu použití. A pokud od svého notebooku nečekáte megamaxi výkon i během Immelmanna v akrobatickém letadle při běhu na baterie, ale stačí vám, že sedíte doma u stolu a Immelmanna děláte v nějakém leteckém simulátoru, může tohle být Fokker právě pro vás.

Notebook je vyveden v módním gravírování, které omezuje viditelnost zachycené mastnoty a otisků prstů, a to v černé nebo stříbrošedé barvě, rámeček kolem displeje je pak leskle černý. U HP tomu říkají stylové provedení, já se spokojím se slovem módní, protože za rok a půl bude povrch notebooků vypadat zase trochu jinak.. stejně jako oblečení jeho uživatelů. Ale tak je to v pořádku. 17'' notebook není žádný drobeček, ale při rozměrech 412 x 269 x 32 – 37 mm má hmotnost pouze 3 kg, což lze rozhodně považovat za úspěch, vždyť jen nedávno se této hmotnosti blížily i 15'' notebooky. Z hlediska mobility to samozřejmě není nic moc, ale 17'' notebook s sebou po světě běžně tahá jen málokdo. A k přátelům nebo na LAN párty už to nějak doškobrtáte :-)

Levnější notebooky pochopitelně mají snadno rozeznatelné silné a slabé stránky, nejinak tomu bude i u tohoto. Ocenit musím, že spíše než zbytečně silný procesor osadili u HP jako hlavní tahák (alespoň pro mě) displej s opravdu slušnými vlastnostmi. Na 17,3'' (43,9 cm) úhlopříčce se už nemusíte bát nečitelnosti písmenek kvůli příliš drobným pixelům, takže plné HD+ (1600 x 900) rozlišení je to pravé. Povrch je sice lesklý, ale to u počítače „na doma“ není až tak na závadu. Podsvícení obstarávají diody (LED), takže bude i dostatek jasu a pěkné podání barev. O poměru stran se sice ve specifikacích nic neříká, ale výpočet tohoto z uvedeného rozlišení by neměl být nijak těžký.

HP G72 je založeno na jednom ze slabších výrobků firmy Intel, ale myslím, že to vůbec nevadí. I tak totiž dvoujádrový Intel Core i3 350M (2,26 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W) poskytne dostatek výkonu k pohonu všech relevantních aplikací. Jediná místa, kde by snad sám o sobě nestačil (například při dekódování HD videa nebo 3D grafice) jsou totiž perfektně vykryta dedikovanou grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD 3470 s 512 MB DDR3 vlastní paměti. Je pravda, že jde spíše o základní kartu, která je navíc vyráběná 55nm procesem a podporuje pouze Direct X 10.1 a v testech 3DMark 06 má podobný výkon jako Intel GMA HD, ve starších verzích 3DMarku její výkon oproti dedikované konkurenci dramaticky roste. Ve hrách by také měla být o dost lepší a věci jako Crysis nebo F.E.A.R. Si zahrajete, byť přinejlepším na střední detaily – to zejména kvůli velikému nativnímu rozlišení.

Čipset samozřejmě dodala také firma Intel, jde o model HM55, to jistě není žádné překvapení. Paměťový systéme je taky zcela v pořádku, se 4 GB DDR3 RAM v Dual-Channel zapojení vás ve Windows 7 požadavky běžných aplikací či her nijak nezaskočí. A na profi střih HD videa tahle mašinka opravdu není.

Pevný disk má dnes standardní kapacitu 500 GB, na což už se nějaký ten film či divadlo vejde. SATA zapojení je samozřejmostí, naopak 7200 otáček za minutu je příjemné a užitečné překvapení. Optická mechanika je dle očekávání DVD Super Multi vypalovačka, u HP je navíc jasná i přítomnost technologie LightScribe, kterou lze vypalovat jednoduché obrázky na popisovací stranu k tomu určených médií. To je jistě příjemné, ale prakticky to mnoho lidí nepoužívá. Napájecí systém tvoří jednak 90W adaptér, který zřejmě budete potřebovat hodně často, druhak šestičlánková Li-Ion baterie, jejíž specifikace a ani výdrž výrobce neuvádí. Přestože použité komponenty nepatří mezi ty úplně nejnáročnější, u podobného notebook bych rozhodně více než 3 hodiny neočekával, podle mého soukromého názoru spíš ještě o dost méně.

Zatímco displej je dle specifikací výborný a hardwarová výbava praktická, u portů nemůžeme žádný zvláštní luxus čekat. Začíná to už u konektivity, kde vedle Wi-Fi b/g/n je Bluetooth ve starší (2.1) verzi a pouze Fast Ethernet (10/100LAN). Dále už notebook plní očekávání dané cenovou třídou: trojice USB 2.0 portů, externí VGA a HDMI pro přenos obrazu, dvojice audiokonektorů pro analogový zvuk, čtečka paměťových karet (MMC MS/Pro, SD, xD) a také webkamera.

K operačnímu systému Windows 7 Home Premium 64bit výrobce přihodil i pár dalších programů, které obvykle využíváme (HP Support Assistant, HP Setup, Adobe Reader, Cyberlink Power DVD), přeinstalujeme nebo nahradíme (MS Works a Office Home a Student trial) a nebo bez milosti odinstalujeme (Norton Internet Security trial, Norton Online Backup trial). Záruku při nákupu na IČO poskytuje HP v délce 12 měsíců, fyzickým osobám pak podle obchodního zákoníku 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro HP G72 v konfiguraci s procesorem Intel Core i3 350M (2,26 GHz, 3 MB L3 cache, DMI, TDP 35 W), 4 GB RAM, grafikou ATI Mobility Radeon HD 3470 s 512 MB, SATA HDD 500 GB 7200 rpm., Wi-Fi, LAN 10/100, 3x USB 2.0, Bt 2.1 a Windows 7 HP 64 je 17 200 Kč bez DPH (20 717 Kč s DPH).

Představení

Diskuse